Monday, July 11, 2011

FLORIA 2011 ~ SATU CATATAN

 

::~  Assalamu’alaikum w.b.t ~::

Syukur, syukur, syukur Ya ALLLAH syukur ALHAMDULILLAH ………

Kenapa mesti beryukur ? Sebab dengan izin NYA jua, Malaysia kembali tenang, tiada huru hara, tidak berlaku pertumpahan darah, hubungan harmoni di antara kaum masih dapat dikekalkan ……… rakyat Malaysia dapat kembali bekerja seperti biasa, para peniaga dapat meneruskan perniagaan seperti hari-hari yang lalu, anak-anak dapat kembali bersekolah menimba ilmu, para petani, pekebun, penternak dan nelayan dapat terus mencari rezeki

:: ALHAMDULILLAH ::

********** && **********

catatan sempena lawatan ke floria 2011

FLORIA 2011 sedang berlangsung di Putrajaya dan hari ni adalah hari yg ke 3.   

Pagi Sabtu yg lalu cuaca mendung, hujan turun renyai2 dan rancangan nak berada di tapak FLORIA seawal pukul 9 pagi, tak kesampaian. Hanya sampai di lokasi sekitar jam 10 pagi. Akibatnya kenalah parking jauh, lenguh jugalah berjln nak smp ke tapak FLORIA.  Tapi sebaik nampak pintu gerbang di laluan utama, hati jadi girang.  Apa lagi mestilah nak bergb.  Jom kita mulakan lawatan sambil layan gbr yg sempat diabadikan sbg kenangan ….…

P1090026

Pintu gerbang wajib ada ~ Abg Hafiz n grandma di laluan masuk utama ke kawasan FLORIA.  Keadaan ni di hari pertama shj, di hari kedua laluan ni ditutup dan hny boleh masuk melalui laluan yg disediakan ala2 laluan masuk  ke perpustakaan tapikan laluan tu spt ada jer yg tak siap.  Knp jadi mcm tu ?

Sblm masuk wajib ambil ni di booth yg disediakan …… layout tapak FLORIA. 

image

Layout ini menunjukkan kedudukan aktiviti dan agensi yg mengambil bahagian   Sewaktu FLORIA 2010 ada diedarkan akhbar percuma, mestilah Utusan Malaysia thn ni  tak ada pulak atau mungkin dah habis diedarkan

Tpt pertama yg kami lawati adalah kaw di sekitar bhg luar pavilion.  Pavilion ni tak blh masuk sehingggalah menteri yg merasmikan menjejakkan kakinya dan pd waktu kami smp acara perasmian belum bermula.  Jadi pavilion ni dimasukkan ke agenda lawatan yg ke 2.  Jom layan gbr di sekitar pavilion

P1090034

kombinasi warna yg ceria …… tapi kaw di luar pavilion ni tak byk bunga mawar.  selain pokok bunga, replika juga digunakan. nmp tu replika warna hijau ?

P1090030

replika bees … jaga2 nanti kena sengat

P1090035

ni pulak replika ladybird aka kumbang di tengah2 rimbunan pokok bunga yg sungguh2 cantik. mmg ngamlah kumbang dgn bunga ……

image

nii abg hafiz bergbr kenangan ~ di belakang abg hafiz tu adalah pokok bunga mawar yg saiz bunganya adalah mini

image

1Malaysia, logo ni wajib ada dr thn 2009 lagi

*************************************************************************

Seterusnya kami lawati show garden Perbadanan Putrajaya ……..

P1090041

bhg  hadapan show garden ~ elemen kayu diserikan dgn pokok mawar mini

P1090039

kedudukan di sebelah laluan masuk utama, tunggul kayu dan pokok mawar mini

P1090043

kombinasi lengkap lanskap ~ bunga, kerusi taman, air dan batu

P1090047

yg istimewanya di show garden ni adalah org ramai diberi peluang utk menanam pokok di dlm pasu yg disediakan dgn tunjuk ajar dr gardener. pasu serta tanaman tersebut kemudiannya diberi secara percuma tapi alahai beratnya nak angkat pasu tu tambahan pulak parking jauh ….. tapi  ada juga yg mencuba …….

********************************************************************

Seterusnya kami melawat show garden DBKL.  Show garden ni ala2 english garden, jom tengok ….

P1090059

nampak tu bunga2 hidup disusun membentuk perkataan DBKL ….. dr jauh ingatkan bunga plastik, memang cantik

P1090082

ini laluan masuk utama, cantiklah pergola tu …. bestnyer kalau dapat

P1090076

ni di bhg dalam ….. mcm2 bunga ada ….

P1090081

Roses mcm2 warna ….. kuning, putih, merah …..

P1090078

ku lihat hijau ………..

Show garden DBKL antara yg menjadi tumpuan, mungkin sbb praktikal dan boleh diaplikasikan di taman sendiri.  Tapi yg pastinya gabungan bunga2 dan pergola mmg serasi …. ala english gdn ………… i like

ok tu jerlah dulu …. sbg di lain n3 yer …. hope u enjoy the pics.

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

4 comments:

  1. mak aih,seriusly nampak mcm bes!sape nak bawak alin neh..hu3

    ReplyDelete
  2. wee...bestnya....sesak tak kat sana...? :)

    ReplyDelete
  3. bestnya...

    ila lak duk kedah...lau dk kl...komfom g..huwawaw

    ReplyDelete
  4. bestkan ana...
    byk roses..
    byk taman ala english...
    suka sgt..takp uas rs pergi ari tu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...