Wednesday, November 26, 2014

Joy Become Horrorrrrrr

Joy maknanya gumbira.....horror is the opposite....maknanya menakutkan or mencemaskan
Gini criternya....
Wolls baru jee pulang bercoti sempena coti sekolah...
Masih lelah....
Of coz we enjoy....
Tapi kita merancang.....Dia yg menentukan
Last nite....upon our arrival....my handsome keciciran paspot....hmmmm
Waduhhhh mmg horrorrrrrr....apa lagi mcm2 citer pasal pasport Mesia yg disalahgunakan.....
Got to take extra leave utk settlekan
Kena kembali semula ke airport.....
So wht we shud do jika hilang paspot?
Pertama2 check dgn balai polis airport....kot2lah ada someone yg hatinya baik jumpa pasport tu.....and serahkan di balai....
If tak ada pasport di balai....kenalah buat police report .... report ni mmg perlu utk mengesahkan pasport yg berkenaan dah hilang....if someone menyalah gunakan pasport tuu...kita tidak boleh dipersalahkan....so police report ni wajib....
Dah dpt report.....tunjuk pd security airport utk dptkan pass harian utk ke imigresen...ni sbb pasport my handsome cicir dalam arrival hall.....
But bfr that security dah call imigresen..and they said pasport ada pada mereka...Alhamdulillah..
Utk masuk ke pjbt imigresen .... make sure uolls pakai kemas....jgn pakai selekeh n pastikan pakai kasut not selipar....
FYI .... bg yg pakai selipar....sekuriti bermurah hati utk pinjamkan kasut..
SOP ni macam simple jer....tapi ketahuilah....bbrp kali wolls naik turun tkt 2 n 3 .....
Alhamdulillah, Allah telah pemudahkan segalanya....tqsm pada doa n solat hajat....ketahuilah masalah ni bukannya kecil jika tak jumpa semula pasport tuuuu...?
Sooooo gangzzzz kemana seterusnya destinasi kita???????
Terima kasih yg teramat sangat pd yg telah memulangkan pasport ke pihak  imigresen....hanya Allah yg membalas jasamu......

Posted via Blogaway

Kitakan Serumpun....







Sunday, November 23, 2014

KLIA - SUB..... Terasa Ingin Ku Capai .....

Masya Allah ..... Allah hu akhbar ..... yang mencipta langit dan bumi ..... serta seluruh isinya ....

Terasa ingin kucapai ...... Apakan daya, tangan tak sampai .....

Alhamdulillah .... diberiNYA peluang lagi menikmati kebesaranNYA dari langit nan luas .....


Posted via Blogaway

Saturday, November 22, 2014

Cuti Sekolah Datang Lagi ...

Yeahyeah...cuti sekolah dah mulaaaa

Yukkkk jenjalannnn......everyone can fly.....


Posted via Blogaway

Thursday, November 20, 2014

Saat Ini …. Waktu Ini ….

 

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Nak jadi otomannnnnn ….

ultraman5

Hihihi ….mcm bebudak kannnn …..

Tapi itulah yg dirasakan saat ini ….. waktu ini ….

Bukannya nak menghapuskan musuh …

ultraman-pajamas-2

 

Ultraman 8

Ehhh …. baru prasan ototman ada uniform color orennnn….yg biasa tengok merah jeee

Tapiiiii…… nak siapkan iniiiiii

image .

Ehhh Mesia pun ada otoman lahhh ….oloooo cutenyee

image

Hahaha ….. Festival Upin Ipin 2014 …… mcm mana plak ada watak otoman ??

Sebab …..Les’ Copaque Production bekerjasama dengan syarikat gergasi Jepun , Tsuburaya …. maka wujudlah watak otoman …. upin ipin dpt kawan baru otoman agaknya …..

Jom serbuuuuu

KARNIVALUI_01

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[2]ana ayesha

Monday, November 17, 2014

I want a short Monday ….

 

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Monday datang lagi …

Mood hari ini hingga ke saat ini ….

10622876_888258111192977_5314554768504881065_n

 

Yezzzz i want a short Monday ….

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[2]ana ayesha

Thursday, November 13, 2014

KLIA - JB - KLIA

Masya Allah .... Dikau yg menguasai langit dan bumi ....


Posted via Blogaway

Wednesday, November 12, 2014

19 Muharram 1436H ….. Ke Melaka Kiter …..

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Ha’ah uolls Melaka ….

Bila kali terakhir ke Melaka ??? …. me ingat2 luper … rasa2nya tahun 2009/2010

So last weekend we went to Malacca … we di sini not my family n i …. tapi my collagues and i …hmmm Sleepy smile

wolls … menginap di sini ….

image

3 hari 2 malam …untuk acara ini …

image

Kali ke 2 menginap di sini … utk event yg sama di thn yg berbeza dgn org yg juga  ada sedikit berbeza ….

