Friday, April 29, 2011

Kate Middleton ………. Angan Yang Menjadi Kenyataan

Pastinya, semua kenal Kate Middleton yang akan dikawinkan dgn Prince William di Westminster Abbey hari ni, Jumaat, 29 April 2011.

Sana sini cerita mengenai Kate mendapat tempat di media elektronik maupun di media cetak.  Dijangkakan, populariti Kate akan mengatasi populariti Lady Diana.

kate-middleton-engagement-ring

 

Lady/Princess Di, she was so swetttttttttttt and feminine. She was known as Shy-Di. Cincin pertunangan di jari Kate adalah cincin yg diberikan oleh Prince Charles kpd Lady Di sewaktu pertunangan mereka.  Perbezaan di antara kedua pasangan ni begitu ketara ~ perbezaan 2 zaman

Honestly, ana tidak begitu berminat utk mencoret apa pun mengenai, perkahwinan di raja ni. 

Tapi motivator (tak tau namanya) rancangan  motivasi pagi di radio IKIM (ana menggemari rancangan ni dan biasanya akan mengikuti rancangan ni sambil memandu ke tempat kerja) bercerita mengenai Kate yang telah memasang angan2 utk menjadi puteri raja sejak di alam persekolahan lagi dan Kate telah berusaha sehingga berjaya menjadikan angan2nya satu kenyataan membuatkan ana ingin mengetahui mengenai Kate. 

Kata motivator tu lagi, bila Kate (art student) dan William belajar di St. Andrews University, Kate menyimpan azam utk memikat William dan telah menampal gambar William di dinding biliknya.  Kate juga dikatakan sbg “Waity Katie” kerana telah menanti dgn sabar William selama 8 tahun sebelum William melamarnya.

Macam mana ending di antara mereka berdua kelak, semoga tidak seperti Princess Diana, Prince Charles, Prince Andrew, Princess Margaret, Prince Edward & Princess Anne. 

Sbg anak, William tidak melupakan ibunya Princess Diana, seperti katanya dalam satu sidang akhbar

“As Kate’s very special to me now, it’s the two put together. It’s my way of making sure my mother didn’t miss out on today and the excitement and fact that we’re going to spend the rest of our lives together.”

416860msbhhg1zjm ana ayesha

Thursday, April 28, 2011

Air Kencing Unta

Ini adalah lanjutan kepada entri Segalanya Mengenai Unta

Selain dari susu dan daging unta, air kencing unta juga kini dicari orang sebagai penawar penyakit

KencingUnta 

Korang pernah dengar tak air kecing unta boleh digunakan untuk merawat kanser dan mencegah radiasi nuklear ? 

JEDDAH: Ketua Jabatan Implan Tisu di Pusat Penyelidikan Raja Fahd berkata, dia dihubungi Kedutaan Jepun di Malaysia yang ingin mengetahui mengenai kegunaan air kencing unta untuk merawat kanser dan mencegah radiasi nuklear.

Dr Fatin Khoursheed yang juga penyelia Kerusi Al-Zamil untuk Kanser memberitahu akhbar berbahasa Arab Al-Hayat, panggilan telefon itu diterimanya ketika krisis nuklear di Jepun semakin bertambah buruk.

“Ia dibuat selepas letupan di loji Fukushima 1,” katanya.

“Pihak berkuasa Jepun mahu mencuba kesan air kencing unta secara santifik dalam merawat individu yang terdedah kepada radiasi nuklear bagi mencegah mereka daripada mendapat penyakit kanser.” Dr Fatin berkata, dia sudah menjalankan penyelidikan mulai 2004 selepas berjaya memulihkan berpuluh-puluh kes pelbagai penyakit kanser dengan air kencing unta yang diambil secara meminumnya, dalam bentuk kapsul, salap atau syampu. Pesakit yang sudah menjalani rawatan itu di Arab Saudi dan negara lain menunjukkan penyembuhan 98 peratus.

Menurutnya, pertanyaan daripada pihak berkuasa Jepun itu cukup aneh kerana Badan Makanan dan Ubat-Ubatan Saudi gagal untuk mengiktiraf keputusan penyelidikan saintifik itu.

“Walaupun penyelidikan itu secara teori dan amali menunjukkan keberkesanan tetapi gagal diiktiraf Badan Makanan dan Ubat-Ubatan Saudi.

