Thursday, July 25, 2013

@ Lake Kenyir Resort, Taman Negara, 5 Hari …. 4 Malam

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Tak pernah terlintas di hati untuk ke Tasik Kenyir ….. sbbnya lokasi yg jauh nunnnnnnnnnnnn di Hulu Terengganu, negeri Terengganu Darul Iman …… Negeri Cantik, Budaya Menarik  …… Winking smile

Tapi dah memang rezeki utk menjejakkan kaki ke sana …. dengan adanya mesyuarat ini maka merasalah ke Lake Kenyir Resort ….. Rolling on the floor laughing

P1020466 

tak bercadang nak mencoret mengenai mesyuarat yg official ni ….bikin ……..stressssssssssssss ajer Crying face…. biarkahlah ia berlalu ….

Red rose

5 hari 4 malam ….. memang lamer giler meninggalkan rumah tangga, kampung halaman, ayam itik hehe …. tapi sebenornya 5 hari 4 malam, termasuk hari datang & hari pulang yer …. so exactly 3 hari 2 mlm jer ….. lagi 2 hari tu sekadar membuang masa di jalanraya …. tapi itu pun jenuh menghitung hari utk pulang ….. terasa masa bergerak terlalu perlahan ….. Snail ….

ok jom kite jln2 ….. lihat2 apa yg ada di Lake Kenyir Resort …..

Red rose

pertama2 yg boleh diucapkan  …… Lake Kenyir Resort ……. udaranya nyaman Thumbs up … tiada pencemaran …. memang sungguh mendamaikan sebabnya …..tiada kenderaan yang dibenarkan masuk sehingga ke resort ….. so takdelah bau asap …. hanya makan asap ….. itupun bagi yg merokok ….. Thumbs down

so those yg dtg dgn kenderaan sendiri kena park vehicle di tpt khas yg disediakan yg jaraknya agak jauh jugak dari resort …. tapi no worry perkhidmatan buggy disediakan just perlu tekan 3 pd telefon yang disediakan di welcome centre bldg @ the parking area utk mendapatkan perkhidmatan buggy ……

lupa plak nak snap gambar buggy n the welcome centre ……Camera

…… got these welcome centre photos from here …..

 

ruper2nya dekat ngan welcome centre tu ada deer park ….. actually tak tau pun ada deer park nih sbbnya we olls smp di resort waktu mlm ….. selepas hampir 10 jam perjalanan Sad smile…..

deer tu rusalah …. hehe, teringat waktu dolu2 ….. lawak jenaka di zmn sekolah …. deer (dia) is rusa, cow (kau) is lembu ……aha..aha…

…… the deer park …. 

P1150170

P1150169P1150172

Red rose

dari welcome centre naik buggy ……terus di bawa ke lobi resort ….

This is how the buggy look like …. not my photo but i got it form here 

Buggy to pick guests from carpark to Lake Kenyir Resort & Spa reception for check-in.

kereta perodua, kancil or perhaps mira, daihatsu yg diubahsuai …..jadi buggy

luper nak snap foto ….  so again this photo i got it from here 

honestly …. mmg berkenan dgn suasana di resort ni … ada ciri2 senibina Melayu …. rasa mcm balik kpg …. hoho balik kpg ….. hati riang ….

foto di bawah diambil dari balkoni …… nampak tu ….. tasik kenyir …. sungguh damai … persis sebuah lukisan …... indahnya ciptaan ALLAH …. tapi tasik tu tasik buatan manusia yer …. byk kpg dan pokok yg ditenggelami air demi utk mewujudkan tasik ini bagi membina empangan utk menjana kuasa letrik ….. juga utk menangani masalah banjir di sepanjang sungai …..

P1020486P1020487

swimming pool pun ado …. so those yg bawa anak i think this is the best place for them to shout, scream and yell hapilly  …Winking smile

P1020494P1020493

gbr bwh ni i snap dari open balcony yg mengadap tasik ….

