Thursday, October 29, 2015

Mentari Pagi .... Alhamdulillah ....

Masya Allah .... Mentari di pagi Khamis ..... bersinar terang .....

Alhamdulillah diberiNya peluang utk melihat keindahan di pagi hari .....


Monday, June 22, 2015

Ini Kisah Pagi Tadi ….

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

5 Ramadhan 1436H

Alhamdulillah …. ketemu juga dgn Ramadhan …

Ustaz2 selalu berpesan … bersyukur anda yg bertemu dgn Ramadhan thn ini …

Spt thn2 sebelumnya setiap kali Ramadhan …. waktu bekerja dan waktu pulang diawalkan …. 0730 – 1630 …. tujuan utk mengelakkan kesesakan lalu lintas … tapi jenuhlah jugak nak pastikan melangkah keluar selewat2nya kul 0700 …. almaklumlah pelbagai tugasan yg perlu diselesaikan waktu nilah juga terasa persis ultraman … hehe ….namun sehingga ke hari ini Alhamdulillah berjaya ….

Pagi tadi …. it was a record … tumb print exactly @ 0702 ….

Yang pertamalah agaknya ….. sebab waktu smp …. parking area lengang … selengang lengangnya …. sunyi sepi …

20150622_070347[1]

So sbb smp awal … dapatlah park di tpt yg selesa … tepi tangga .. fav pot ..

Sambil tu layan panorama mentari pagi …. saksikanlah betapa hebatnya kuasa sang pencipta Allah SWT …

20150622_070528[1]

20150622_070926[1]

20150622_071008[1]

20150622_071246[1]

MasyaAllah …. indahnya …

Semoga Malaysia, tanah air ku kekal aman makmur

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_tana ayesha

Tuesday, May 5, 2015

Update Laju2 …

 

 

Update laju2 ….

Cuti panjang baru ni …

Those yg ada kpg …. pasti balik kpg …

Camne perjlnanan korang???

Jwpan mesti jammmmm

20150501_131723[1]

Same goes to me ..

Perjalanan yg biasa amek masa 2.5 – 3.0 hrs jadik 5 hrs …

As usual mmg travel non-stop, tak stop di mana2 RnR … so 5 hrs lah duk dlm kete … mengadap jam ..

Dlm masa 10 thn ulang alik …. mmg amat ketara kesesakan di lebuh raya waktu cuti panjang …. dulu2 kalo cuti panjang boleh jeee kluar awal pagi tak perlu menempuh jam …. skrg ni kluar awal pagi pun kena jam …. rakyat mesia semakin ramai yg mampu berkereta juga semakin mesra utk pulang ke kpg …

Keadaan jam yg plg ketara bila menghampiri RnR … sbb kebanyakkannya berpusu2 utk isi minyak, makan juga qada hajat …

Sungguh keadaan lebuh raya yg sesak, perjalanan lancar tanpa sebarang kemalangan … Alhamdulillah mmg inilah yg diminta dari NYA supaya perjalanan kami selamat sehingga ke destinasi …

Waktu balik …  hari Ahad cam biasa bertolak awal, awal pun dlm kul 10 am …. kenderaaan mmg banyak tapi perjalanan lancar … smp ke destinasi sblm azan Zohor …. Alhamdulillah dgn izinNYA segalanya dipermudahkan ….

Itu jelahhh

Wednesday, April 29, 2015

Wordless Wednesday ~ 82 ~ Fresh From My Bread Maker

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

20150429_04023920150429_04024920150429_04145120150429_04150020150429_07252820150429_073019

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[2]ana ayesha

Tuesday, April 21, 2015

Tanda Dah Tua

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Rejab …. telah muncul …..

Selepas Rejab … Syaaban …

Kemudian Ramadhan  …

Begitulah keadaannya … minggu berganti minggu …

Terasa pantasnya masa berlalu …

Bererti semakin tualah daku …

Kedut di muka dah lama kelihatan … dulu kulit anjal kini lesu …

Uban …. tok sah ckplah mmg tak boleh nak disembunyikan …

Tenaga …. mmg kian berkurangan …amat terasa penatnya sehingga ada kalanya terlena …. walhal bukannya apa sgt kerja yg dibuat ….

Waktu muda dulu mmg amat bertenaga utk menyiapkan apa jua kerja …

Hampir setengah abad …. bgm ku habiskan masa ku?

