Monday, April 18, 2011

Sarapan Nasi Lemak

Assalamu’alaikum wbt.

Alhamdulillah dgn izinNYA , berkesempatan utk menulis di pagi Isnin nan indah. 

Korang dah sarap? Apa menunya ?

Ana baru jer lepas sarap, pekena nasi lemak dan teh o limau suam.  Aksessori nasi lemak tu mcm biasalah telur goreng yg teramatlah berminyak, sambal tak pedas, timun layu, kacang goreng tak garing dan bilis goreng. 

Nasi lemak, roti canai, teh tarik itulah menu 3 serangkai yg sinonim dgn sarapan rakyat Malaysia.  Kalau dulu2, org Melayu jer yg berniaga  nasi lemak, tapi la ni semua bangsa masak, makan dan berniaga nasi lemak.    Kiranya nasi lemak ni makanan 1 Malaysia.  Tapi hari2 pekena nasi lemak tak bagus utk kesihatan. 

Ana nak kongsi info yg diperolehi sewaktu temankan grandma utk check-up di hospital bulan lepas mengenai nasi lemak di zaman skrg  berbanding zaman dulu2.

P1070211 Perhatikan perbezaan kalori nasi lemak sekarang berbanding nasi lemak 20 thn dulu (anda di mana 20 thn dulu?).  Kalau nak burn calori tu kena berjln2 selama 2 jam 50 minit.

P1070215 Utk menikmati nasi lemak dgn cara yg lebih sihat, mkn hny secawan nasi lemak shj, gantikan telur goreng dgn telur rebus dan lebihkan timun.  Utk minuman pula gantikan teh tarik dgn teh o

416860msbhhg1zjm ana ayesha

1 comment:

  1. 20 tahun dulu...dah ada di dunia..tapi masih belum kenal erti kehidupan.... ;)

    hmm..biasanya org makan..mesti nk teh tarik kan..? uish..

    sy lak kalau kt rumah...makn nasi lemak...air mesti susu...kalau minum teh o...rasa macam tk lengkap..

    haih.....patut la payah bebenor sy ni nk kurus...huhu..... :P

    jom ke APA KATA HATI pulak ;
    LAUK MALAS

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...