Friday, August 30, 2013

Empangan Kenyir …..

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Hari ni 30 Ogos 2013 ….hari Jumaat ….

Esok 31 Ogos 2013 …. hari ulangtahun kemerdekaan negaraku yang tercinta…..Malaysia yang keeeeeeeeeeee 56…semoga Malaysia terus kekal MERDEKA!

1184905_659467680729967_706782724_n

Hari ni dah 23 Syawal, kejap ajer dah nak menghampiri penghujung Syawal ...how time flies ….

Yang belum lagi berpuasa enam sempat lagi untuk mengejar pahala…. tinggal lagi 7 hari sahaja di bulan Syawal ….. ngam2 utk berpuasa 6 …..

Well korang mesti ingatkan pasal trip ke Lake Kenyir Resort.  Setiap kali bila buat meeting di luar mesti ada technical visit (ada juga yang tak ade ….. ikut bajet dan masa).

So for the last meeting @ Lake Kenyir Resort, we had our technical visit @ Kenyir Dam a.k.a. Empangan Kenyir….

A little bit info on Kenyir Dam ….Smile

Empangan Kenyir a.k.a. Stesen Kuasa Sultan Mahmud adalah sebuah empangan hidroelektrik utama di Terengganu. Dibina pada tahun 1978 dan siap pada tahun 1985.  Pada tahun 1987, empangan ini telah dirasmikan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu, Sultan Mahmud yang mana empangan ini telah diberi nama sempena nama baginda.

Ia terletak merentasi Sungai Terengganu lebih kurang 50 km ke barat laut Kuala Terengganu. Binaan ini menghasilkan sebuah tasik yang besar dikenali Tasik Kenyir.

Bahagian kekal empangan adalah seperti berikut:

  • Empangan utama
    • Tinggi 150m dari tapak ke puncak. Panjang 800 m dari hujung ke hujung. Isipadu 15.20 juta meter padu.
    • Aras puncak ialah 155 m atas aras laut. Aras air maksima ialah 153 m. Aras operasi adalah 145 m maksima dan 120 m minima.
    • Takungan : luas permukaan pada 145m ialah 370 km persegi, dan kawasan tadahan ialah 2,600 km persegi. Isipadu takungan ialah 13,600 juta meter padu.
  • Tandop – 4 petak.
  • Alur limpah – luahan 7,000 meter padu sesaat.
  • Terowong jana – 4 terowong
  • Rumah janakuasa
    • Di atas tanah, 4 tingkat 
    • 4 set janakuasa merangkumi 4 turbin jenis Francis dengan bersaiz 100 MW sebuah, 4 janakuasa bersaiz 120 MVA sebuah dan 4 pembolehubah bersaiz 120 MVA sebuah.

Sumber : Wikipedia

So jomlah jamu mata dgn gbr2 yang sempat ditangkap…

Pandangan dari luar …..

P1020483

P1020477

P1020472

Foto di bawah …. main entrance

P1020478

Sempena lawatan kami telah diberi taklimat …..

P1020504

Selesai taklimat kami dibawa melawat di sekitar kawasan empangan …. jamuan ringan juga disediakan …. kuih-muih yang disediakan memang sedap ….

P1020508

P1020511

P1020517

Selesai jamuan ringan …. kami dibawa mendaki menuju ke puncak bersama rombongan daripada JKR ….bus purple tu bus JKR ….

P1020526

Pemandangan sepanjang pendakian ke puncak ….. MasyaAllah memang indah….. udaranya segar lagi nyaman …. persis berada di bumi Swiss ….. thats what they said…..

P1020527P1020528P1020529P1020530P1020531P1020532

……. last but not least ….. the 4 gorgeous ladies …. esp. the far left in green hijab ….yuhuuuuuuuu Winking smile

P1020537

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_tana ayesha

1 comment:

  1. Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...