Pasti ditanya nanti …. di sana …

Selain dari uban, kulit muka berkedut … perlakuan, citarasa, kerisauan juga menjadi tanda2 penuaan

Senarai bwh ni dpt dr FB …. baguslah pd yg menyenaraikannya ….

FB_IMG_1428068160486

Berpandukan senarai di atas… jom muhasabah diri ….

Dari 10 senarai …. item no 2, 5, 6,9 & 10 mmg ketara benarnya pada diriku …

Yang item no 1 tu …. of coz lah tidak …tak rajin pun melepak kedai mamak, kedai makanan segera juga tidak ….

No. 2 … smp la niii pun tidak ku fahami apa ke bondo yg hebat sgt dgn K-Pop ni yg gen Z duk layan sgt ….

Yg no 3 tu sedari dulu … kekadang ikut kekadang langgar je … ahaks …. apa lagi sejak berulang alik beratus kilometer  ni mmg boleh kata hafallah jugak kawasan yg perlu patuh dan juga tidak … tapi dlm beringat terkena jugak …

No. 7 … rasanya oklah jugak boleh get along dgn fesyen yg ada ni …. sbb most of the fashion mmg telah sedia ada di zaman belia ku dulu … skirt kembang, palazo …. cumanya kena beringat2lah spy tidak membazir, sbb fesyen ni ada turun naiknya … penuh lemari kalo ikutkan kata hati …

Item 8 …. keinginan mmg ada tapi alahai hg rumah yg berdentum2 tak mampu le den … harapkan rumah PRIMA atau PPA1M jelah … in shaa Allah jika ada rezki ..

9 & 10 … pd tahap umur yg begini …. mmg byklah aktiviti yg kena filter …. sorilah uolls sbb tak dpt nak ikut rentak korang …. tidak sealiran tidak bererti kita  bermusuh ….cuma kita dari generasi yg berbeza …..

No. 5 …. setiap kali bila balik kpg … maka akan terdengarlah cerita org itu org ini yg rumahnya dah kosong …. ikut anak merantau sbb duk di kpg tak ada yg nak jaga …. so hope so my handsome will take good care of me ….

Last but not least  …. no. 6 …. my handsome …. bukan hny pandai bercakap, bertny soklan yg tak boleh dijawap …. also dah pandai argue ….. ahhhh anak alaf baru …

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[2]ana ayesha

Wednesday, April 15, 2015

Kopi Itu Hitam …. Bukan Hati Ku …

 

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Sejak 2 menjak ni …..

Rasa sedap plak minum kopi ….

Kopi asli  …. bukan yg ready made 3 in 1 tuuu

Tapi kopi ni mmg dah ready dlm uncang …. mcm uncang teh tu

1 uncang untuk sekali bancuh …

Biasa bancuh dlm teko 500 ml …

Kalo nak best …. bancuh ngan air panas mendidih yg baru masak …

Masukkan uncang dlm teko ….

20150415_065252

Curahkan air panas mendidih  …. jangan penuh sangat …

Biarkan sebentar utk larutkan serbuk kopi …

Bila air dah tuko warna hitam … masukkan 3 sudu mkn gula pasir … 3 sudu ni rasanya dah cukup manisnya … kalo tak manis tak ‘kick’ …. jgn terlebih manis pulak, penyakit pulak dtg …

Kaco untuk larutkan gula ….

 

20150415_065814

Dah siap ….

Bolehlah minum …

Tapi kalo simpan dlm peti ais utk beberapa jam …. lagilah enak … jadilah kopi ‘o’ ais ….

Best kalo dpt minum kopi ‘o’ ais yg kaw2 ni waktu smp rumah dari office di petang hari …

Nilah kopi tuuu …

 

20150415_065230

Kopi 434 … famouskan kopi ni

Honestly rasanya mmg ummmmmp …. sedappp … mcm dah ketagihlah plak …

Hari2 nak minum …tapi  1 teko jee … jgn lebih …

Biasa kopi panas ni mkn ngan biskut kering jeee … alaaa biskut empat segi tuuu

Tapi kalo mkn dgn biskut ni … mesti lagi sodap …. mcm biskut rayer kannn … alaaa lambat lagi nak rayer ….

0172024144 20150415_080653

Sekian ….. kisah kopi itu hitam …. bukan hati ku …

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_tana ayesha

GST Lagi …

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

GST lagi …

atau

Lagi2 GST

Mana2 jelah

Sejak demam GST yg tak kebah2 ….pasaraya tempat ku membeli barangan dapur kering tidak sesak ….

