Thursday, May 26, 2011

ASTRO Perlu Ke ?

Assalamu’alaikum wbt

Semua pasti kenal All-Asian Satellite Television and Radio Operator (astro)

astro-logo Rangkaian TV berbayar yg telah mula beroperasi di Malaysia sejak 1996.  Rcgn popular AF, Raja Lawak disiarkan melalui astro.

Jujurnya ana tidak berlanggan astro. 

Setiap kali bila Abg Hafiz in the bad mood (mmg pun suka moody) suka sgt merengek2 minta dilanggan astro.  Kdg2 tu hal lain yg diragamkan, boleh pulak tiba2 minta dilanggan astro.  Hish budak ini.

Bila tak dpt apa yg diminta, Abg. Hafiz akn tanya,  knp mama tak melanggan astro?  Ini jwpan ana :

(i)  Siaran tv percuma dah byk, rcgan yg disiarkan best2 jugak.  Itu pun tak habis tengok

(ii) Abg Hafiz sukar mengawal diri bila menonton tv.  Waktu exam pun tv tetap jadi keutamaannya.  Kalau ada astro lagilah menjadi2

(iii) Harga langganan astro boleh thn jugak mahalnya, Kalau berlanggan kemudian tak tengok membazir jer.

Berlanggan astro seolah2 sesuatu yg mesti bagi rakyat Malaysia, hinggakan soalan survey banci penduduk baru2 ni pun ada ditanya

Kalau tengok sekeliling  rumah pun rasanya rumah yg ana tinggal ni yg tak ada piring astro di bumbung, baik di sini maupun di TI. 

piring Untuk mendapatkan siaran yang jelas, piring astro akan dihalakan ke arah Kiblat/Kaabah. Betul ke?

                         

Sehingga kini ana tidak berminat utk berlanggan astro sbb tak nmp kepentingannya.  Kalau Abg Hafiz nak juga astro, bayar guna duit sendiri yer!  dan jgn lupa byr sekali bil letrik.  Boleh?

Korang berlanggan astro tak?

 

416860msbhhg1zjm ana ayesha

7 comments:

  1. pendapat kita sama..yaya tak langgan..
    takut adik-adik hilang tumpuan ..
    rancangan free pun tak tertutup tv tu..bersilih ganto org buka dan tutup..
    kalau ade astro agaknya meletup tv..hihi ..

    ReplyDelete
  2. Kalau kat semenanjung mungkin byk kot dapat siaran tv.. Seperti ntv7, 8tv, tv9 kan??? Kalo kat sarawak, sukar untuk dapat siaran tu kalo takde astro.. Dulu penah dok kat lawas, hanya tv 1 dan 2 je dapat.. Camne tu??? Tau lah rancangan rtm kan.. Membosankan.. Kat bintulu plak, tak dapat tv3.. Haish.. Agak susahlah.. Kat miri ok lah dapat tv1, tv2 dan tv3.. Tapi tu lah, tak licin.. Bosanlah asal nak tengok tv kena atur signal.. Jadi sebab tu lah kitorang melanggan astro.. Hehehe..

    Entry Menarik 1 : Wanita Melayu Akhir Zaman = Wanita Melayu Seksa
    Entry Menarik 2 : Ketagihan Facebook??? Ada Ubatnya..

    ReplyDelete
  3. eh samalah ana...mama pun tak langgan astro...rs mcm jadi org kuno plak...tp rasanyaa takde pun takpe....tak lak rasa rugi...rancangan yg ade pun tak abes tgk...

    ReplyDelete
  4. saya tak langgan astro. rumah hanya ada tv2, tv3 dan ntv7. tu pun tak abes tgk. lagipun, kita bkn sentiasa ada kat rumah. tgk tv pun dlm jam 8 sampai 10.30 aje. hujung minggu baru nak layan sikit kot.

    ReplyDelete
  5. jgn kata rumah Ana...rumah sy pun xde piring ni...

    dr sekolah dulu....ayah mmg tknk pasang astro...bila beli kereta baru pun..free piring astro ni...ayah xnk...

    alasan...melalaikan....tu time sy sekolah...skrg ni adik sy lak sekolah..mmg tkkn pasang la.. :)

    tul kata Ana...rancangan kt tv free pun bnyk..sampai tk tertgk.. :)

    ReplyDelete
  6. rumah prince kat sini pun xde...aha..diorg kate mmg tuju arah kiblat mmg siaran akan clear..xtaw kenapa..

    ReplyDelete
  7. saya pakai astro sbb siaran tv di Tanah Merah, Kelate ni cuma dpt tv1, tv2 and tv3. bukan sebab nak tunjuk kaya atau minat tengok TV sgt pun bila langgan astro ni tp sbb ianya keperluan.

    jom terjah ke blog sy? tq

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...