Wednesday, April 29, 2015

Wordless Wednesday ~ 82 ~ Fresh From My Bread Maker

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

20150429_04023920150429_04024920150429_04145120150429_04150020150429_07252820150429_073019

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[2]ana ayesha

Tuesday, April 21, 2015

Tanda Dah Tua

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Rejab …. telah muncul …..

Selepas Rejab … Syaaban …

Kemudian Ramadhan  …

Begitulah keadaannya … minggu berganti minggu …

Terasa pantasnya masa berlalu …

Bererti semakin tualah daku …

Kedut di muka dah lama kelihatan … dulu kulit anjal kini lesu …

Uban …. tok sah ckplah mmg tak boleh nak disembunyikan …

Tenaga …. mmg kian berkurangan …amat terasa penatnya sehingga ada kalanya terlena …. walhal bukannya apa sgt kerja yg dibuat ….

Waktu muda dulu mmg amat bertenaga utk menyiapkan apa jua kerja …

Hampir setengah abad …. bgm ku habiskan masa ku?

Pasti ditanya nanti …. di sana …

Selain dari uban, kulit muka berkedut … perlakuan, citarasa, kerisauan juga menjadi tanda2 penuaan

Senarai bwh ni dpt dr FB …. baguslah pd yg menyenaraikannya ….

FB_IMG_1428068160486

Berpandukan senarai di atas… jom muhasabah diri ….

Dari 10 senarai …. item no 2, 5, 6,9 & 10 mmg ketara benarnya pada diriku …

Yang item no 1 tu …. of coz lah tidak …tak rajin pun melepak kedai mamak, kedai makanan segera juga tidak ….

No. 2 … smp la niii pun tidak ku fahami apa ke bondo yg hebat sgt dgn K-Pop ni yg gen Z duk layan sgt ….

Yg no 3 tu sedari dulu … kekadang ikut kekadang langgar je … ahaks …. apa lagi sejak berulang alik beratus kilometer  ni mmg boleh kata hafallah jugak kawasan yg perlu patuh dan juga tidak … tapi dlm beringat terkena jugak …

No. 7 … rasanya oklah jugak boleh get along dgn fesyen yg ada ni …. sbb most of the fashion mmg telah sedia ada di zaman belia ku dulu … skirt kembang, palazo …. cumanya kena beringat2lah spy tidak membazir, sbb fesyen ni ada turun naiknya … penuh lemari kalo ikutkan kata hati …

Item 8 …. keinginan mmg ada tapi alahai hg rumah yg berdentum2 tak mampu le den … harapkan rumah PRIMA atau PPA1M jelah … in shaa Allah jika ada rezki ..

9 & 10 … pd tahap umur yg begini …. mmg byklah aktiviti yg kena filter …. sorilah uolls sbb tak dpt nak ikut rentak korang …. tidak sealiran tidak bererti kita  bermusuh ….cuma kita dari generasi yg berbeza …..

No. 5 …. setiap kali bila balik kpg … maka akan terdengarlah cerita org itu org ini yg rumahnya dah kosong …. ikut anak merantau sbb duk di kpg tak ada yg nak jaga …. so hope so my handsome will take good care of me ….

Last but not least  …. no. 6 …. my handsome …. bukan hny pandai bercakap, bertny soklan yg tak boleh dijawap …. also dah pandai argue ….. ahhhh anak alaf baru …

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[2]ana ayesha

Wednesday, April 15, 2015

Kopi Itu Hitam …. Bukan Hati Ku …

 

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Sejak 2 menjak ni …..

Rasa sedap plak minum kopi ….

Kopi asli  …. bukan yg ready made 3 in 1 tuuu

Tapi kopi ni mmg dah ready dlm uncang …. mcm uncang teh tu

1 uncang untuk sekali bancuh …

Biasa bancuh dlm teko 500 ml …

Kalo nak best …. bancuh ngan air panas mendidih yg baru masak …

Masukkan uncang dlm teko ….

