Wednesday, December 12, 2012

Wordless Wednesday ~ 49

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA!

 

image

 

Kebetulan ari ni Rabu ….. hny gbr tanpa kata2

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Wednesday, October 31, 2012

Wordless Wednesday ~ 48 ~ Belajar Senyum …..

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA!

Kredit : Sini & Sini

 

Polis  di negeri China gigit penyepit makanan untuk belajar senyum ……. tujuan untuk mendapatkan “senyuman seragam”

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Wednesday, October 24, 2012

Wordless Wednesday ~ 47

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA!

 

546809_539266816099310_305141147_n

Source

Pagar keliling rumah semakin tinggi petanda kadar pencerobohan juga semakin tinggi …..

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Tuesday, October 23, 2012

Bulan Zulhijjah ……

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA!
 

Hari ni 6 Zulhijjah …. kejap jer dah masuk ari ke 6 bulan Zulhijjah ……alhamdulillah diberi peluang & ruang olehNYA utk menikmati udara segar yg sejuk lagi nyaman ni …..

Kat sini cuaca cerah jer …… tapi langit tak selalu cerah …….. skrg ni musim ujan tak kira masa pagi, petang, tghari, mlm, tghmlm ….. apapun hujan tu satu rahmat …. jgn ada pulak yg menyumpah …… ceh! hujan …. tak boleh yer …..  nak tau lebih lanjut persoalan hujan tu satu rahmat jom beli malah AL-Islam keluaran Nov. 2012 ….. murah jer RM5 ……… 

Al Islam

so cuaca yg sejuk segar nih kalo ikutkan takyahlah pasang air-cond. ……. jimat duit kjn ….. tapi manusia rambut sama itam tapi hati lain2 …. sejuk2 pun nak berair-cond. …… yg tak tahan sejuk tu terpaksalah pakai baju berlapis2 …. sampai kebas jari2 menahan sejuk …..

Ada apa di bulan Zulhijjah ??? …….

Bila sebut bulan Zulhijjah pasti terbayang bulan haji

Bagi mereka yg terpilih sebagai tetamu ALLAH di tanah suci Mekah ….. berbahagialah kerana telah dapat menunaikan rukun Islam yg ke 5

Bulan Zulhijjah juga bulan raya …… hari raya haji ….. bila sebut raya haji pasti ingat ibadah korban dan hendak menjayakan ibadah korban sekarang dah tak murah …… rata2 RM400 satu bahagian ……. kalo yg murah tu biasanya utk ibadah korban di luar negara ……. tapi rasanya taklah murah mane pun hny mungkin RM50 lebih murah berbanding ibadah korban dlm negara …….

P1090804

berbahgialah pada yg dpt menunaikan ibadah korban ……. skrg nih kesedaran akan kelebihan ibadah korban juga semakin meningkat …. memasing berlumba2 nak menambah pahala …..

Nabi Muhammad SAW telah bersabda: “Tiada sesuatu amalan anak Adam di hari Nahar (Hari Raya Korban) yang lebih disukai Allah selain menyembelih haiwan korban.Sesungguhnya haiwan itu akan datang pada hari kiamat (sebagai saksi) dengan cukup segala tubuh anggota, cukup bulunya, tanduknya, dan kuku-kukunya. Dan sesungguhnya darah haiwan korban telah terletak pada suatu tempat di sisi Allah SWT. sebelum mengalir ke tanah. Kerana itu berbahagialah dirimu dengannya.”       Hadis Riwayat Tirmizi, Ibnu Majah dan Hakim.

Source

Sesungguhnya 10 hari pertama di bulan Zulhijjah disuruh supaya memperbanyakkan amalan …. antaranya pose sunat 1 – 9 Zulhijjah ….. tahniah! pd yg berjaya berpuasa sehingga ke hari ini 6 Zulhijjah ….

Bulan Zulhijjah klo dibandingkan dgn bulan Ramadan mmg org tak berape nak perasan pun wp bulan Zulhijjah nih ada juga hari raya tapi raya haji …….

Bila tiba hari raya haji …… ramai yg buat endah tak endah ….. smp ada yg kata hari raya haji ni utk yg pergi menunaikan haji jerrrrr ….. ada plak yg kata raya haji tak semeriah raya pose ……. ada plak yg kata besor benor ker raya haji nih????? hmmmmmmmmmm smp begitu sekali …..