P1020491

bentuk bumbung tu mmg really catch my attention …. best kan klu boleh buat balcony rumah mcm ni mesti windy and brezzy Party smile …. bolehlah duduk bersantai di balcony tu …… menikmati hidangan teh Coffee cup dan mengunyah chewy gooey brownies top up with ice-cream .….. di waktu petang sambil melakukan aktiviti yg disukai …. mengait/menjahit ……. but the cost ???? sudah semestinya mahal …so buat jerlah rumah di awangan ….. berangan Sarcastic smile 

the area di sebalik pintu yg 3/4 cermin 1/4 kayu tu adalah Tembat Restaurant …..  b/fast, lunch & dinner served here  …. the food biasa2 jer cuma as this resort is located di pantai timur Smjg M’sia … so adalah hidangan nasi dagang/nasi minyak for b/fast (ganti nasi lemak)….. which to me is super duper sedap ….

juga tak luper the kropok lekor which was also sedap …… served by the kind hearted, handsome Boy (ye ker …. bolehlah)  …. polite sales manager ehem2x…. u almost melt everyones heart …… Thumbs up Thumbs up servis hang mmg yg terbaek bro ….

P1020489

menjamu selera di open balcony pun best gak! we had the bbq there ….. tapi …. ada juga yg mengganggu ….. lalat, but only during the day, malam2 lalat ni tidur agaknya ….. hehehe

on that unforgetful day …. i ordered the nasi goreng ….. mcm gbr di bawah ..

P1020496

This dish cost me RM15! …. okeh mmg sedap Thumbs up  …. ada telur mata kerbau, ayam goreng 2 ketui, kropok, vege ……kesimpulannya nasi goreng nih boleh diorder lagi sekiranya berkesempatan lagi ke sana …. mungkinkah ?????? keberangkalian untuk kembali ke sana adalah rendah …Wilted rose

Red rose

Jom let’s move around …..

Nilah rupa jln di dlm kaw resort ….. berkesempatan snap gbr2 ni sbb on the first day i strolled frm the chalet to the tembat restaurant ….. mengah jugak weh ! sbb keadaan rupabumi yang berbukit …. kejap mendaki  ….. kejap menurun … tapi gud for exercise ……. lenguh jugaklah kaki ……. berpeluh ……

P1020459P1020460

P1020458

Jalan yg sempit ni muat2 hanya utk 1 buggy jer …. this road remains me of the jalan kpg @ my kpg yg telah lama ditinggalkan ….. nostalgic gitu Crying face

tengok gambar2 ni pun dah terasa suasana damainya ….. tenang ajer …Smile

ahhhhh feeling romantic plak Left hugRight hug ….. hehehe

 

P1020461P1020462

Nampak tu …. chalet di tepi tasik …. pohon nyiur melambai2 Island with a palm tree….  haha mmg sebijik mcm balik kpg teman yg jauh di mata tapi dekat di hati …. sayu ler plak  Crying face …ahhhhhhh i hate this sad, nostalgic feeling…..

Next …. haha inilah ruper the chalet dari luar …. dibuat daripada kayu…. cantik, siap ada tangga lagi mcm rumah kpg …. (teringat jugak rumah di kpg teman yang bertangga) ….. bestnyer klu dapat buat rumah mcm nih ….. again cost is the constrain …..

Chalet ni adalah 2 unit yg adjoining di bhg tengahnya …. convenient utk big family

P1020451

klu nak move frm one chalet to another just guna laluan di bhg connecting …. at the end of the connecting corridor ada pintu yer …. so klu nak privacy boleh shut the door …..

Chalet yg we olls duduk ni adalah garden view …… tapikan tak de le plak nmpk gardennyer …..

This is we …. waiting for the buggy on the 2nd day ….

P1140919

See …. no garden …. maybe it shd be changed to kampung view …sbb ada byk pokok2 dan daun kering ….

lake side view chalet ….. terletak tepi/gigi tasik … kadar lebih mahal

Lake Kenyir Resort Tasik Kenyir - Chalet

jom jengok dlm chalet plak … ha part ni pun luper nak snap photo walaupun sebenornya mmg berkobar2 nak ambik gambar bebanyak utk tatapan di kemudian hari ….. tapi due to the unexpected incident …. semuanya terasa hambar

facilities std utk resort …. katil, sofa, tv ….. tp yg bestnyer ada balcony n lantai bilik kayu …. best2 sesangat …. nampak tu ciri2 senibina rumah melayu

lake kenyir resort & spa terengganu

the last 3 photos are from here

WHEWWWWWWW what a long entry ….. mmg gigih menulis entri ini wp kejadian 2 bulan yg lalu ….. sebagai tanda ingatan Red lips

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_tana ayesha

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...