Wednesday, April 1, 2015

GST oh GST ….

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Hari ni Rabu …..

Ptg smlm, waktu jemput tuan putera dr. sek. …tetiba tuan putera berkata,

Mama …. ada lg 6 jam utk beli brg ….

Mama yg blurrrr lalu bertny …. beli brg apa?

Tuan putera jwb … beli brg sblm GST esok (merujuk kpd hari ini …. 1 April)

Haha … see budak sek. pun tau bila GST akn landing ….

Kesimpulan …. promosi yg cukup baik …. tahniah! pd pihak yg berkenaan

Teringat jua …. hari Sabtu yg lalu … penuh sesak di pasaraya …. memasing ambik kesempatan membeli brg dapur sblm GST … havoc penangan GST, wp brg yg dibeli takkan cukup utk bekalan seumur hidup tp selagi bole berjimat semua org mau berjimat …. ini adalah normal bg manusia yg berfikiran waras ..

Sooooo

Today is the day …

1 April hari pelaksanaan GST di Malaysia … (ni yg benar bukan April Fool …)

So wht is GST ?

Ianya adalah cukai barangan dan perkhidmatan yg dikenakan pada kadar 6% …

Yg kena byr adalah peniaga tetapi yg membyr adalah pengguna ….

Semua org adalah pengguna tetapi tidak semua pengguna adalah peniaga ….

Namun tidak semua barangan dan perkhidmatan dikenakan GST …

FB_IMG_1427854672673[1]

Barangan makanan asasi rakyat Malaysia tidak dikenakan GST spt beras, tepung, sayur dsbnya …. namun begitu barangan makanan yg diproses semula spt coklat, sosej, bebola ikan/daging/ayam dan yg sewaktu dgnnya dikenakan GST …

In other words restoran mknan segera of coz akn mengenakan GST …

Wht abt restoran selain dr fast food restaurant ni?

Baru jeee last Sunday lunch di sebuah restoran … sempatlah menanya …. GST nanti harga makanan naik tak ? Cashier di kaunter kata …. ya kak sbb kami byr GST ….

So nak jimat dan nak mknan yg bersih, berkhasiat serta halal … beli dan masak jelah di rumah masing2 ...

Mlm td …. stsn petrol neraby …. sesak jugaklah …. agaknya mrk dpt berita kenaikan hg minyak ….

For April hg minyak adalah kekal … slps itu hgnya bgm???? kekal, naik atau turun …

Screenshot_2015-03-31-22-37-25

Dgn pelaksanaan GST … tidak semua barangan dan perkhidmatan akan naik harganya  …. ada jugak yg turun …

Boleh refer pd link di bwh utk senarai hg barangan selepas pelaksanaan GST

Senarai ini disediakan oleh KPDNKK mengikut zon … Utara, Tengah dan Selatan

I just wonder … jika kita beli brg dan brg trsbt tidak tersenarai dlm senarai ni … dan peniaga caj GST …. mcm mana yee ??

Screenshot_2015-03-28-09-33-29

KPDNKK juga ada menyediakan aplikasi utk kegunaan semakan hg brgan selepas pelaksanaan GST iaitu MyKira GST … boleh download melalui Play Store ke dalam telefon pintar  …

Eh rajin ke? nak key in setiap brgan yg nak dibeli utk pastikan hg slps pelaksanaan GST?

Entahlah … i dont know … but i will try weekend ni ….

Pengguna bijak yg mpyi telefon pintar mungkin akn gunakannya … tp yg duk di kpg cam ne ye?

Dan brp ramai yg tahu mengenai aplikasi ni ?

I just knew it sbb someone dr group FB letak di wall group …

IMG-20150330-WA0005

Perkhdimatan bank mcm mane plak?  Jika withdraw duit dr ATM bank sendiri no GST tapi jika menggunakan perkhdimatan MEPS dikenakan GST … so ada tbhan byran sbb jika guna MEPS mmg telah sedia ada yuran yg dikenakan …

Berita penuruanan hg yg pertama pagi ni  adalah ….. penurunan hg kereta Proton, Toyota dan Honda … tapi rasanya ini bukan masa yg sesuai utk tukar kereta … kena fikir all those GST yg akn terlibat utk membeli kereta baru termasuk bank service, insurances etc ….. termasuk juga jumlah byran bulanan ..

Uolls tau tak??? pusat tuisyen pun dikenakan GST … sbb pusat tuisyen tidak dianggap sbg sekolah sbb ianya menjana pendapatan … Well my tuan putera tuisyen di sekolah shj … so kami tidak membyr GST pd pusat tuisyen …

Last Sunday pegi ziarah MR DIY ….

Terpampang ini di pintu masuknya …

So apa lagi sy pun senyum lebarlah ….

Bermakna barangan di MR DIY kekal pd hg sblm GST …

Tapi… takkanlah tanggung 6% smp bole rugi …

Berita TV mlm tadi pun ada announce MYDIN pun akan tanggung GST 6% … bertbh sesaklah MYDIN …

Sbg pengguna … kena bijak …

Semoga ini pelaksanaan GST ini akn membawa kpd kemakmuran pada tanah air ku …. Malaysia ….

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_tana ayesha

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...