Wednesday, June 27, 2012

Wordless Wednesday ~ 40




::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!











416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Friday, June 22, 2012

Rong Reng ...... Rong Reng ......


::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!


Rong Reng ...... Its not wrong and its not mereng ..... its a shop selling souviner in Miri ...... 

Ini adalah kedai souviner yg sempat diterjah sewaktu kunjungan ke Miri ....

Harga of course jauh lebih murah berbanding kedai souviner di Bintang Mall yg kami terjah during the first day ..... 


segala mcm maknenek souviner ada  di kedai ni .... kemeja, t-shirt, purse yg bermanik2 (yg ni mmg popular dr Sarawak), kain batik Sarawak (tapi kain batik ela tak de pulak ..... ), key chain, fridge magnet, lada hitam pun ado, etc.etc.etc........ 


Gbr dr luar kedai .... loooooooooo gbr dlm kedai lupe nak snap




Hasil tangkapan di rong reng ....... harga tu sebelum proses tawar menawar


..... tapi apa yg bagusnya, tokeh kedai ni sudi hantar kami balik ke hotel dgn MPV toyotanya ...... dan dia kata lagi kalo nak dtg lagi just call n he can pick up at the hotel ..... pe lagi mmg berdoyon2lah yg ke kedainya dan berkepok2 jugaklah untung si tokeh ni ......
~ strategi buss yg baik utk ditiru ~



416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha


Thursday, June 21, 2012

MyKad ...... Dah Dapat


::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

Hari ni dah Khamis, hari batik 1Malaysia, hahaha ni bagi yg kerja di perkhidmatan awamlah

Petang semalam (Rabu) pi JPN collect MyKad yg buat hari Sabtu lepas

Suasana di JPN amat tenang dan santai berbanding hari Sabtu lepas, so kalo nak renew MyKad elakkan hari Sabtu (ni kalo di Putrajaya)

Nak collect MyKad ni kejap jer, urusannya pun mudah, tapi tetap kena ambik no. di kaunter yg disediakan then hantar slip & nombor ke kaunter no 23, kena tunggu tapi sat jer tak sampai pun 1 jam.

Grandma pun renew MyKad, tapi dia lagi best sbb tak payah tunggu lama ..... maklumlah warga emas layanan mesti istimewa

Kad Pengenalan aka I.C. di Malaysia telah mengalami 4x perubahan  (sebelum kad pengenalan pintar, MyKad yg tebaru ni diperkenalkan) mcm rangkaian gbr di bwh ni




As for me my IC bermula dari yg no. 2 .....  kad pengenalan plastik yg boleh dilipat2 .... gbr hitam putih 


Apa beza MyKad lama dan yg baru?


Yg di atas MyKad lama, yg di bawah MyKad baru ..... kedua-duanya berwarna biru tapi yg perbezaan yg ketara MyKad baru ditbh dgn gbr kecil (ghost image), yg khabarnya utk elakkan  pemalsuan .....  

Budak kacak memang teruja betul dpt MyKad, tidur pun dgn MyKad ...... hehehe



416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha


Wednesday, June 20, 2012

Wordless Wednesday ~ 39



::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!





416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Tuesday, June 19, 2012

Explorasi Ke Gua Niah ……

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Gua Niah !!!!! gua ni mmg popular …… terletak di Miri, Sarawak

Zaman sekolah dulu, cikgu kata, Gua Niah adalah gua batukapur yg terbesar di Malaysia

Cikgu kata lagi Gua Niah terkenal dengan aktiviti mengutip sarang burung layang2 yang mahal giler tu ……  dan dikatakan sarang burung yg dikutip dari gua nih adalah antara yang terbaik di dunia …….

Waktu tu tak terfikir pun nak ke gua nih ….. nak buat hapa bukannya nak pi kutip sarang burung

Tapi …… Kunjungan ke Miri tempoh hari, telah memberi kesempatan ke Gua Niah ….. perkara yang tidak pernah kuangankan

Jom mulakan explorasi ke Gua Niah ……

P1000674

Ini gbr di hadapan pejabat Taman Negara Niah (tu sebenarnya figura ape ??? ada yg kata tu gbr buaya tengah makan org ….. )

P1000676

Sebenarnya gua niah terletak di seberang sana  ….. so maknanya kenalah naik bot (tambangnya dah masok sekali dlm pakej) utk ke seberang atau yg pandai berenang bolehlah mencuba …… ada brani ka ?? Air sg keroh & tenang tapi jgn disangka tak de boya ….

