Tuesday, March 31, 2015

Hari Selasa …. Menunggu Saat Indah …

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

10806315_1625086481054918_8962685729

Hari ni Selasa … cam biasa lunch hour nanti, aktiviti yg ditunggu2 …. Kelas mengaji Al-Quran

Alhamdulillah …. dengan izinNYA kelas ni masih bertahan sehingga kini walau pun ada yg telah mengundurkan diri …

Ustazah pesan …. yg masih bertahan hingga kini adalah yg telah dijemput khas oleh Allah SWT … 

Setelah  hampir 6 bulan …. kami berjaya tamat buku Muqaddam, Kaedah Al Marbawi … lama betul kannn nak mengqatamkannya …..almaklumlah kelas menggaji ni seminggu 2x … waktu lunch hour yg sejam tu ….

image

Yg buku hijau …. buku yg lebih advance, lebih detail mengenai hukum2 tajwid …. yg ni belum tamat …

Oleh kerana dah tamat buku biru … maka kami pun dah mula baca AL-Quran …. ni macam dah naik levellah ….

M.O. adalah, setiap pelajar akan baca beberapa ayat Al-Quran dan kemudiannya kupas setiap hukum pada ayat2 AL-Quran yg telah dibaca ….terketar2 jugaklah bila kena baca depan yg lelain …. bab nak kupas hukum tu lagilah ….. asyik blurrr jeee …. Confused smile sebab nak cuba ingatkan hukum2 tajwid yg telah dipelajari

Practice make perfect …. kena buat ulangkaji dan baca AL-Quran selalu … barulah dapat hasil yg terbaik …. in syaa Allah boleh ….

Kami juga sepakat untuk menggunakan AL-Quran ini ….

20150330_105948[1]

Al-Quran Tafsir Bil Hadis … Al-Quran dengan terjemahan dan dilengkapi dengan hadis tertentu bagi ayat2 Al-Quran yg tertentu …

20150331_154605[1]

Al-Quran ini bersaiz besar … cetakan huruf yg terang dan berwarna bagi setiap huruf yg bertajwid …..

Sungguh pun dah siap bertanda tajwidnya … terkial2 jugaklah nak mengingati dan mengupas hukum tajwidnya …mak budak baru belajar …..

Istiqamah ye kawan2 …sehingga kita qatam keseluruhan Al-Quran …. jangan undur ….. jangan mudah putus asa …. in shaa Allah kita akan berjaya ….

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[2]ana ayesha

Monday, March 30, 2015

EZION Ku ….. Angan Yang Menjadi Nyata

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Kenalkan Mr. Ezion ku yang handsome, yg ku angan sedari dulu ….

 

20150329_180002[1]

 

Bertahun lama …. ingin memilikinya …

Akhirnya tercapai jua hari Ahad yg lalu …

Harga RM199 …. murah giler tuuu …. jualan pre GST le agaknya … memang dah tertulis ianya rezki ku …Alhamdulillah

Sebenarnya pernah terjumpa harga yg lebih murah RM188 … tapi out of stock … biasalah kannnn … barang murah cepat habis

So petang Ahad …. dgn gigihnya ku menguji kehebatan Mr. Exion nih …

Jadi inilah hasilnya ….

2nd proff ….

20150329_175738[1]

Ni pulak yg dah boleh dingappp

20150330_053813[1]

Resepi adalah doh roti asas dari secubitgaramnor67 via mas-dapurmas 

Resepinya  begini ye:

Bahan :

380 gm tepung high protein

3 sudu besar susu tepung

80 gm gula castor

3 sudu kecil yis segera

1 biji telur A

100 ml air  (guna air dari peti ais)

100 gm water roux

1/2 sudu kecil garam

30 gm butter (guna marjerin)

30 gm shortening (guna marjerin)

Water Roux: (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )

· 50gm tepung gandum

· 250ml air

Cara membuatnya :

1. Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.

2. Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.

3. Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)

4. Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.

5. Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.

 

Cara :

Masukkan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM), kemudian masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.

Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.

Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.

Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.

Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening (guna marjerin)

Biarkan sehingga proses menguli selesai.

Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.

Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.

My Style

Setelah doh naik 2x ganda, uli semula doh menggunakan BM

Setelah diuli bahagikan doh anggaran 25 gm setiap satu dan letakkan di dalam bekas pembakar.

Biarkan doh naik semula

Setelah doh naik sapu di permukaannya dgn campuran tepung susu yg telah dibancuh dengan sedikit air (cara ni dapat dari blog Mamafami ….)

Bakar roti dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 darjah celcius selama 20 minit. (my oven)

Setelah roti masak sapukan permukaan roti dengan mentega

Roti yg telah disejukkan  … saya akan simpan di dalam bekas kedap udara atau balut dengan plastik untuk pastikan roti kekal lembut

Makanya terhasillah roti burger utk sarapan pagi tadi ….

20150330_053806[1]

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[1]ana ayesha

Saturday, March 28, 2015

Hujan Di Petang Sabtu ....

Setelah seharian menahan bahang panas ....

Alhamdulillah .... hujan membasahi bumi ....

Sejuk nyaman terasa ......

Nikmatnya hembusan angin ....

Indahnya dentuman petir dan kilat ....

