Saturday, November 16, 2013

Saturday's Breakfast

2nd try publish post using blogger for android.

As today is Saturday...so no need to rush to work....santai2 jeeeer @ home

Manage to prepare breakfast....nasi goreng bodo and grilled prawn sandwich.  Sandwich as requested by my handsome.

Have a great weekend everyone ....

Thursday, November 14, 2013

BLOGGER FOR ANDROID and TEXTGRAM

Testing...Testing...publish this post using blogger for android

I tried  the textgram as well .....

Wednesday, November 13, 2013

Wordless Wednesday ~ 59 ~ There is nothing greater than a Mother's Love

 

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

1463937_538676622881325_1008284544_n

 

MasyaAllah 

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[1]ana ayesha

Monday, November 4, 2013

Monday Again …..

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Ahhhhhhhhhh its Monday again

It has nothing to do with Monday Blues

Its just the first day of the week which means …….

I woke up 4.30 a.m…..

then bermulalah aktiviti yang membuatkan i bz giler, which are :

preparing breakfast, doing the laundry, preparing myself to go for work a.k.a. pasang badan then drive my handsome to sch…..

But ….1 thing for sure is i arrived early to the office, very early compared to other days in the week….

Thats all for now …… thanks for reading (eh ada ker ?…..)

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[2]ana ayesha

Monday, October 21, 2013

BERHENTI BENCI HARI ISNIN (MONDAY BLUES KATANYA)

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG

 

Hari ini …… Isnin ….. 16 Zulhijjah 1434 H…..  bersamaan 21 Oktober 2013…..

Alhamdulillah Smile …. sehari lagi ku diberi peluang oleh Allah untuk menghirup udara dan dianugerahkan kesihatan yang baik …..

1238742_512966365445272_1424923027_n

Bila sebut jer hari Isnin …. kemalasan Sad smile hendak ke kerja pun melanda …. iye ker???

Agaknya biler tiba hari Isnin, korang mcm dlm gambar bawah ni ker?? …..

1380469_593518887377138_944375583_n

Malas dan liat dan bangun pagi Sleepy smile …. apa tidaknya setelah 2 hari menghabiskan masa di rumah memang terasa malas hendak bangun awal pagi untuk ke tempat kerja …..

Kalau boleh cuti hujung minggu nak ditambah jadi 3 hari ….hehehe …..Open-mouthed smile

1381458_703937729619371_1783546320_n

Tapi ketahuilah  ….. dalam Islam hari Isnin adalah istimewa kerana , "Padanya Rasulullah SAW dilahirkan dan padanya wahyu pertama diturunkan kepada Rasulullah SAW".

 

Riwayat: (Muslim)
Kategori: Ibadah

Hadith:
Daripada Abu Qatadah al-Ansari berkata: Rasulullah SAW ditanya oleh sahabat tentang kelazimannya berpuasa pada setiap hari ISNIN. Maka baginda bersabda: "Padanya aku dilahirkan dan padanya wahyu pertama diturunkan kepada ku".

Huraian Hadith:
1) Merayakan maulid rasul termasuk dalam rangka memuliakan Rasulullah SAW dan sesiapa yang meraikannya diberikan pahala oleh Allah SWT. Begitu juga menyambut hari-hari kebesaran Islam yang lain seperti Maal Hijrah, Nuzul al-Quran, Hari Raya Puasa dan Haji, Nisfu Syaaban dan sebagainya.
2) Allah SWT berfirman dalam surah al-Haj ayat 32 yang maksudnya : "..dan sesiapa yang menghormati syiar-syiar agama Allah, maka (dialah orang yang bertaqwa) kerana sesungguhnya perbuatan itu adalah satu kesan daripada sifat-sifat hati yang bertaqwa kepada Allah"
3) Rasulullah SAW adalah merupakan syiar atau tanda kebesaran Allah SWT kerana dengan kelahiran Rasulullah SAW, dunia mengetahui tentang keesaan Allah SWT. Sesungguhnya Allah menyuruh kita mengambil pengajaran di atas peristiwa keputeraan Rasulullah SAW ini kerana ia akan memperkukuhkan keimanan dan kecintaan kita terhadap diri baginda dan meneruskan perjuangannya serta tidak melupakan ajaran dan sunahnya.
4) Mengucapkan selawat ke atas Nabi SAW seperti dalam majlis maulidurrasul adalah amalan yang amat digalakkan dalam Islam kerana Allah sendiri telah berfirman yang maksudnya "Sesungguhnya Allah dan para malaikat berselawat ke atas Nabi. Wahai orang beriman, hendaklah kalian berselawat baginya dan mengucapkan salam penghormatan kepadanya." (Al-Ahzab:56)
5) Ulama telah sepakat memandang baik amalan menyambut maulidurrasul SAW. Di Malaysia, era 50an hingga 80an sambutan ini dilakukan dengan cara tradisional seperti berzanji, tilawah al-Quran, tahlil dan sebagainya. Namun perkembangan semasa telah mempengaruhi acara sambutan tersebut kepada bentuk baru seperti dengan mengadakan nasyid, forum, ceramah, perarakan dan sebagainya. Tujuannya tidak lain melainkan untuk memperingati, mengagungkan, dan memuliakan Rasulullah SAW.