Hatta diri ku pun sering beringat ….. berbelanjalah yang perlu sahaja …

My handsome pun telah diberi peringatan …. jangan suka2 nak beli buku itu ini … bacanya tidak …. buku pun kena GST tau ….suratkhabar boleh beli hari2 sbb zero rated GST ….

Teringinlah nak beli kasut sukan …. almaklumlah lawatan ke Taman Saujana Hijau akan dijadikan amalan mingguan …

Dah ada dalam kepala outlet yg jual kasut sukan tanpa GST ….

AL-IKHSAN …. di Alamanda Putrajaya, Bandar Baru Bangi pun ado kedainya …yg sederet dgn Yummy Bakery Ingredients tu …

Nanti2lah tunggu sale …. atau bonus hujung tahun sempena GST ….

Bil letrik bulan ni …. tak kena GST … so masih boleh senyum …..

20150415_094053

Kena beringat … penggunaan tenaga letrik melebihi 300kWh akan dikenakan GST …. jgn haraplah nak beraircond bagai …

Berbelanjalah dengan berhemah … #selfreminder

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_tana ayesha

Tuesday, April 14, 2015

Aktiviti Pagi Ahad .… Taman Saujana Hijau

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Dah bertahun tinggal di sini …

Saban hari jugaklah lalu lalang di jalan utama berhadapan laluan masuk ke Taman Saujana Hijau ….

Setiap kali lalu waktu ambik my handsome dari sekolah …. nampaklah kereta bersusun di tepi jalan masuk ke taman tu …

Kalau waktu pagi di hujung minggu lagilah panjang kereta bersusun di kiri dan kanan  jalan utama ….

Parking area utk ke taman ni di mana sebenornya ??

My handsome pernah bagi tau di atas tu (Taman Saujana Hijau) tempatnya cantik, banyak pokok2 elok berjaga, hijau jee, dari atas tu juga boleh nampak kejiranan kawasan Presint 11 …

Dah byk kali plan nak pi …. tp asyik tangguh jeee … maklumlah di hujung minggu siboknya mmg lain mcm … rasa mcm automated machine … lepas satu satu kerja kena selesaikan …

Pagi Ahad baru nilah …. barulah dapat menjejakkan kaki di sana … tercapai jugak hajat …

Waktu kami sampai dlm kul 9 am…. keadaan dah agak lengang, …. sebab matahari dah tinggi cuaca pun dah panas … Nerd smile

Meh leee layan gambo …

Jogging track …

20150412_094703

Nampak tu my handsome .. sedang melenggang kangkong ..

Traktor tu utk pekerja maintanence …

20150412_093950

Pokok bunga di tepi jogging track …

20150412_093648

Pagar kayu tu … byk yg dah reput,  mmg ada sign board melarang bersandar pd pagar tu ….

20150412_094318

Pandangan dari atas  bukit …. memang nmpk jelas kejiranan Presint 11 …

20150412_094235

Dari kejauhan … bgn yg berkubah …. Kompleks Jabatan Perdana Menteri …

Bgn under construction …. Sekolah Rendah Agama Presint 11 …tak lama lagi siaplah tuuu … bertbh sibuklah lalaun berhampiran simpang tuuu Sad smile

20150412_094241

Korang nampak tak dbl detached house tu? …. mmg menarik perhatian … sblm ni tak perasan pun kewujudan rumah tu …rumah sapelah agaknya??? …. Winking smile

20150412_094648

Nampak tuuuu sinar mentari yg terik ….Nerd smile

20150412_093934

Kompleks Perumahan PRIMA juga nampak dgn jelas … bertuah sungguh mrk yg berjaya memiliki rumah ni …

20150412_094858

Sayup mata memandang …. Presint 11 mungkinkah yg paling luas ???

20150412_095148

Sempat gak nak berselfie Be right back…. kebanyakkan pokok di taman ni adalah yg jenis besar2 … mungkin utk memudahkan kerja2 penyelenggaraan …

20150412_094847(1)

Pondok wakaf juga ada disediakan …bolehlah nak rehat2 … Winking smile

Dah bisik pada my handsome … next week kita gi lagi yeee … tp awal pagilah … mesti lagi best …Open-mouthed smile

Grup wasap … Hj. Zol’s family … kalo berkunjung ke Putrajaya …jomlah kita beriadah di Taman Saujana Hijau nih ..Smile

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_tana ayesha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...