Monday, October 22, 2012

Tat Nenas Gulung …… Untuk Aidil Adha

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA!
 
 
Semalam   ……… 21Okt.….. my birthday …. Alhamdulillah diberi ruang dan peluang oleh NYA utk terus menghirup udara yg segar lagi percuma di muka bumi ni …..
 
Brp thn lagi nak smp 1/2 abd ??? hahaha tak perlu calculator ….. dgn jari pun boleh kira …… nak congak jer pun blh ….. maknanya tak lamalah tu ….. BERINGAT2LAH ~
 
 
P1000746
 
ni gbr kek …. tapi kek birthday budak kacak yg ke 12 thn …. kek aiskrim ….. mmg yummy …..
 
 
Tapi semalam tak de kek …. only wish dari budak kacak …… hepi birthday mama! and mama said tq dear ….. tak de ke hadiah utk mama?…. gelang ker …. cincin ker ….. kereta ker …. and budak kacak said nantilah bila sy dah kerja!
 
Sempat ker nak tunggu budak kacak tu kerja???? adaker umur mama nih lagi?….. Insyaallah jika dizinkanNYA …… tapi senang ker nak dpt kerja bila tiba masanya nanti ???? والله أعلم ……… doa mama …. supaya budak kacak dipermudahkan rezeki yg halal baginya di dunia ini ….. AMIN
 
Yesterday and the day bfr i bake 2 cookies …. for raya haji … terlebih rajin ler pulak….
 
Biskut pertama TAT NENAS GULUNG
 
 P1010335
 
Resepi dari blog CMG via Wana Yusuf and here goes the recipe …. (cnp dari blog Wana Yusuf, terima kasih … CMG & Wana Yusuf)
 
 

TAT NENAS GULUNG

BAHAN-BAHANNYA
230 gram mentega berkualiti tinggi (saya guna brand SCS) ~ i guna farmcow jer
400 gram tepung gandum*
40 gram tepung kastard*(*disatukan dan diayak)
50 gram gula aising ~ i guna castor sugar, konon nak bg tat ni crunchy ….
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
Inti nenas secukupnya, digentel sebesar duit 5 sen
Kuning telur untuk disapu ~ campur sikit dgn air spy kuning telur tak pekat sgt

CARA MEMBUATNYA

Putar mentega dan gula aising hingga sebati. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar rata. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Mati kan mixer, ratakan adunan, dan tutup dengan tuala dapur bersih yang telah dilembapkan.

    Isi sedikit doh tadi dalam acuan tekan yang dipasang muncung tat gulung. Picit panjang hingga habis. (i guna acuan khas utk tat gulung yg dibeli di thn 90an ….. waktu tu biskut tat gulung ni mmg gempark habis …) Letak inti tadi dan gulung kemas2. Alih ke dalam dulang pembakar, buat hingga siap.

    Sapu kuing telur atas tat gulung tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 – 25 minit (i bake for 20min @ 170C) atau hingga kuning keemasan. Keluarkan tat dari oven dan biar 2-3 minit dalam loyang pembakar.

    Alih atas jaringan dan biar sejuk, simpan dalam bekas kedap udara…

 
Buat biskut nih 1 resepi jer …. konon sbb raya haji …… tapi half of the tart dah hilang masuk dlm perut budak kacak …..katanya sedap sgtlah biskut nih mama …..
 
Okay bolehlah ulang siaran resepi nih …. Thumbs up
 
 

2nd cookie …… jeng2 …. next entrylah …

 
 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...