Monday, February 23, 2015

Duduk Di Antara 2 Sujud …

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Isnin datang lagi ….lemau jugaklah … apa lagi dah bercuti 4 hari …

Lama tak update …. mood menulis nan ado ….

Nak kongsi ilmu yg dapat pagi tadi  …

Pagi tadi sebelum melangkah mencari rezki … sempatlah tengok rcgn Tanyalah Ustaz di TV9 …. rcgan yg super duper best … byk ilmu, disampaikan secara santai … cumanya waktu siaran tak berapa nak cun …. sebab waktu inilah lagak lipas kudung …waktu siaran ni volume tv kena dikuatkan sbb tak bolehlah nak duduk santai depan tv tapiiii ke sana … ke sini … ke mari …. ke atas … ke bawah … capai itu … capai ini … semua nak dibereskan selagi bolehhh …. waduhhhh saat2 begini bestkannn kalo ada power superman … atau pun power si Ginnie …. just blink ur eyes n everything is done …. hahaha ….

Korang pernah tengok ke lipas kudung … hehehe …. kalo tak pernah ceee tangkap sekor lipas then kudungkan kakinya … tengok cam ne dia punya reaction …. hehehe … gurau jee yerkkk ….

Sebab i pun tak pernah tengok lipas yg kudung … yg tak kudung tu biasalah jumpa … lipas ni berlari punyalah laju … nak tangkap mmg tak boleh … tapi peribahasa org Melayu yg cikgu ajar waktu sekolah …. org yg dihambat waktu … lagaknya seperti lipas kudung … semua nak dibuat dlm masa yg singkat …

Yuppp thats me … bila hari kerja begitulah …but i think most of us pun begitu … kecualilah yg mampu utk bayar gaji pembantu rumah …

Ok back to the rcgan Tanyalah Ustaz  yg disiarkan pagi tadi kul 7am – 730am … Ustaz (nama tak tau) cerita mengenai dendam … tapi i bukan nak cerita pasal dendam … tapi nak kongsi mengenai yg mengalami masalah kaki … yg susah nak bangun bila dah duduk …. kena berpaut sana … sini … utk berdiri …

Ustaz kata … yg mengalami masalah ini adalah kerana pengaliran darah yg bermasalah maksudnya tidak lancar ….so kekdah nak atasi mudahhh jeee …

bangun kul 3am ….. bersihkan diri … buat solat malam (tahajud etc..).  Selesai solat … berzikirlah sebanyak 100 x dlm keadaan duduk di antara 2 sujud  seperti di dlm solat ….

memula mmglah rasa sakit … tp kata ustaz, bila diamalkan selalu akan melancarkan perjalanan darah … in shaa allah ….

baguskan …. sambil beribadat dapat pahala …. sakit dapat dihilangkan …. in shaa allah

ustaz kata lagi … duduk di antara 2 sujud adalah duduknya seorang hamba … sebab tulah bila berdoa selesai solat, gaya duduknya adalah begitu … duduk bersila adalah gaya duduk orang biasa …

DUDUK

DUDUK

Postur : Duduk ada dua macam, yaitu iftirosy (tahiyyat awal) dan tawarruk (tahiyyat akhir). Perbedaan terletak pada posisi telapak kaki .
Manfaat : Saat iftirosy , kita bertumpu pada pangkal paha yang terhubung dengan syaraf nervus Ischiadius . Posisi ini menghindarkan nyeri pada pangkal paha yang sering menyebabkan penderitanya tak mampu berjalan . Duduk tawarruk sangat baik bagi pria sebab tumit menekan aliran kandung kemih (urethra) , kelenjar kelamin pria (prostata) dan saluran vas deferens . Jika dilakukan . dengan benar , postur irfi mencegah impotensi . Variasi posisi telapak kaki pada iffirosy dan tawarruk menyebabkan seluruh otot tungkai turut meregang dan kemudian relaks kembali . Gerak dan tekanan harmonis inilah yang menjaga . kelenturan dan kekuatan organ-organ gerak kita .

Sumber

tetiba teringat Dr. Eliza, penceramah yg cantik manis …. memberi petua untuk menghilangkan sakit tumit …. amalkan senaman gaya duduk di antara 2 sujud …

Jom Beramal …

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[1]ana ayesha

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...