Bagi yg belum berkesempatan berpuasa di bulan Zulhijjah ….. jom2 rebut pahala berpuasa hari arafah …..pada 9 Zulhijjah 1433H bersamaan 25 Oktober 2012 ….. hari Khamis

….. jgn luper amalan di pagi raya …

PAGI 10 ZULHIJAH
  1. Mandi sunat Aidiladha pada pagi harinya.
  2. Memakai pakaian baru dan bersih sebagai tanda syukur kepada Allah.
  3. Memakai haruman dan wangian yang menyenangkan.
  4. Memohon keampunan dan bermaaf-maafan sesama ahli keluarga.
  5. Sunat menjamah makan-minum selepas selesai solat Aidiladha.
  6. Menggunakan jalan berbeza sewaktu pergi dan pulang dari masjid.
  7. Lebih afdal dengan berjalan kaki jika masjid tidak terlalu jauh.
  8. Bertakbir, tahmid dan tahlil bermula dari malam 10 Zulhijjah hingga terbenam matahari pada 13 Zulhijjah (Takbir Muqayyad).
  9. Bersolat sunat hari raya dan mendengar khutbah penuh penghayatan.
  10. Ziarah menziarahi kaum keluarga, jiran tetangga, dan sahabat handai.
  11. Bersedekah kepada mereka yang memerlukan.
  12. Elakkan sambutan hari raya daripada perkara yang ditegah syarak.

Source

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Monday, October 22, 2012

Tat Nenas Gulung …… Untuk Aidil Adha

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA!
 
 
Semalam   ……… 21Okt.….. my birthday …. Alhamdulillah diberi ruang dan peluang oleh NYA utk terus menghirup udara yg segar lagi percuma di muka bumi ni …..
 
Brp thn lagi nak smp 1/2 abd ??? hahaha tak perlu calculator ….. dgn jari pun boleh kira …… nak congak jer pun blh ….. maknanya tak lamalah tu ….. BERINGAT2LAH ~
 
 
P1000746
 
ni gbr kek …. tapi kek birthday budak kacak yg ke 12 thn …. kek aiskrim ….. mmg yummy …..
 
 
Tapi semalam tak de kek …. only wish dari budak kacak …… hepi birthday mama! and mama said tq dear ….. tak de ke hadiah utk mama?…. gelang ker …. cincin ker ….. kereta ker …. and budak kacak said nantilah bila sy dah kerja!
 
Sempat ker nak tunggu budak kacak tu kerja???? adaker umur mama nih lagi?….. Insyaallah jika dizinkanNYA …… tapi senang ker nak dpt kerja bila tiba masanya nanti ???? والله أعلم ……… doa mama …. supaya budak kacak dipermudahkan rezeki yg halal baginya di dunia ini ….. AMIN
 
Yesterday and the day bfr i bake 2 cookies …. for raya haji … terlebih rajin ler pulak….
 
Biskut pertama TAT NENAS GULUNG
 
 P1010335
 
Resepi dari blog CMG via Wana Yusuf and here goes the recipe …. (cnp dari blog Wana Yusuf, terima kasih … CMG & Wana Yusuf)
 
 

TAT NENAS GULUNG

BAHAN-BAHANNYA
230 gram mentega berkualiti tinggi (saya guna brand SCS) ~ i guna farmcow jer
400 gram tepung gandum*
40 gram tepung kastard*(*disatukan dan diayak)
50 gram gula aising ~ i guna castor sugar, konon nak bg tat ni crunchy ….
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
Inti nenas secukupnya, digentel sebesar duit 5 sen
Kuning telur untuk disapu ~ campur sikit dgn air spy kuning telur tak pekat sgt

CARA MEMBUATNYA

Putar mentega dan gula aising hingga sebati. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar rata. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Mati kan mixer, ratakan adunan, dan tutup dengan tuala dapur bersih yang telah dilembapkan.

    Isi sedikit doh tadi dalam acuan tekan yang dipasang muncung tat gulung. Picit panjang hingga habis. (i guna acuan khas utk tat gulung yg dibeli di thn 90an ….. waktu tu biskut tat gulung ni mmg gempark habis …) Letak inti tadi dan gulung kemas2. Alih ke dalam dulang pembakar, buat hingga siap.

