Wednesday, January 21, 2015

Lamb Burger …… Kisah Subuh Tadi ….

 

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Tetiba plak sebelum subuh tadi menguli tepung bikin roti utk dijadikan oblong lamb burger …. khas utk sarapan my handsome sebelum ke sekolah …

Guna resepi yg ini

ROTI BURGER/ROTI HOT DOG

BAHAN-BAHANNYA :
1 cawan (235ml) susu (guna 3 sd bsr susu tepung + air dr peti ais jadikan 1 cawan susu)
1/2 cawan (120ml) air (guna air suam)
1/4 cawan (55g) butter
4 1/2 cawan (560g) all-purpose flour (guna tepung gdm jer)
7g instant yeast
2 sudu besar(25g) white sugar (guna gula kastor)
1 1/2 teaspoons(10g) garam
1 biji telur (guna gred A)
----------------------------------------------------
CARA MEMBUATNYA: (my style ~ i don't have a bread machine so uli dgn tgn)
1.Larutkan yis segera dan gula (1/2 sudu besar) di dalam air suam dan biarkan sebentar sehingga larutan berbuih (tanda yis hidup dan boleh digunakan)
2.Campurkan tepung, gula kastor (11/2 sudu besar) dan garam dalam mangkuk   ( i use a big baking tray, senang nak uli). Campurkan larutan yis ke dalam adunan tepung dan ratakan.  Kemudian masukkan telur yg dikocok dan sebatikan. Masukkan susu sejuk sedikit demi sedikit sehingga doh bersatu (jgn bimbang jika susu masih berbaki) dan uli sehingga doh menjadi licin dan elastik (sbb tu guna baking tray ...)
3.Bahagikan doh (100 gm each), bentukkan bulat dan rehatkan doh sebentar.
4.For Hot Dog Buns: Shape each piece into a 6x4 inch rectangle. Starting with the longer side, roll up tightly, and pinch edges and ends to seal (haha yg ni malas nak translate ..... ).  Doh yg telah siap dibentuk disusun di atas baking tray yg telah disapu dgn butter.  Biarkan doh naik sekali ganda (as for me letak dlm oven for 30 min. utk naikkan doh .... ).  Sapu doh dgn baki susu then bakar pada suhu 170 deg. celcius  for 20 minutes.

Hasilnya dapatlah 10 ketul roti ….

Ni gambar dalam oven … waktu ni hampir nak masak ….

20150121_065618[1]

Closer look …

Macam2 fesyen … maklumlah tak expert …. lagi pun early morning memang nak cepat … kejar masa …

Kalolah ada bread machineeee…… bilalah nak dapat ….

20150121_074154[1]

So …. nilah hasilnya oblong lamb burger yg dah tak cukup sifat … dah kena ngap

Kalo letak daun salad mesti lagi best …. tapi cam biasalah my handsome tak mau rumput ….

20150121_074211[1]

Roti lebih tu mungkin nak buat roti john pulak ….

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_tana ayesha

Anugerah Juara Lagu …

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Anugerah Juara Lagu ….. Tetibalah kannnn …

Entah bila kali terakhir menonton AJL ????

Cuba mengingatinya …. gagal … nampak sangatlah tidak ikut perkembangan …

Zaman Kak Melah dulu2 jee yg mmg asyik sesangat dgn AJL ni …

Tapi mlm tu … mlm AJL yg baru ni …. tetiba boleh tertengok ….

Tidak fokus … tapi sedarlah jugak waktu kump MOJO ni beraksi …

Entah mengapa tetiba waktu itu juga chanel tv ditukar …

So… mmg tidak sedar mengenai Caliph Buskers ….

Caliph Buskers team

Credit

Sehinggalahhh …. Hjh Aishah (rakan fb) mention mengenai Caliph Buskers yg mendendangkan lagu RomanCinta adalah OKU ….

Barulah rasa teruja …. utk mendengar lagu RomanCinta itu ….namun sukar menghayatinya ….hehe ….  faktor usia le tuuuu …

Standing ovation AJL29

Credit

Tapi yg sebenarnya …. tetiba juga teringat pakcik yg juga senasib dgn Caliph Buskers di pasar di kampung laman ku yg juga memiliki suara yg lunak ….. boleh jeee mendendangkan lagu2 lama …. Tan Sri P.Ramlee …. kekadang beliau mengalunkan ayat-ayat suci Al-Quran … rasa mcm dah lama tidak bertembung dgnnya …. sesungguhnya beliau menambah pahala ku …..

Bukan luar biasa mereka memiliki suara yg lunak …. cuma kesempatan beraksi di pentas akhir AJL …. itu yg luar biasa …

Semoga rezeki mereka sentiasa murah … bimbinglah mereka ke jalan yg diredhai …. walau pun hanya sekadar menjual suara …..

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[2]ana ayesha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...