Monday, August 15, 2011

JAKIM sahkan mentega 'Pure Creamery Butter-Golden Churn' tidak halal

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

 

image

Sebelum ni heboh mengenai status tidak halal mentega ni yg dikaitkan dgn Kopi Kluang dan yang terkini mengenai perisytiharan oleh Jabatan Agama Islam Sarawak (JAIS) terhadap kek lapis yang dihasilkan oleh segelintir pengusaha kek lapis di Sarawak sebagai tidak halal kerana dikesan mengandungi DNA (asid deoksiribonukleik) babi, menyebabkan industri makanan itu terjejas

Yang terkini, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM hari ini telah mengesahkan mentega jenama 'Pure Creamery Butter-Golden Churn' yang dipasarkan di Malaysia adalah tidak halal. "Perkara ini disahkan sendiri oleh wakil syarikat Ballantyne Food dari New Zealand yang mengeluarkan produk itu.

Berita lengkap rujuk sini

 

416860msbhhg1zjm ana ayesha

2 comments:

  1. setelah sekian lama berita tersebar....akhirnya dapat juga pengesahan... bagus la macam tu... :)

    erm...kalau tak keberatan la kan...boleh bagi alamat yg terbaru tak..? :) :)

    ReplyDelete
  2. @nabilah_2908 mcm mana nak tau yg haram sbb yg ada logo halal pun belum tentu halal

    masih guna alamat yg lama yer

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...