    Sapu kuing telur atas tat gulung tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 – 25 minit (i bake for 20min @ 170C) atau hingga kuning keemasan. Keluarkan tat dari oven dan biar 2-3 minit dalam loyang pembakar.

    Alih atas jaringan dan biar sejuk, simpan dalam bekas kedap udara…

 
Buat biskut nih 1 resepi jer …. konon sbb raya haji …… tapi half of the tart dah hilang masuk dlm perut budak kacak …..katanya sedap sgtlah biskut nih mama …..
 
Okay bolehlah ulang siaran resepi nih …. Thumbs up
 
 

2nd cookie …… jeng2 …. next entrylah …

 
 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Friday, October 5, 2012

It Is Friday …..

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA!
 

205307_384239761638386_1368231167_n

 

Yeay! Yeay! …… Weekend’s Mood Is On

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Wednesday, September 26, 2012

Wordless Wednesday ~ 46 ~ Maths teacher with no arm

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!
 

Inspiring: Mary Gannon, a science teacher who was born without arms, teaches students using her feet

 

Mary Gannon

 

Proud: The number plate on Ms Gannon's car reads 'Happy Feet'

Source

Her name is Mary Gannon …… and the number plate on Ms Gannon's car reads 'Happy Feet' (the 3rd pic.)

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Friday, September 21, 2012

Sealed With A Kiss

 

 

 

Korang pernah tak dengar lagu ni ??

Lagu ni originally by Brian Hyland (klu tak silaplah ….)

Lagu lama ……  tapi bila setiap kali ada majlis perpisahan pasti teringatkan lagu ni & alangkah indahnya lagu ini jika digubah liriknya bersesuaian dgn org yg diraikan di majlis perpisahan.  Lagu ni kalau dipersembahkan oleh kump koir pun rasanya sesuwai

Sebenarnya ada kisah di sebalik lagu ni …. waktu sekolah dulu

Kalo tak silap waktu tu di kelas form 3 ……kelas sebelah mengadakan jamuan perpisahan utk guru matematik …… member2 kelas sebelah tu mmg kreatif sbb the whole class nyanyikan lagu ni dgn liriknya diubah suai and cikgu matematik tu menitiskan air matalah  sbb sedih sgt dgr lirik lagu yg mmg dicipta khas utknya

 

 

Though we've got to say good-bye (though we’ve to say good-bye)
For the summer (for my teacher)
Darling, I promise you this (teacher, we promise you this)
I'll send you all my love (we’ll study hard)
Everyday in a letter (everyday in our school)
Sealed with a kiss ( ……… no idea!)
CHORUS:
Yes it's gonna be cold, lonely summer
But I'll fill the emptiness
I'll send you all my dreams
Everyday in a letter
Sealed with a kiss
I'll see you in the sunlight
I'll hear your voice everywhere
I'll run to tenderly hold you
But, Darlin' you won't be there
I don't wanna say good-bye
For the summer
Knowing the love we'll miss
Let us make a pledge
To meet in September
And seal it with a kiss
(instrumental)
(CHORUS)
Sealed with a kiss
Sealed with a kiss
Sealed with a kiss

 

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Thursday, September 20, 2012

Song …… Screen ….. Smoke …..

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Lama bebenor rasanya tak dgr rcgn motivasi pagi di radio IKIM ….. rasanya adalah dekat2 3 bulan sbbnya bulan pose hari tu masuk awal 7.30 am … but now back to normal 8 pm ….

Pagi tadi penceramah rcgn motivasi pagi bagitau ada 3 agenda “S” yg digunakan utk melekakan umat Islam i.e.

SONG

La ni byk benor pertandingan nyanyian ….. lengkap utk semua kategori dari yg kecik hinggalah yg di usia emas ……

 

SCREEN

full, screen icon

….. screen tentulah refer pd pc, laptop, ipad dan segala yg sewaktu dgnnya …. amat melekakan kalo dah mengadap screen ni ….. sampaikan bila di panggil pun dijwb kejap … kejap …. kejap ….. byklah kerja yg tak siap ….. hubungan juga  boleh jadi renggang ….

 

SMOKE

….. smoke ….…. budak sekolah pun pandai curi2 hisap rokok …. balik sekolah singgah kedai runcit beli sebatang rokok…. bila nak hisap rokok bungkus tgn dgn plastik spy tak berbau ….. nak hilangkan nafas berbau rokok?? minum berkarbonat kan ada …..

 

Sekadar berkongsi ….