“Minat ditunjukkan pihak berkuasa Jepun itu meningkatkan semangat saya untuk membuktikan keberkesanan penyelidikan itu,” katanya lagi. - SG

Sumber : mymetro

Dalil air kencing unta itu halal (boleh diminum)

Hadits berikut,“Beberapa orang dari kabilah ‘Ukel dan Urainah singgah di kota Madinah, tidak berapa lama perut mereka menjadi kembung dan bengkak karena tak tahan dengan cuaca Madinah. Menyaksikan tamunya mengalami hal itu, Rasululloh SAW memerintahkan mereka untuk mendatangi onta-onta milik Nabi yang digembalakan di luar kota Madinah, lalu minum dari air kencing dan susu onta-onta tersebut.” (Muttafaqun ‘alaih)

Sumber : tausyiah275.blogsome.com

Jangan terkejut ye, air kencing unta ni ada dijual pada kadar harga 100 riyal (RM82) utk 250 ml dan air kencing yang ada khasiat ialah kencing dari unta Badwi yang dipanggil Najeeb.

 

416860msbhhg1zjm ana ayesha

Sunday, April 24, 2011

Piza Lagi !

Sabtu semalam dlm asyik mengadap lappy seharian, sempat juga layan selera Abg Hafiz yg sememangnya penggemar piza

Masih menggunakan resepi yg ini, tapi guna cili sos sbg sos  piza, ready-mix tuna mayonis dlm tin, sayur celery, bwg besar dan tomato dihiris serta nenas kiub sbg toping.  Cheese campuran slice cheese dan mozarella cheese yg diparut, nak habiskan stok

pizamayo Nyam2 ……

tetiba jer byk idea utk update blog

416860msbhhg1zjm[2] ana ayesha

Internet Connection

Knp sejak akhir2 ni internet connection selalu jer terputus tiba2?  Tgh syok2 berinternet tiba2  modem jam, nak rosak agaknye, jgnlah rosak tak kuasa  nak beli yg lain. 

P1070193

416860msbhhg1zjm[2] ana ayesha

Aktiviti Hujung Minggu Yang Tak Best

Hari ni Abg Hafiz 7.30 pagi dah ke sekolah agama.  Katanya ada program motivasi, habis pukul 6.30 ptg, yurannya RM15.  Abg Hafiz tak de, sunyi sepi rumah. 

Semalam, Sabtu tak pi mana,, hari ni  pun tak kemana.  Selesai jer sarap dan buat kerja rumah lebih kurang, ngadap lappy ni.  Ingatkan boleh siap dgn cepat, tapi tak berjaya.  Byk yg perlu dibaca dan difahami, byk pulak nak kena tambah dan edit.  Susah jugak nak siapkan paper ni, tapi ilmu yang diperolehi dari paper ni tetap ada.

P1070602 Lappy buruk ni selalu jadi  rebutan dgn Abg Hafiz, tapi sejak semalam ana yg conquer, sekali sekali kena guna kuasa veto

 

Korang di aras 4, dah siap ke paper ? ada 13 jam jer lagi sblm present di aras 8

*****************************

Sbg penguat semangat sblm bentang paper esok, jom layan gbr2 ni yg diambil sewaktu pembentangan proposal awal thn ni, zasssssssss

said Macam biasa tea break, kuih 2 ketul, tapi kali ni ada lunch so no worry okeh

liza

Ni bakal Pengarah Negeri mana yer ?  Cik adik ni biasanya kalau present paper mesti kaw2 punya

serius

Everyone is serious n stress ………… tak de yg  tersenyum manis, tersenyum simpul, tersenyum gedik ……..

 

Semoga mesyuarat kali ni akn berjalan dgn lancar dan aman …….

 

416860msbhhg1zjm[2] ana ayesha

Monday, April 18, 2011

Sarapan Nasi Lemak

Assalamu’alaikum wbt.

Alhamdulillah dgn izinNYA , berkesempatan utk menulis di pagi Isnin nan indah. 

Korang dah sarap? Apa menunya ?

Ana baru jer lepas sarap, pekena nasi lemak dan teh o limau suam.  Aksessori nasi lemak tu mcm biasalah telur goreng yg teramatlah berminyak, sambal tak pedas, timun layu, kacang goreng tak garing dan bilis goreng. 

Nasi lemak, roti canai, teh tarik itulah menu 3 serangkai yg sinonim dgn sarapan rakyat Malaysia.  Kalau dulu2, org Melayu jer yg berniaga  nasi lemak, tapi la ni semua bangsa masak, makan dan berniaga nasi lemak.    Kiranya nasi lemak ni makanan 1 Malaysia.  Tapi hari2 pekena nasi lemak tak bagus utk kesihatan. 

