Monday, May 5, 2014

Pau Goreng Lembut a.k.a. Kuih Bom ….Kebommmm

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Selamat Petang  ……

Apa juadah petang korang??? Coffee cup

If no idea bolehlah try Pau Goreng Lembut ni ….

Kuih ni memang menjadi pujaan hati my handsome ….

Kuih yang ala-ala pau tapi yg digoreng….

Cam ni le ruper kuih tu…

20140103_174957

Bulat2 bentuknya ….

Dah beberapa kali buat kuih ni menggunakan resepi ni …. dan hasilnya amat memuaskan ….

Sumber resepi ni tak ingat … so who ever owned this recipe …. thanks a million yer … this recipe is sure a keeper Thumbs up

Untuk resepi ni, i adun secara manual …. guna tangan jer … bread machine belum beli ….

Bahan A:

  • 2 sd teh yis
  • 1/4 cawam air suam
  • 1 sd teh gula

1.   Campurkan ketiga-tiga bahan

2.    Biarkan seketika sehingga adunan berbuih (berbuih petanda yis aktif dan boleh digunakan)

Bahan B:

  • 3 cawan tepung gandum
  • 4 sd besar gula pasir/gula halus
  • 1/2 sd teh garam halus
  • 2 sd besar susu tepung
  • 1 biji telur (kocok sedikit)
  • 1/2 cawan air
  • 2 – 2 1/2 sd besar marjerin

3.   Campur bahan kering di dalam mangkuk (i guna tray pembakar biskut)

3.   Masukkan Bahan A dan gaulkan adunan

4.   Kemudain masukkan telur, sebatikan aduan

5.   Masukkan air sedikit demi sedikit, sehingga doh boleh diuli

6.   Masukkan marjerin sedikit demi sedikit dan uli doh sehingga anjal dan tidak melekat di tangan.

7.   Bentukkan doh dan masukkan doh di dalam mangkuk yang ditabur dengan tepung

8.    Biarkan doh naik sekali ganda

* My method : Balut mangkuk yang berisi doh dalam beg plastik dan masukkan ke dalam oven

9.     Setelah doh naik, tumbuk doh untuk keluarkan angin, uli semula.

10.   Bentuk doh anggaran 20 g setiap satu, biarkan naik semula

11.   Setelah naik, bolehlah digoreng

Pau goreng ni memang bestlah dimakan panas2 untuk minum petang.

Selamat Mencuba  !!!!

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[1]ana ayesha

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...