Masuk hotel mesti jumpa lobi ….

image

Siling di lobi hotel …. Cantiknyeee …

gambo lobi tak payahlah kannn …cam biasa di lobi hotel …. ada kaunter dan sofa set … lobi hotel ni mmg luassssss …

Jom jengah dlm bilik inap …

Hotel ni guna kad utk bukak pintu … jenuh jugaklah nak bukaknya … berkali2 baru boleh …. haiiiyahhhh guna kunci yg biasa tu lagi senanglahhhh

Cam biasa bukak jeee pintu bilik nampak ni ….the enterance … nampak tu 2 pasang kasut … sharing roomlahh

image

TV…flat screen

image

Sharing room …. so single bed

image

My bags … 3 beg yg comei2 jeee

beg ijau dan merah beli waktu visit Bangkok last year … beg itam … beg free ..

yg paling sedikit dan sempoi …  2 pasang baju mesy, sepasang baju tido, tudung 2 helai …. termasuk sepasang telekung n sejadah …mmg muat sangat backpack hitam tu …

Jom tengok view …. dari tingkap bilik …

Taraaaa ….

image

Not interesting at all …. sayup2 nmpk logo AEON … jauhlah maknanya … eloklah jauh …..

Sign board merah tuuu ….. Hotel Melaka Sentral … Riverside katanya ..

Tapi sungai tu jauh sebenonya ….

Foto di bawah ….

Bgn warna merah & oren tu …. flat 16 tkt berhampiran hotel … bgn ni mmg block the view ….

image

Pandangan waktu malam … lampu sana lampu sini …

image

Menara Taming Sari melambai2 …namun hotel ni agak jauh dari Bandar Hilir yg menjadi tumpuan … ditambah dgn jadual yg. padat….

 416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[2]ana ayesha

Tuesday, November 11, 2014

18 Muharram 1436H ~ Mentari di pagi Selasa ….

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Lokasi : Lebuh Sentosa, Putrajaya

Masa : Pagi tadi OTW ….

 

image

 

image

Indahnya …. Masya Allah

Alhamdulillah … diberiNYA ruang dan peluang …..

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[2]ana ayesha

Thursday, November 6, 2014

13 Muharram 1436H ~ Hokkaido Chiffon Cupcake ….

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Hokkaido terletak di negara matahari terbit Jepun …

Agaknya resepi ni berasal dari sana …

Kek Hokkaido …. famous …. memang telah menjadi trend di cyber kitchen

So …. setelah google sana … google sini ,,,, maka inilah hasilnya dari dapurku …

Kek mengecut ….

image

…. elok naik waktu sedang masak dlm oven … tapi bila oven tingggg ….. dan dikeluarkan dari oven …. perlahan2 kek mengecut …..

Kalo tengok di cyber kitchen …. mostly kek ni memang mengecut …

Tapi ada jugak yg naik cantik tidak mengecut … apa agak rahsianya ?

Kek yang dah dimekap dgn kastad … pandangan sisi …

image

Pandangan atas …

image

Banyak jugak dapat dari 1 resepi ….

image

Resepi dari Aida Ali cnp dari sini …. ovenkecil.blogspot.com…. tq Nadz …

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKE

Bahan A

  • 3 biji telur (Gred A)
  •    30 gm gula kastor
  • 40 ml minyak jagung
  • 40 ml susu (me …guna susu fullcream dlm botol)
  • 1 sd kecik esen vanila
  • 15 gm tepung kastad *
  • 65 gm tepung gandum/tepung superfine * (me … guna tepung gandum)
  • secubit garam *

Bahan B

  • 3 biji putih telur (Gred A)
  • 60 gm gula kastor
  • 1/2 sd teh cream of tartar (me …. tak letak)

Cara-caranya :

  • Panaskan oven 170 C (my oven mmg ngam dgn suhu ni…)
  • Ayak bahan bertanda *
  • Pukulkan kuning telur dan gula kastor hingga berkrim
  • Masukkan esen vanila, susu dan minyak jagung, kacau sebati
  • Masukkan bahan yang telah diayak, gaul sebati
  • Pukul bahan B hingga bertanduk (bila mangkuk diterbalikkan adunan putih telur tidak jatuh….)
  • Masukkan adunan putih telur sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk adunan kuning telur, kaup balikkan hingga sebati
  • Masukkan adunan ke dalam cup kertas, 3/4 penuh
  • Bakar 20 – 25 minit hingga masak
  • Dah masak ….sejukkan dan paipkan inti kastad

Me guna inti kastad resepi dari sini … annaqawina.blogspot.com …. tqvm

Inti kastad ni mmg bestttt tak manis … sebagai inti cream puff pun okeh …

RESEPI INTI KASTARD (Tanpa Telur)

Sumber : Kak Ida & Tun Telani

Bahan2:

  • 2 camca besar tepung kastard
  • 2 camca besar gula kastor
  • 1 1/3 cawan susu segar
  • 30 gram mentega (kurang lebih 2 camca teh)
    2 camca teh esen vanilla


Cara2:

  • Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla.
  • Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat.
  • Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
  • *Kami suka resepi ni kalau untuk makan-makan kat rumah, lembut dan manis sedang2 aje.

Some say … kek ni mengecut sbb tidak cukup masak dan juga sebab putih telur tidak cukup kental …. so kena try lagilah ….

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[2]ana ayesha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...