Wednesday, February 29, 2012

Wordless Wednesday ~ 33 ~ Blackout

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

   P1000324

 P1000323

P1000322

P1000321

 

Lama jugak tak merasa blackout, tiba2 jadi mati kutu tak tau apa nak buat …… kecuali tidor jerrr. 

Ketika mata hampir terkatup tiba2 keadaan menjadi cerah, yeayyyyyyyyyyyy suasana menjadi terang dan mata kembali segar bugar ….

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Tuesday, February 28, 2012

Eh! Apa Yang Bau Wangi Ni ? ……. Seramlah Pulak

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

blue-hair-girl-003

 

Alkisah, pada satu malam ……..

Usai solat Isyak di surau, dalam perjalanan pulang ke rumah,

tiba-tiba ………

Suara 1 : Pakai minyak wangi ke ?

Suara 2 : Taklah …….

Suara 1 : Apa yang bau wangi ni ?

Suara 2 : Entah ….. bau wangi semacam jer ……

Sampai jer di rumah, bergegas ke tkt atas, menonton drama …………VANILLA COKLAT,

Tapi bau wangi tu masih ada …… seolah2 bau wangi tu mengekori hingga ke dalam rumah

Hahaha suspend tak ?

Tetiba rasa nak menjenguk ke luar rumah melalui tingkap dan ternampak ……

Alien

hehe

Alien

haha

Alien

hoho

Alien

aha

Alien

 

P1000082

pokok bunga kuning di tepi rumah tapi di tanah jiran sebelah …….

baunya harum semerbak Smile

P1000081

close up ……

Jom tengok rupa bunga ni bila siang …..

P1000021

Red heart

Red heart

Red heart

closer view

P1000020

Red rose

Red rose

Red rose

Red rose

more closer view

P1000022

Kali ni byk pulak bunganya …… ceria jer warna kuning tu Rainbow

P1000023

Malam ni VANILLA COKLAT …….. Abg. Hafiz pon dah pandai layan criter jiwang Winking smile

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Monday, February 27, 2012

Ledakan Facebook: Antara Dosa dan Pahala

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANgblue-hair-girl-003

Jom baca buku ini …….

 

 

Zaman ini, Facebook digunakan di mana sahaja, di rumah, di pejabat, perniagaan kecil, besar, NGO malah kerajaan sesebuah negara juga mengggunakan Facebook. Daripada presiden sebuah negara, perdana menteri, artis sehingga pelajar sekolah sudah mahir menggunakan Facebook.

Cuma golongan yang masih kurang menggunakan Facebook adalah golongan agamawan. Antara hujah yang diberikan:

  • Facebook adalah agenda Yahudi yang cuba menyesatkan umat Islam.
  • Facebook ejen CIA. Facebook melalaikan.
  • Facebook mendedahkan diri kepada zina.
  • Facebook mendedahkan ain diri sendiri.
  • Dan banyak lagi

Benarkan dakwaan begitu? Benarkah Facebook begitu jahat sehingga haram digunakan oleh umat Islam. Tokoh terkenal, Dr. Zaharuddin Abd Rahman menjawab persoalan ini dengan penuh hikmah dan rasional.

 

Dapatkan secara on9 di sini 

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Jom Semak Bacaan Surah Al-Fatihah Bersama Ustaz Don

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

blue-hair-girl-003

Alhamdulillah, mentari di hari Isnin muncul lagi

Jom semak bacaan surah Al-Fatihah bersama Ustaz Don

 

Ustaz Don ~ gaya penyampaian yg santai namun padat dan mudah difahami

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Thursday, February 23, 2012

Fauja Singh

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

blue-hair-girl-003

Pagi tadi sampai awal jadi macam biasa lepak dulu sambil dengar kisah motivasi pagi di radio IKIM

Motivatornya tak lain tak bukan, Ustaz Badli Shah Alauddin

Ustaz ni suka sampaikan kisah2 haiwan dan manusia yang boleh dijadikan tauladan

Pagi tadi Ustaz bercerita mengenai Fauja Singh dari Ilford, timur London. 

Mr. Singh ni berasal dari India tetapi telah berhijrah ke London pada thn 1960an

Fauja Singh ni seorang Punjab yang berusia 100 tahun dan telah dinobatkan sebagai world's oldest marathon runner setelah beliau menamatkan acara larian di Toronto Waterfront Marathon, Canada dalam masa 8 jam, 25 minit dan 16 saat. 

100-year-old-Fauja-Singh-Completes-Toronto-Marathon

Source

Beliau berada di tempat yang ke 3,850 mengatasi 5 orang peserta (maknanya dia bukanlah di tempat yang tercorot)

Source

Nampak tu aksi Fauja Singh yang memakai turban sedang berlari …… no. pada track bottom pun 100. Yang di depan no. 52 tu ialah coach Faujan Singh namanya Harmandar Singh

Source

Kekal sihat pada usia 100 tahun memang menakjubkan.  Nak tau apa rahsia Mr Singh ni ….

Mr Singh said: "The secret to a long and healthy life is to be STREE-FREE. Be grateful for everything you have, stay away from people who are negative, stay smiling and keep running."

kalau diterjemahkan …..

rahsia hidup sihat dan panjang umur adalah:

amalkan gaya hidup yang sihat Rainbow

bersyukur dgn apa yang ada Thumbs up

jauhi mereka yang berfikiran/bersikap negatif Wilted rose

selalulah senyum (senyum tu kan sedekah) Smile

sentiasa berlari haha mungkin maksudnya sentiasa aktif jangan malas2Sleepy smile

Fauja Singh telah mula berlari pada umur 81 tahun, itu pun setelah beliau kematian isteri dan anaknya. 

Moral of the story ~ it is never too late to do/start/learn anything apa yang penting adalah semangat dan fokus

Do the best, let ALLAH do the rest (Berusaha dan bertawakal)

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Wednesday, February 22, 2012

WORDLESS WEDNESDAY ~ 32 ~ Masya Allah

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

blue-hair-girl-003

399892_355007777863756_165117256852810_1192624_1904936809_n

 

399892_355007784530422_165117256852810_1192625_1235427379_n

 

Pokok kelapa bercabang ….. Lokasi Taman Wetland, Putrajaya

JAZAKALLAHU KHAIRAN KASIRA Master-Gardener-PPj

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

WORDLESS WEDNESDAY ~ 31 ~ Gelombang Radiao

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

blue-hair-girl-003

 

image

 

Garisan melengkung2 di atas tu melambangkan gelombang radio. 

Tahun ini adalah harijadi yg ke 155 tahun Heinrich Rudolf Hertz (22 Februari, 1857 - 1 Januari, 1894) seorang ahli fizik Jerman.  Beliau adalah orang pertama yang telah berjaya menunjukkan kewujudan gelombang elektromagnetik dengan membina radas untuk mengesan gelombang radio

Sesekali kena tahu jugak sejarah …..

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...