Ana nak kongsi info yg diperolehi sewaktu temankan grandma utk check-up di hospital bulan lepas mengenai nasi lemak di zaman skrg  berbanding zaman dulu2.

P1070211 Perhatikan perbezaan kalori nasi lemak sekarang berbanding nasi lemak 20 thn dulu (anda di mana 20 thn dulu?).  Kalau nak burn calori tu kena berjln2 selama 2 jam 50 minit.

P1070215 Utk menikmati nasi lemak dgn cara yg lebih sihat, mkn hny secawan nasi lemak shj, gantikan telur goreng dgn telur rebus dan lebihkan timun.  Utk minuman pula gantikan teh tarik dgn teh o

416860msbhhg1zjm ana ayesha

Friday, April 15, 2011

Kalau Bergurau Senda ……….

clip_image001

Alhamdulillah bersua lagi di hari Jumaat, penghulu segala hari.

Hari ni nak cerita pasal bergurau senda.  Hidup kita seharian mesti disulami dgn gurau senda ……..  tak kan nak serius jer, tertekan pulak nanti.  Abg Hafiz skrg ni pun dah pandai bergurau senda, semakin dewasa semakin loyar buruk pulak.

clip_image002

Lawak jenaka dan bergurau senda adalah perbuatan, kata-kata yang dapat menggembirakan/menggelikan hati orang lain.  Sesungguhnya membuatkan orang lain senang hati adalah termasuk dalam amal kebajikan.  Rasulullah SAW juga selalu berjenaka dgn ahli keluarga dan para sahabat baginda. 

Tapi ada kalanya senda gurau, lawak jenaka boleh membawa kepada permusuhan.  Sebabnya ada yg bergurau secara berlebihan sehingga mengguris hati dan menjatuhkan air muka org lain.  Islam telah menetapkan adab dalam bergurau senda.

Dr. Yusuf Qardawi ada meletakkan 5 syarat untuk bergurau senda.

1. PERKARA YANG HENDAK DICAKAPKAN ITU BUKANLAH SESUATU YANG BOHONG HANYA SEMATA-MATA SUPAYA MANUSIA KETAWA.

Nabi SAW bersabda:

ويل للذي يحدث فيكذب ، ليضحك القوم ، ويل له ، ويل له

"Celaka orang yang bercakap kemudian berbohong supaya manusia ketawa. Celakalah dia dan celakalah dia." (HR Ahmad dan ad-Darimi)

Dalam berbicara, kita dilarang sama sekali menokok tambah dan berkata perkara-perkara yang tidak benar.

 

2. TIDAK MENGANDUNGI PENGHINAAN TERHADAP SESEORANG MELAINKAN ORANG TERSEBUT MENGIZINKANNYA.

Firman Allah: "Hai orang-orang yang beriman. Janganlah sekumpulan orang laki-laki merendahkan kumpulan yang lain. Boleh jadi yang ditertawakan itu lebih baik dari mereka. Dan jangan pula sekumpulan perempuan merendahkan kumpulan lainnya, boleh jadi yang direndahkan itu lebih baik. Dan janganlah suka mencela dirimu sendiri dan jangan memanggil dengan gelaran yang mengandung ejekan. Seburuk-buruk panggilan adalah (panggilan) yang buruk (fasik) setelah beriman dan barangsiapa yang tidak bertaubat, maka mereka itulah orang-orang yang zalim. (Al-Hujurat: 11)

Nabi SAW bersabda:

بِحَسْبِ امْرِىءٍ مِنَ الشَّرِ أَنْ يَحْقِرَ أَخَاهُ الْمُسْلِمَ

"Cukuplah seorang itu melakukan kejahatan apabila dia menghina saudaranya semuslim." (HR Muslim - sahih)

Ada masanya kita tak sedar perkara yang kita sangka hanya satu gurauan terhadap sahabat kita, sebenarnya telah mengecilkan hatinya. Jangan sesekali menganggap semua insan adalah seperti kita; tidak merasa apa-apa bila diejek. Masing-masing punya perasaan tersendiri.

Jika ada kekurangan pada diri sahabat, tegurlah dengan cara yang baik. Gurauan yang melampau boleh menjadi asbab kepada putusnya sillaturrahim. Maka, berhati-hatilah.

 

3. MELAWAK YANG TIDAK MENAKUTKAN ORANG LAIN.

Nu’man bin Basyir r.a. berkata: Sesungguhnya kami bersama Rasululah SAW di dalam satu perjalanan. Seorang lelaki mengantuk di atas tunggangannya. Seorang lelaki lain mengambil anak panah dari busurnya dan mengejutkan lelaki yang mengantuk yang menyebabkan dia terperanjat.

