Tuesday, April 3, 2012

Oiiiiiiiiii ……… Nasi Goreng

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

Dah sarapan?

Bagi yang belum tu eloklah bersarapan dulu….. sarapan baik untuk kekal sihat dan langsing …… hahaha itu pasallah ana slim tak gumuk2 sebab tak skip sarapan.  Kalau sahur pun waktunya sama seperti bersarapan sebelum azan Subuh.

Jadi korang kalau nak slim mcm ana jgn skip sarapan tau !

Orang yang bersarapan akan menikmati kehidupan yg berkualiti sebab lebih fokus, yelah kalau perut lapar kriuk2 mcm mana nak tumpukan perhatian pada kerja dan pelajaran.

Semalam  Abg. Hafiz requested nasi goreng utk sarapan pagi ni …. sudah semestinya nasi goreng tom yam yg enak dan mudah disediakan

Bahan utama mestilah prencah tom yam adabi kegemaran kami

Bahan2 yg lain macam biasa ….

Bawang merah, bawang putih, cili merah (kalau nak pedas guna cili padi) dan serai dimayang halus.

Telur dijadikan telur hancur, tapi jgnlah hancur sangat

Kicap ~ ana guna kicap manis Kipas Udang, our favourite

Sayur kobis  ~ ana guna kobis Beijing, lebih sedap, manis dan rangup

Ikan bilis ditumbuk halus, boleh juga gantikan dgn kiub ikan bilis

Garam ni optional ana tak letak sbb dah guna kicap dan ikan bilis dah cukup masin pada tekak ana

Nasi (kalau nasi sejuk lebihan semalam lagi sedap)

P1000444

Bahan yg dimayang, tumislah hingga terbit aroma yg harum ……

P1000446

Masukkan perencah tomyam, ikan bilis tumbuk dan kicap manis jika suka.  Tumis lagi …

P1000445

Dah cukup garing bahan tumisan, masukkanlah nasi bersama telur yg digoreng hancur dan juga sayur kobis.

Bolehlah rasa kalau tak cukup masin tambah garam.

Goreng lagi hingga masak.

P1000448

Dah siap ……….

Bila sebut adabi, teringat iklan produk adabi dolu2 yg pelakonnya sambil nyanyi sambil bukak tingkap …..

adabi melazatkan …. adabi meriangkan ….

Kredit

Bagi yg belum bersarapan, JOM SARAPAN !

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

2 comments:

  1. aduh..lapar la pulak tgk nasi goreng ni... ;)

    ReplyDelete
  2. Tengah cari2 resepi then masuk sini. Nasi goreng tu buat I lapar but then bila tengok the Adabi iklan where the guy bukak tingkap, terus hilang lapar, pecah gelak berderai. Kahkahkah.. good old days with hilarious advertisements! XD

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...