 

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[1]ana ayesha

Wednesday, October 16, 2013

Wordless Wednesday ~ 58 ~ Semenyih oh Semenyih

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

SP Setia - Another Spectacular Take-Up

Author: kltrader   |   Publish date: Wed, 16 Oct 08:58 


Maintain HOLD. SPSB’s Eco Hill recent launch in Semenyih (Selangor) appears to be a spectacular success. All 760 landed property units launched last Saturday were fully booked. We are not surprised by the strong demand; with a new living environment concept in Semenyih and strategic location (a flyover connects it to the Lekas Highway), it is a replica of the popular Setia Alam-Setia Eco Park project. We retain our forecasts, which incorporate this project, and MYR3.50 TP (0.7x P/RNAV).

Overwhelming response. All 760 landed properties (terraces, semi-D and bungalows priced at MYR400,000-2m/unit) launched last Saturday were fully booked within a day. About 4,000-5,000 registrants queued for the limited queue numbers distributed on Friday (11 October) for entitlement to unit selection on Saturday (12 October), we were told. Most buyers were local upgraders from Semenyih, Kajang and Cheras.

The pull factors. We are not surprised by the overwhelming response to Eco Hill given SPSB’s strong branding. More importantly, Eco Hill is a replica of SPSB’s popular Setia Alam-Setia Eco Park project, which boosted buyers’ confidence. To enhance the marketability of Eco Hill, show units were built before the official launch. A flyover is being built to connect the project to the Lekas Highway, we understand.

A record year. Sales of these landed units will only be recognised in FY10/14, we believe, as the conversion of bookings into sales takes time. FY10/13 has been a spectacular year for SPSB; it has thus far raked in sales of MYR6.3b in just 10 months (FY10/12: MYR4.2b), surpassing its FY10/13 sales target of MYR5.5b. Unbilled sales stood at MYR7.8b in July 2013 or 1.8x our FY10/14 revenue forecast, providing medium-term earnings visibility.

Forecasts unchanged. We maintain our estimates, which incorporate MYR7b in sales for FY10/14, including from Eco Hill. We value SPSB at 0.7x P/RNAV (-0.1x from historical mean); the discount reflects our concern over its ability to retain key management figures. SPSB (+8.6% YTD) has underperformed the KL Property Index (+26% YTD).

Source: Maybank Research - 16 Oct 2013

Labels: SPSETIA

Source

Harga rumah teres di Semenyih telah mencecah harga RM400,000…. memang tak mampulah daku untuk membelinya …..

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_t[1]ana ayesha

Wednesday, October 9, 2013

Wordless Wednesday ~ 57 ~ Moms Nowadays

 

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

563677_559815340732512_41750820_n

Source

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_tana ayesha

Wednesday, September 4, 2013

Wordless Wednesday ~ 56 ~

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

224003_1827817908770_1639991705_1720797_2367423_n

jamtinggi_thumb3

81933da944007324f51ee4c5bdc88c57

Menara Condong ~ Kebanggaanku

 416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_tana ayesha

Wordless Wednesday ~ 55 ~

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

download (1)

 

Tarikh : Jumaat, 6 September 2013 (30 Syawal, 1434 H)
Waktu : 9.00 pagi - 11.00 pagi (persiapan jamuan)
11.00 pagi - 3.00 petang (ketibaan tetamu dan jamuan)
3.00 petang - 4.00 petang (gotong royong)
Tempat : Dataran INSPEN
Dress Code : Baju Raya

Marilah kita beramai-ramai memeriahkan lagi Majlis Jamuan Aidil Fitri INSPEN tahun ini.