20150415_065252

Curahkan air panas mendidih  …. jangan penuh sangat …

Biarkan sebentar utk larutkan serbuk kopi …

Bila air dah tuko warna hitam … masukkan 3 sudu mkn gula pasir … 3 sudu ni rasanya dah cukup manisnya … kalo tak manis tak ‘kick’ …. jgn terlebih manis pulak, penyakit pulak dtg …

Kaco untuk larutkan gula ….

 

20150415_065814

Dah siap ….

Bolehlah minum …

Tapi kalo simpan dlm peti ais utk beberapa jam …. lagilah enak … jadilah kopi ‘o’ ais ….

Best kalo dpt minum kopi ‘o’ ais yg kaw2 ni waktu smp rumah dari office di petang hari …

Nilah kopi tuuu …

 

20150415_065230

Kopi 434 … famouskan kopi ni

Honestly rasanya mmg ummmmmp …. sedappp … mcm dah ketagihlah plak …

Hari2 nak minum …tapi  1 teko jee … jgn lebih …

Biasa kopi panas ni mkn ngan biskut kering jeee … alaaa biskut empat segi tuuu

Tapi kalo mkn dgn biskut ni … mesti lagi sodap …. mcm biskut rayer kannn … alaaa lambat lagi nak rayer ….

0172024144 20150415_080653

Sekian ….. kisah kopi itu hitam …. bukan hati ku …

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_tana ayesha

GST Lagi …

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

GST lagi …

atau

Lagi2 GST

Mana2 jelah

Sejak demam GST yg tak kebah2 ….pasaraya tempat ku membeli barangan dapur kering tidak sesak ….

Hatta diri ku pun sering beringat ….. berbelanjalah yang perlu sahaja …

My handsome pun telah diberi peringatan …. jangan suka2 nak beli buku itu ini … bacanya tidak …. buku pun kena GST tau ….suratkhabar boleh beli hari2 sbb zero rated GST ….

Teringinlah nak beli kasut sukan …. almaklumlah lawatan ke Taman Saujana Hijau akan dijadikan amalan mingguan …

Dah ada dalam kepala outlet yg jual kasut sukan tanpa GST ….

AL-IKHSAN …. di Alamanda Putrajaya, Bandar Baru Bangi pun ado kedainya …yg sederet dgn Yummy Bakery Ingredients tu …

Nanti2lah tunggu sale …. atau bonus hujung tahun sempena GST ….

Bil letrik bulan ni …. tak kena GST … so masih boleh senyum …..

20150415_094053

Kena beringat … penggunaan tenaga letrik melebihi 300kWh akan dikenakan GST …. jgn haraplah nak beraircond bagai …

Berbelanjalah dengan berhemah … #selfreminder

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_tana ayesha

Tuesday, April 14, 2015

Aktiviti Pagi Ahad .… Taman Saujana Hijau

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Dah bertahun tinggal di sini …

Saban hari jugaklah lalu lalang di jalan utama berhadapan laluan masuk ke Taman Saujana Hijau ….

Setiap kali lalu waktu ambik my handsome dari sekolah …. nampaklah kereta bersusun di tepi jalan masuk ke taman tu …

Kalau waktu pagi di hujung minggu lagilah panjang kereta bersusun di kiri dan kanan  jalan utama ….

Parking area utk ke taman ni di mana sebenornya ??

My handsome pernah bagi tau di atas tu (Taman Saujana Hijau) tempatnya cantik, banyak pokok2 elok berjaga, hijau jee, dari atas tu juga boleh nampak kejiranan kawasan Presint 11 …

Dah byk kali plan nak pi …. tp asyik tangguh jeee … maklumlah di hujung minggu siboknya mmg lain mcm … rasa mcm automated machine … lepas satu satu kerja kena selesaikan …

Pagi Ahad baru nilah …. barulah dapat menjejakkan kaki di sana … tercapai jugak hajat …

Waktu kami sampai dlm kul 9 am…. keadaan dah agak lengang, …. sebab matahari dah tinggi cuaca pun dah panas … Nerd smile

Meh leee layan gambo …

Jogging track …

20150412_094703

Nampak tu my handsome .. sedang melenggang kangkong ..