P1000677

Tu first group  ….. dah sampai ke tebing di seberang sana …. safe landing

P1000680

okay semua ahli rombongan dah selamat sampai ke jeti di seberang sana …. sedang mendengar taklimat dr jurupandu (siapa namanya …. dah luper), masa ni semua senyum manis …. excited ler tuuuuu

P1000681

Selesai dgr taklimat …. maka perjalanan pun bermula …. di awal perjalanan  masing2 cergas ….. jam menunjukkan pukul 10:30 am

Di sebelah kanan ada sebuah muzium …… kami tak singgah pun …..

P1000682

Maklumlah dlm hutan pemandangan pun hijau jer, udara pon segar …. keadaan rupabumi tak sekata …. ada kala menurun, ada kala mendaki ….

P1000684

Macam pemandangan dusun doyan di kpg teman jer tapi yg bagusnya dah siap di bina plankwalk (dr jeti smplah ke pintu gua) … so taklah thrill sgt bg yg biasa berjln …. this is kacang ….

P1000692

P1000686

Sepanjang perjalanan adalah bbrp papan tanda yang mengingatkan pengunjung jangan membuang sampah merata2 (tong sampah mmg disediakan di sepanjang trak), tidak boleh tebang pokok, tidak boleh berburu, tidak boleh menarah pokok (jgn gatal tgn nak tinggalkan jejak kat pokkok tu ….) juga tidak boleh menyalakan unggun api …. juga ada amaran trak yg disediakan kalo musim hujan licin jadi kena berhati2 ….. waktu kami ke sana cuaca mmg panas so tak delah yg jatuh tergolek  …..

P1000690

P1000691

hahaha ni geng yg tertinggal di blkg …. waktu ni mmg dah penat  giler sbb dah berjln lebih 1 jam …… tapi masih boleh senyum lagi cik kak, cik abg, cik adik ….. pepun tahniahlah berjaya jugak korang smp, khasnya  boss (datin dr…….) yg berbaju hijau bertudung coklat tuuuuuu …. member yg di depan tu hepi giler siap tunjuk aksi spontan  ……. peace lagik!!!!! cayalah beb

P1000695P1000696

P1000701P1000702

P1000706

Akhirnya setelah penat berjln (lebih 1 jam tau ….) kami pun smp di pintu Gua Dagang (salah satu drp gua yg ada …. kalo tak silap ada 3 buah gua di Taman Negara Niah ni). 

Di pintu gua ni memasing sibuk posing sebagai kenangan ….. bukan senang nak sampai dik oiiiiiiiiiii..

Nampak tak kayu yg mcm tiang tu ?  Kata si tour guide nilah bekas penempatan awal masyarakat pribumi di kaw gua ni ….

Dari Gua Dagang, kami ke Gua Besar …..

Dalam gua ni mmg gelap pekat hitam ….. hahaha ni nak bagi gambaran betapa gelapnya jadi kena bawak lampu suluh ….. selain daripada lampu suluh sepatutnya kena bawak jugak sarung tangan ye ….. sebab tempat dahlah gelap, bila gelap mulalah rasa tak stabil jadinya nak berpeganglah pada alang tu tapikan pada alang tu penuh dgn t*i* burung jadinya kalau korang nak pi bawak sarung tangan jugak ….

P1000716

Ni gambaran betapa gelapnya di dalam Gua Besar (gbr ni mmg gelap yer … sbb guna kamera murahan jer)

Ni lah rupanya bhg dlm Gua Besar ….. kami mmg kena panjat dan turun tangga tu dgn diterangi cahaya dari lampu suloh  …… gambar ni cilok dari sini

Nampak tak khemah merah di bhg atas tu ? ….. kata tour guide mrk yg mengutip sarang burung dlm gua nih akn berkampung di sini ….. mkn, tidur dan masak dlm gua

P1000717

Akhirnya kami berjaya juga keluar dari Gua Besar dgn selamat ….. terasa amat lega bila ternmpk chy matahari di pintu gua …… Alhamdulillah

P1000709

Di bhg luar gua mmg ada disediakan tempat utk berehat ….. tapi tak kuasa nak duduk byk benor t*i* burung ……. nampak tak batang yg tergantung tu ….. tour guide kata pemungut sarang burung akn memanjat batang buluh tu utk mengambil sarang burung di siling gua …. mmg hebat sungguh penangan sarang burung …..