LAST DAY OF THE MONTH OF SYAWAL ……

……BETTER LATE THAN NEVER ….. Smile

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_tana ayesha

Friday, August 30, 2013

Empangan Kenyir …..

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Hari ni 30 Ogos 2013 ….hari Jumaat ….

Esok 31 Ogos 2013 …. hari ulangtahun kemerdekaan negaraku yang tercinta…..Malaysia yang keeeeeeeeeeee 56…semoga Malaysia terus kekal MERDEKA!

1184905_659467680729967_706782724_n

Hari ni dah 23 Syawal, kejap ajer dah nak menghampiri penghujung Syawal ...how time flies ….

Yang belum lagi berpuasa enam sempat lagi untuk mengejar pahala…. tinggal lagi 7 hari sahaja di bulan Syawal ….. ngam2 utk berpuasa 6 …..

Well korang mesti ingatkan pasal trip ke Lake Kenyir Resort.  Setiap kali bila buat meeting di luar mesti ada technical visit (ada juga yang tak ade ….. ikut bajet dan masa).

So for the last meeting @ Lake Kenyir Resort, we had our technical visit @ Kenyir Dam a.k.a. Empangan Kenyir….

A little bit info on Kenyir Dam ….Smile

Empangan Kenyir a.k.a. Stesen Kuasa Sultan Mahmud adalah sebuah empangan hidroelektrik utama di Terengganu. Dibina pada tahun 1978 dan siap pada tahun 1985.  Pada tahun 1987, empangan ini telah dirasmikan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu, Sultan Mahmud yang mana empangan ini telah diberi nama sempena nama baginda.

Ia terletak merentasi Sungai Terengganu lebih kurang 50 km ke barat laut Kuala Terengganu. Binaan ini menghasilkan sebuah tasik yang besar dikenali Tasik Kenyir.

Bahagian kekal empangan adalah seperti berikut:

  • Empangan utama
    • Tinggi 150m dari tapak ke puncak. Panjang 800 m dari hujung ke hujung. Isipadu 15.20 juta meter padu.
    • Aras puncak ialah 155 m atas aras laut. Aras air maksima ialah 153 m. Aras operasi adalah 145 m maksima dan 120 m minima.
    • Takungan : luas permukaan pada 145m ialah 370 km persegi, dan kawasan tadahan ialah 2,600 km persegi. Isipadu takungan ialah 13,600 juta meter padu.
  • Tandop – 4 petak.
  • Alur limpah – luahan 7,000 meter padu sesaat.
  • Terowong jana – 4 terowong
  • Rumah janakuasa
    • Di atas tanah, 4 tingkat 
    • 4 set janakuasa merangkumi 4 turbin jenis Francis dengan bersaiz 100 MW sebuah, 4 janakuasa bersaiz 120 MVA sebuah dan 4 pembolehubah bersaiz 120 MVA sebuah.

Sumber : Wikipedia

So jomlah jamu mata dgn gbr2 yang sempat ditangkap…

Pandangan dari luar …..

P1020483

P1020477

P1020472

Foto di bawah …. main entrance

P1020478

Sempena lawatan kami telah diberi taklimat …..

P1020504

Selesai taklimat kami dibawa melawat di sekitar kawasan empangan …. jamuan ringan juga disediakan …. kuih-muih yang disediakan memang sedap ….

P1020508

P1020511

P1020517

Selesai jamuan ringan …. kami dibawa mendaki menuju ke puncak bersama rombongan daripada JKR ….bus purple tu bus JKR ….

P1020526

Pemandangan sepanjang pendakian ke puncak ….. MasyaAllah memang indah….. udaranya segar lagi nyaman …. persis berada di bumi Swiss ….. thats what they said…..

P1020527P1020528P1020529P1020530P1020531P1020532

……. last but not least ….. the 4 gorgeous ladies …. esp. the far left in green hijab ….yuhuuuuuuuu Winking smile

P1020537

 

416860msbhhg1zjm_thumb_thumb_thumb_tana ayesha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...