Traktor tu utk pekerja maintanence …

20150412_093950

Pokok bunga di tepi jogging track …

20150412_093648

Pagar kayu tu … byk yg dah reput,  mmg ada sign board melarang bersandar pd pagar tu ….

20150412_094318

Pandangan dari atas  bukit …. memang nmpk jelas kejiranan Presint 11 …

20150412_094235

Dari kejauhan … bgn yg berkubah …. Kompleks Jabatan Perdana Menteri …

Bgn under construction …. Sekolah Rendah Agama Presint 11 …tak lama lagi siaplah tuuu … bertbh sibuklah lalaun berhampiran simpang tuuu Sad smile

20150412_094241

Korang nampak tak dbl detached house tu? …. mmg menarik perhatian … sblm ni tak perasan pun kewujudan rumah tu …rumah sapelah agaknya??? …. Winking smile

20150412_094648

Nampak tuuuu sinar mentari yg terik ….Nerd smile

20150412_093934

Kompleks Perumahan PRIMA juga nampak dgn jelas … bertuah sungguh mrk yg berjaya memiliki rumah ni …

20150412_094858

Sayup mata memandang …. Presint 11 mungkinkah yg paling luas ???

20150412_095148

Sempat gak nak berselfie Be right back…. kebanyakkan pokok di taman ni adalah yg jenis besar2 … mungkin utk memudahkan kerja2 penyelenggaraan …

20150412_094847(1)

Pondok wakaf juga ada disediakan …bolehlah nak rehat2 … Winking smile

Dah bisik pada my handsome … next week kita gi lagi yeee … tp awal pagilah … mesti lagi best …Open-mouthed smile

Grup wasap … Hj. Zol’s family … kalo berkunjung ke Putrajaya …jomlah kita beriadah di Taman Saujana Hijau nih ..Smile

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_tana ayesha

Thursday, April 9, 2015

Mulakan Hari Dengan Senyuman …

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Bangun tido sebelum Subuh … bersihkan diri …. solat tahajjud lalu ditutup dengan solat witir …

Selesai solat bersahur utk puasa sunat Khamis …

Azan Subuh berkumandang dari surau depan rumah …

Selesai azan Subuh … solat sunat Subuh 2 rakaat di rumah ….

Imam iqamat memanggil2 makmum utk berada di dlm saf utk solat Subuh …

Berlari2 menuju ke surau ….. alhamdulillah sempat jugak muwafiq bersama Imam ..

Selesai solat Subuh ….

FB_IMG_1428550558813

Bergegas pulang utk uruskan hal2 yg berkenaan …

Ahhhhhhhhhhhh indahnya semua itu berjaya dilakukan dalam tempoh masa yg amat2 singkat ….

Umpama satu sasaran telah tercapai ….

Smile

Ahhhhhhhhhhh manis sekali senyuman itu …..

Terima Kasih Ya Allah ….

10509653_867846669892066_5630690427350348739_n

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_tana ayesha

Wednesday, April 8, 2015

Wordless Wednesday ~ 81 ~ Hati Ini Ingin Tahu …

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

FB_IMG_1428196030256

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[1]ana ayesha

Wednesday, April 1, 2015

GST oh GST ….

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Hari ni Rabu …..

Ptg smlm, waktu jemput tuan putera dr. sek. …tetiba tuan putera berkata,

Mama …. ada lg 6 jam utk beli brg ….

Mama yg blurrrr lalu bertny …. beli brg apa?

Tuan putera jwb … beli brg sblm GST esok (merujuk kpd hari ini …. 1 April)

Haha … see budak sek. pun tau bila GST akn landing ….

Kesimpulan …. promosi yg cukup baik …. tahniah! pd pihak yg berkenaan

Teringat jua …. hari Sabtu yg lalu … penuh sesak di pasaraya …. memasing ambik kesempatan membeli brg dapur sblm GST … havoc penangan GST, wp brg yg dibeli takkan cukup utk bekalan seumur hidup tp selagi bole berjimat semua org mau berjimat …. ini adalah normal bg manusia yg berfikiran waras ..

Sooooo

Today is the day …

1 April hari pelaksanaan GST di Malaysia … (ni yg benar bukan April Fool …)

So wht is GST ?

