Wednesday, August 3, 2011

Penggunaan Web Browsers Melambangkan IQ ?

::~ ASSALAMU’ALAIKUM W.B.T. ~::

Korang guna web browser yg mana ye, IE, Chrome, Firefox, Opera,

Safari atau Camino ?

image  image

image

image

image

image

Berita di Kosmo Online telah mendedahkan tahap IQ pengguna internet boleh ditentukan melalui web browser yg digunakan.  Boleh percaya tak? 

Pendedahan ini dibuat berdasarkan kepada satu kajian yg telah dilakukan oleh firma perunding Kanada, AptiQuant.  Sebanyak 101,326 orang responden berusia 16 tahun dan ke atas dari pelbagai negara termasuk AS, Kanada, Britain, Australia serta New Zealand telah diuji dan hasilnya adalah :

Pengguna IE rata-ratanya hanya memiliki IQ cuma sekadar 80

Pengguna Firefox atau Google Chrome memiliki IQ melepasi tahap normal iaitu sekitar 110

Pengguna sistem operasi Opera atau Camino dikategorikan sebagai paling bijak dengan tahap IQ sekitar 120

p/s : skala IQ, kepintaran manusia normal ialah 100, kalau 80 dan ke bawah menunjukkan seseorang itu mengalami terencat akal.

Kajian tersebut juga merumuskan, IE masih popular dalam kalangan jutaan pengguna kerana ia mudah dan seseorang itu tidak memerlukan IQ yang tinggi untuk menggunakannya.

Mula2 kenal internet, ana hny guna IE jer sebab itulah satu2nya web browser yg ada.  Tapi skrg ni ada byk pilihan, IE dilupakan sbb tersgtlah lembab berbanding yg lain2.  Peliknya kalau nak akses HRMIS kalau guna IE mmg ok berbanding web browser yg lain. 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

1 comment:

  1. hmm..mcm tu pulak yer...

    dulu pun masa mula2 kenal internet..sy guna IE...

    skrg ni guna Mr Fox..tak pun GC...IE mmg sngt lembab...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...