Terima kasih Ya Allah .... Kau mendengar rintihan Kami ....



Monday, March 23, 2015

Mentari Di Pagi Isnin .....

Isnin datang lagi ....


Mentari di pagi Isnin ....

Alhamdulillah ....


Monday, March 9, 2015

Ingatan Sahabat Lama dan Mati Itu Pasti .....


Isnin dtg lg .... Alhamdulillah ...

Pagi td terima wasap dr sahabat lama .... sebilik waktu belajar di Uni. Jln Gurney (kini Jln Semarak) ... dah hmpr 30 thn tak jumpa ..

Indahnya kehidupan di zmn teknologi yg serba canggih ini .... sahabat lama yg terpisah berpuluh thn boleh berjumpa kembali ... wp hny di alam maya .....




Saya amat suka menerima mesej wasap yg begini ... tanda penghantar mesej ingat pd saya .... serta mendoakan saya .... dan sepantas kilat juga sy membalasnya .... thanks Huzaimah di atas ingatan .... maybe someday kita boleh berjumpa di alam nyata .... in shaa Allah .....

Mesej yg baik dan memberi pengajaran saya sampaikan juga pada sahabat yg lain ..... tumpang pahala ..

Minggu lepas .... pelakon ... Allahyarham Harun Salim Bachik meninggal dunia sewaktu ingin ke bilik air di RnR Gunung Semanggol dlm perjlnan pulang dr Pulau Pinang ....

Jika ditanya....tiada siapa yg mahu jadinya begitu....tapi janji Allah itu pasti, tiada siapa boleh mengubahnya ....

Allah hu akhbar .... ajal dan maut di tangan Allah ....

Setiap peristiwa ada hikmahnya .... Saya mengambil kejadian ini sbg tanda ingatan ... mati itu pasti ...







Ya Allah.....tempatkanlah Allahyarham di kalangan hamba Mu yang soleh ..... Aaminnnn

Sunday, March 8, 2015

Pau Nutella

Mengepau lagik .... utk kali yg ke 4 menggunakan resepi yg  sama 

Kali ni guna inti yg ada stok ..... kacang merah, kaya n nutella ....

Pau inti kaya n kacang merah dah pernah buat .... tp yg inti nutella ni first time ....


Yg kanan .... pau inti nutella .... yg kiri pau inti kacang merah ....

Rasa mmg best yg inti nutella .... ada rasa coklat, lemak, masin n manis ... so next time bole buat lagi dan lagi ....


Kali ni dpt 31 ketul .... mmg puaslah mkn pau .... pagi petang, siang malam .....


Saturday, March 7, 2015

Aktiviti Pagi Sabtu ......

Aktiviti pagi Sabtu .....


Hadirkan diri tanda sokongan ....

Lokasi : Masjid Putra, Putrajaya ..... Bukan senang nak dtg wp dekat jeee .. hehe ...

So ameklah kesempatan ...


2 rakaat Dhuha .... lenggang jeer dlm dewan solat ..... tp di luar masjid dah ramai utk aktiviti pagi ... jogging, cycling etc ...


Selesai dhuha ... bergegas ke Dewan .....

Acara dimulai dgn kump. Kompang .....



Ucapan oleh Pengetua sekolah ....

Diikuti ucapan oleh Imam Besar, sebagai tetamu kehormat ....


Kecikkkk jeee gambo ... shoot dr jarak jauh ...

Ayat tak bole blah oleh Imam ....ada parents yg kuat kayuh basikal di pagi Sabtu....tp program anak tidak kuat utk hadir ......

Selesai ucapan ..... sesi penyampaian sijil ....


Sijil disampaikan oleh tetamu kehormat , Imam Besar Masjid Putra ....

There goes my boy...my hero ... my prince ....


Shoot jarak jauh jugak .... sbg bukti ....


Sempat jugak mrmbeli.... buku Ini Sejarah Kita .... bilalah nak baca ?...

Next  Mesy PIBG ..... till 1 pm ..... hmmmm


Thursday, March 5, 2015

Pau Nan Gebu .....

Ni gambo pau yg buat hari Jumaat minggu lepas ...

Dah 3 x buat guna resepi yg sama ....

Pau ni .... adalah resepi pau dulu2 yg simple, tak guna bahan pelembut atau bahan penstabil ... just guna baking powder dan yis segera ....

Pau yg terhasil tetap gebu dan lembut .... mmg bestlah  makan pau ni esp waktu pau masih panas ....

My hero sekali hadap bole mkn 6 ketul .... so mmg berbaloi mengulinya dgn tangan i yg comeiii ni .... hikhik prasan comei .... bilalah nak dpt bread machine ??

1 adunan  guna1 kg tepung pau .... dapatlah 28/29 ketul pau .... anggaran 50 gm setiap satu .....

Banyak kannn .... tak habis makan bole simpan dlm esbox .. hanya kukus semula jika nak makan .....

I guna inti kaya .... ready made .... cap kipas udang ..

Tepung pau .... cap bagus .... ada dijual di kedai bahan bakeri ....

Resepi spt gambo di bawah ....


Resepi dari grup fb Resepi Ringkas .... tq kpd yg empunya resepi ....

Sesaje letak resepi ni dlm blog .... senang nak refer ....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...