Ianya adalah cukai barangan dan perkhidmatan yg dikenakan pada kadar 6% …

Yg kena byr adalah peniaga tetapi yg membyr adalah pengguna ….

Semua org adalah pengguna tetapi tidak semua pengguna adalah peniaga ….

Namun tidak semua barangan dan perkhidmatan dikenakan GST …

FB_IMG_1427854672673[1]

Barangan makanan asasi rakyat Malaysia tidak dikenakan GST spt beras, tepung, sayur dsbnya …. namun begitu barangan makanan yg diproses semula spt coklat, sosej, bebola ikan/daging/ayam dan yg sewaktu dgnnya dikenakan GST …

In other words restoran mknan segera of coz akn mengenakan GST …

Wht abt restoran selain dr fast food restaurant ni?

Baru jeee last Sunday lunch di sebuah restoran … sempatlah menanya …. GST nanti harga makanan naik tak ? Cashier di kaunter kata …. ya kak sbb kami byr GST ….

So nak jimat dan nak mknan yg bersih, berkhasiat serta halal … beli dan masak jelah di rumah masing2 ...

Mlm td …. stsn petrol neraby …. sesak jugaklah …. agaknya mrk dpt berita kenaikan hg minyak ….

For April hg minyak adalah kekal … slps itu hgnya bgm???? kekal, naik atau turun …

Screenshot_2015-03-31-22-37-25

Dgn pelaksanaan GST … tidak semua barangan dan perkhidmatan akan naik harganya  …. ada jugak yg turun …

Boleh refer pd link di bwh utk senarai hg barangan selepas pelaksanaan GST

Senarai ini disediakan oleh KPDNKK mengikut zon … Utara, Tengah dan Selatan

I just wonder … jika kita beli brg dan brg trsbt tidak tersenarai dlm senarai ni … dan peniaga caj GST …. mcm mana yee ??

Screenshot_2015-03-28-09-33-29

KPDNKK juga ada menyediakan aplikasi utk kegunaan semakan hg brgan selepas pelaksanaan GST iaitu MyKira GST … boleh download melalui Play Store ke dalam telefon pintar  …

Eh rajin ke? nak key in setiap brgan yg nak dibeli utk pastikan hg slps pelaksanaan GST?

Entahlah … i dont know … but i will try weekend ni ….

Pengguna bijak yg mpyi telefon pintar mungkin akn gunakannya … tp yg duk di kpg cam ne ye?

Dan brp ramai yg tahu mengenai aplikasi ni ?

I just knew it sbb someone dr group FB letak di wall group …

IMG-20150330-WA0005

Perkhdimatan bank mcm mane plak?  Jika withdraw duit dr ATM bank sendiri no GST tapi jika menggunakan perkhdimatan MEPS dikenakan GST … so ada tbhan byran sbb jika guna MEPS mmg telah sedia ada yuran yg dikenakan …

Berita penuruanan hg yg pertama pagi ni  adalah ….. penurunan hg kereta Proton, Toyota dan Honda … tapi rasanya ini bukan masa yg sesuai utk tukar kereta … kena fikir all those GST yg akn terlibat utk membeli kereta baru termasuk bank service, insurances etc ….. termasuk juga jumlah byran bulanan ..

Uolls tau tak??? pusat tuisyen pun dikenakan GST … sbb pusat tuisyen tidak dianggap sbg sekolah sbb ianya menjana pendapatan … Well my tuan putera tuisyen di sekolah shj … so kami tidak membyr GST pd pusat tuisyen …

Last Sunday pegi ziarah MR DIY ….

Terpampang ini di pintu masuknya …

So apa lagi sy pun senyum lebarlah ….

Bermakna barangan di MR DIY kekal pd hg sblm GST …

Tapi… takkanlah tanggung 6% smp bole rugi …

Berita TV mlm tadi pun ada announce MYDIN pun akan tanggung GST 6% … bertbh sesaklah MYDIN …

Sbg pengguna … kena bijak …

Semoga ini pelaksanaan GST ini akn membawa kpd kemakmuran pada tanah air ku …. Malaysia ….

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_tana ayesha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...