 

Perjalanan yg tidak mungkin dilupakan (sbb tulah gigih menulis n3 ni)….. juga tidak mahu diulangi ….. pepun terima kasih kpd pihak penganjur wp kedengaran yg tidak enak di sebalik eksplorasi nih ….

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Monday, June 18, 2012

Isnin : Jerebu …….. Ponteng Sekolah

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Isnin tanpa diundang bertandang lagi

Masih terasa-rasa saat indah di pagi Ahad bersantai di sofa empuk di ruang tamu

Seperti semalam, hari ni jerebu masih melanda ……

 

P1000805

Hasil tangkapan @10:30 am dari jendela di aras 5 …….

Jerebu bermakna terdapat byk habuk di ruang udara

Sebab apa jadi jerebu ?

akibat dari pembakaran hutan secara besar2an di negara jiran juga di tanahair

Habuk ni bahaya utk yg sakit spt asma

JAS pun dah keluarkan arahan serta merta mengharamkan pembakaran secara terbuka di negeri yg semalam mencatatkan indeks udara tercemar yg tinggi : WPKL, Selangor & Putrajaya kecuali :

Pembakaran mayat, Pembakaran bagi tujuan keagamaan dan Majlis BBQ

Jerebu ni mcm dah jadi satu fenomena every year mesti jadik …… dulu2 tak ada pulak

Ponteng sekolah????

Dgn izin (mama jer yg boleh kasi izin tau!!!) budak kacak ponteng sekolah hari ni ….. gara2 jerebu ? ….. nope ….

alasan utk ponteng yg lebih kukuh  ialah ……

sejak minggu lepas sekolah buat latihan utk temasya sukan n budak kacak tak terlibat (tak minat + kaki bangku)  ….. so pi sekolah pun tak belajar dari pagi hingga waktu terakhir nak balik barulah masuk kelas n belajar 1 subjek

 

….  so lebih baik stay @ home and buat ulangkaji

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Saturday, June 16, 2012

Mykad ………12 Tahun Umurnya

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

Lama menyepi …… blog pun dah mula bersawang

Pagi tadi bergegas ke JPN (ibu pejabat di Putrajaya  beroperasi hari Sabtu & Ahad)

Tujuan utk buatkan mykad budak kacak  ni …..(anak sendiri mestilah puji ….. hehehe)

P1000800

Sempat lagi posing di main enterance JPN …….

P1000799

Masuk jer bgn JPN jumpa garden…. lengang ajer ….. tapi sebenarnya semua urusan di aras1, 2 & 3

P1000795

Tu dia ….. ingatkan tak ramailah yg buat mykad sbb di grd flr lengang …… sekali tu bila pi kaunter di aras 2 dpt no 281 tapi jam baru pukul 10:09 am …… huhuhu

Tapi sebelum boleh proses mykad, kena semak dulu sijil kelahiran di aras 3 …. kaunter no. 5

P1000791

Aras 3 mmg lengang sbb org tak ramai ….. urusan pun sekejap jer …..

 

P1000793

Sempat jugak posing …… peaceeeee

Selesai urusan di aras 3, turun ke aras 2 ……

P1000792

P1000796

P1000797

Jenuh menunggu ……. lenguh duduk, berdiri, lenguh berdiri duduk, bila boring jln2, tv yg disediakan …… asyik ulang tayang iklan yg sama …..

Akhirnya ……….. segala urusan selesai juga  …… Alhamdulillah ……

P1000804

Bila keluar dr bgn JPN kedengaran azan dari Masjid Sultan Mizan aka Masjid besi menandakan masuknya waktu solat zohor ……..

 

Budak kacak buat mykad …… mama pun ambik kesempatan utk tukar mykad yg baru ……

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...