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Ini Wallpaper ……… Bikin Aku Stress …..

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!
 
 
Sad smile
 
Sick smile
 
Confused smile
 
 

image

…. brp lama mcm nih ?????? tak kose nak memandang lame2 …. hiksss

 

…….. hanya pengarah shj yg boleh balik pukul 5 ptg …….

…… bagi tau isteri/suami supaya nasihatkan isteri/suami bersara awal …..

…….. kalo ada yg naik pangkat tapi tak pindah ……. saya terlepas pandang …..

……. sukar nak memadamkannya dari kotak memoriku …..

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Friday, September 14, 2012

UPSR is over but ……. The Aptitude Test ….. Mengundang Kontroversi

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Alhamdulillah, Jumaat kembali lagi …..

Yup UPSR is over ….. tapi sana sini ….. yeker??? @ hny dlm berita radio & tv …….. criter pasal ujian aptitud yg diambil oleh pelajar thn 6 sbg penamat kpd peperiksaan UPSR

Kontroversinya adalah …… dlm soklan 41 – 61 ada lima pilihan jwpan iaitu A, B, C, D & E …… tapi pd borang jwpan hny ada 4 pilihan jwpn  i.e. A, B, C & D jer ….

So bila tny budak kacak klu jwpan terbaik adalah E mcm maner nak tanda pd kertas jwpan …. and he said tulih jerlah E di kertas jwpan …… hahahaha jwpan budak kacak yg mmgnya jujur ….

Tapi pd yg dewasa ….. pastilah tertanya2 depa2 tu tak buat semakan ker utk pastikan pilihan jwpn pada kertas soklan dan kertas jwpan adalah sepadan …..

 

 

Mmg gitulah klu bebudak yg buat silap hahaha siaplah kena leter …. klu org dewasa yg buat silap …..

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Thursday, September 13, 2012

Last Day UPSR …..

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

HoHoHo hari ni hari terakhir UPSR ……

Source

Negeri Terengganu siang2 lagi dah meramalkan akn mengekalkan kedudukan teratas sbg negeri terbaik dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) buat kali ke-12 berturut-turut pada tahun ini.

Baca lengkap baca di sini

Mmg tak dinafikan soalan percubaan UPSR negeri Terengganu adalah mencabar berbanding negeri lain ……

 

….. sekolah budak kacak pun menyediakan minuman dan makanan ringan sewaktu peperiksaan UPSR ~ agaknya mrk ambik ikhtibar daripada apa yang diamalkan di sekolah di negeri Terengganu …..

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Wednesday, September 12, 2012

Wordless Wednesday

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

P1010314

P1010315 P1010316

P1010318

P1010319

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Tuesday, September 11, 2012

Dulu Penilaian Darjah 5 …… Kini UPSR

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

 

Hari ni, esok dan lusa Ujian Penilaian Sekolah Rendah a.k.a. UPSR berlangsung

429817_497123686964368_1747451162_n

 

Zaman dulu peperiksaan ni di panggil Penilaian Darjah 5 …. waktu tu budak2 darjah 5 yg kena ambik periksa ….. tapi la ni sistem pembelajaran telah berubah budak darjah 6 pulak yg  kena ambik periksa.

 

UPSR / SK SEKSYEN 9

 

Yg termasuk dlm senarai budak ambik UPSR adalah budak kacak ni .....

 

P1060173

Gambar lama mmg kacak dan comei sgt …… SEMOGA BERJAYA DENGAN GEMILANGNYA! INSYAALLAH

 

Sebulan selepas UPSR …… cabaran yg lebih besar menanti UPSRA ….. lebih daripada 5 subjek …… sasaran 7A ….. bolehkah?

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Friday, September 7, 2012

It’s The Wallpaper ….. Ikut temalah

 

 

 

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!
 

Lama tak update pasal wallpaper pc di sini ….. Open-mouthed smile

As mentioned bfr …… wallpaper pc di sini adalah dikawal oleh tgn2 tertentu ….. maknanya tak boleh nak letak gbr sembarangan sesuke hati ….. kalo nak baca klik sini

 

Untitled

Wallpaper ….. menjelang Eidul Fitri 1433H ….

image

Wallpaper……. sempena sambutan Hari Kemerdekaan baru ni …..

 

image

Ni plak wallpaper yg terkini ……. sempena jamuan raya minggu depan …….

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...