Thursday, February 26, 2015

Kisah Pagi Tadi ....

Ngantuklahhh.....

Tido cukup .....

Mata mmg layu bila lama2 ngadap benda ni ....


Ngantuk .... maknanya i need a break ....

Nak mamam tak bole .... sblm Subuh dah pasang niat .... " Shj aku posa sunat ... "

Nak cite kisah pagi tadi .... biar gambo berbicara ....


Inilah yg perlu dihadap setiap pagi ....

Jika menghantar tuan putera ke sekolah ....

Tidak bole lewat .... 7am mesti gerak ....

Itu jelah nak cite ....

Mata dah segar .... sambung keje ....


Tuesday, February 24, 2015

Panas Melampau …

 

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Hari ni Selasa …

Alhamdulillah …. diberiNYA lagi ruang dan peluang …

Cuaca sekarang ni panas …. kain di ampaian cepat keringnya …

Dalam panas yg berbahang ni … petang semalam hujan …. lebat …

Malam tadi terasa jugaklah dinginnya, kesan dari hujan petang …

Hebatkan kuasaNYA …. di tengah panas membara, diturunkanNYA hujan …

Alhamdulillah …

Dijangkakan cuaca panas melampau hingga ke akhir bulan Mac

As for me tak terasalah sangat … sbb duk dlm peti ais pada weekdays …

Tapi bagi yg bekerja terdedah pada cuaca panas melampau …. kenalah ambil langkah berjaga2 …. utk elakkan kesan buruk pada badan …

Of coz …. perkara yg paling2 utama musim panas ni …. kena minum air secukupnya ….

Jangan terlalu terdedah kepada panas terik yg berpanjangan …. esp waktu tengahari …

Ada jugak yg pesan supaya kurangkan minum berkafaein dan berkorbonat … sbb minuman ni boleh menyebabkan kerap nak buang air kecik … so kena byk minum air kosong …

Imej di bawah diperolehi dari inbox emel … thanks to En. Zairul …

info-Strok-Haba

 

Panas di dunia dah tak tertahan …. di sana nanti entah macam manalah yeee …. #selfreminder

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[1]ana ayesha

Monday, February 23, 2015

Duduk Di Antara 2 Sujud …

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Isnin datang lagi ….lemau jugaklah … apa lagi dah bercuti 4 hari …

Lama tak update …. mood menulis nan ado ….

Nak kongsi ilmu yg dapat pagi tadi  …

Pagi tadi sebelum melangkah mencari rezki … sempatlah tengok rcgn Tanyalah Ustaz di TV9 …. rcgan yg super duper best … byk ilmu, disampaikan secara santai … cumanya waktu siaran tak berapa nak cun …. sebab waktu inilah lagak lipas kudung …waktu siaran ni volume tv kena dikuatkan sbb tak bolehlah nak duduk santai depan tv tapiiii ke sana … ke sini … ke mari …. ke atas … ke bawah … capai itu … capai ini … semua nak dibereskan selagi bolehhh …. waduhhhh saat2 begini bestkannn kalo ada power superman … atau pun power si Ginnie …. just blink ur eyes n everything is done …. hahaha ….

Korang pernah tengok ke lipas kudung … hehehe …. kalo tak pernah ceee tangkap sekor lipas then kudungkan kakinya … tengok cam ne dia punya reaction …. hehehe … gurau jee yerkkk ….

Sebab i pun tak pernah tengok lipas yg kudung … yg tak kudung tu biasalah jumpa … lipas ni berlari punyalah laju … nak tangkap mmg tak boleh … tapi peribahasa org Melayu yg cikgu ajar waktu sekolah …. org yg dihambat waktu … lagaknya seperti lipas kudung … semua nak dibuat dlm masa yg singkat …

Yuppp thats me … bila hari kerja begitulah …but i think most of us pun begitu … kecualilah yg mampu utk bayar gaji pembantu rumah …

Ok back to the rcgan Tanyalah Ustaz  yg disiarkan pagi tadi kul 7am – 730am … Ustaz (nama tak tau) cerita mengenai dendam … tapi i bukan nak cerita pasal dendam … tapi nak kongsi mengenai yg mengalami masalah kaki … yg susah nak bangun bila dah duduk …. kena berpaut sana … sini … utk berdiri …

Ustaz kata … yg mengalami masalah ini adalah kerana pengaliran darah yg bermasalah maksudnya tidak lancar ….so kekdah nak atasi mudahhh jeee …

bangun kul 3am ….. bersihkan diri … buat solat malam (tahajud etc..).  Selesai solat … berzikirlah sebanyak 100 x dlm keadaan duduk di antara 2 sujud  seperti di dlm solat ….

memula mmglah rasa sakit … tp kata ustaz, bila diamalkan selalu akan melancarkan perjalanan darah … in shaa allah ….

baguskan …. sambil beribadat dapat pahala …. sakit dapat dihilangkan …. in shaa allah

ustaz kata lagi … duduk di antara 2 sujud adalah duduknya seorang hamba … sebab tulah bila berdoa selesai solat, gaya duduknya adalah begitu … duduk bersila adalah gaya duduk orang biasa …

DUDUK

DUDUK

Postur : Duduk ada dua macam, yaitu iftirosy (tahiyyat awal) dan tawarruk (tahiyyat akhir). Perbedaan terletak pada posisi telapak kaki .
Manfaat : Saat iftirosy , kita bertumpu pada pangkal paha yang terhubung dengan syaraf nervus Ischiadius . Posisi ini menghindarkan nyeri pada pangkal paha yang sering menyebabkan penderitanya tak mampu berjalan . Duduk tawarruk sangat baik bagi pria sebab tumit menekan aliran kandung kemih (urethra) , kelenjar kelamin pria (prostata) dan saluran vas deferens . Jika dilakukan . dengan benar , postur irfi mencegah impotensi . Variasi posisi telapak kaki pada iffirosy dan tawarruk menyebabkan seluruh otot tungkai turut meregang dan kemudian relaks kembali . Gerak dan tekanan harmonis inilah yang menjaga . kelenturan dan kekuatan organ-organ gerak kita .

Sumber

tetiba teringat Dr. Eliza, penceramah yg cantik manis …. memberi petua untuk menghilangkan sakit tumit …. amalkan senaman gaya duduk di antara 2 sujud …

Jom Beramal …

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[1]ana ayesha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...