Rasulullah SAW bersabda:

لاَ يَحِلُّ لِرَجُلٍ أَنْ يُرَوِّعَ مُسْلِمًا

"Haram bagi seorang lelaki menakutkan orang Islam." (HR Thabrani - sahih)

Nabi SAW bersabda:

لا يأخذن أحدكم متاع أخيه لاعبا أو جادا

"Janganlah kamu mengambil barang kepunyaan saudara seIslamnya dengan niat melawak ataupun betul-betul." (HR Ahmad - sahih)

Gurauan yang tidak kena pada tempatnya juga adalah sangat ditegah. Malah nabi sendiri mengharamkan kita untuk menakut-nakutkan saudara seIslam kita. Berpada-pada lah dalam bergurau. Setiap benda ada hadnya kerana jika tidak memikirkan kesan gurauan yang sepatutnya, hiburan boleh menjadi bala. Maka, berhati-hatilah.

4. JANGAN BERGURAU PADA PERKARA YANG PERLU SERIUS.

Dalam Islam ada 3 perkara yang dianggap diambil hukumnya walaupun dalam keadaan melawak.

Nabi SAW bersabda:

ثلاث جدهن جد وهزلهن جد: النكاح والطلاق والعتاق

"Tiga perkara yang mana diambil hukumnya samada dalam keadaan melawak ataupun serius: nikah, cerai, membebaskan hamba." (HR Abu Daud, at-Tarmizi dan Ibnu Majah - sanadnyaHasan)

Sesungguhnya Allah telah mencela orang2 musyrikin yang ketawa ketika mendengar al-Quran. Firman Allah S.W.T.:
"Adakah kamu hai musyrikin rasa hairan dengan ayat2 suci al-Quran? Kamu ketawa ketika mendengarnya, tidak menangis ketika mendengarnya dan kamu dengar dalam keadaan lalai."(59 – 61 : an-Najm)

5. HENDAKLAH MELAWAK SEKADAR PERLU DAN TIDAK BERLEBIHAN

Nabi SAW bersabda:

فَإِنَّ كَثْرَةَ الضَّحْكِ تُمِيْتُ الْقَلْبَ وَلا تُكْثِرْ مِنَ الضَّحْكِ

"Janganlah kamu banyak ketawa. Sesungguhnya banyak ketawa boleh mematikan hati."
(Hr Ahmad dan Ibnu Majah – sanad hasan)

 

IKTIBAR KISAH RASULULLAH S.A.W.

Etika melawak dan bergelak ketawa.

Islam tidak melarang untuk kita berseronok dengan melawak dan bergelak ketawa. Lihatlah bagaimana kisah Rasulullah bergurau dengan seorang wanita tua.

Wanita itu berkata baginda "Doalah kepada Allah supaya Dia memasukkan aku ke dalam syurga." Baginda menjawab "Wahai ibu, sesungguhnya orang tua tidak masuk ke dalam syurga." Perempuan itu balik dan menangis. Baginda saw bersabda:

أخبروها أنها لا تدخلها وهي عجوز إن الله تعالى يقول إنا أنشأناهن إنشاء فجعلناهن أبكارا عربا أترابا

Maksudnya: "Beritahulah kepadanya bahawa dia tidak masuk ke dalam syurga dalam keadaan masih tua. Sesungguhnya Allah berfirman " Sesungguhnya kami mencipta wanita-wanita syurga dengan penciptaan yang baru. Kami jadikan mereka dalam keadaan dara, yang amat mengasihi suaminya dan yang sebaya dengannya." (Hr Tirmizi dan al-Baihaqi dgn sanad yg hasan)

Abu Hurairah telah meriwayatkan: Para sahabat berkata "Wahai Rasulullah sesungguhnya kamu bergurau senda dgn kami."

Baginda menjawab:

نَعَمْ غَيْرَ أَنِّي لا أَقُوْلُ إِلا حَقَّا

Maksudnya: Ya aku bergurau tetapi aku tidak berkata melainkan perkara yang benar. (Hr Tirmizi dan Ahmad – sanadnya hasan)

Sumber : http://ibnuwalid.blogspot.com/2010/09/bergurau-adab-serta-batasannya.html

 

416860msbhhg1zjm[2] ana ayesha

Wednesday, April 13, 2011

Segalanya Mengenai Unta

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah masih berpeluang utk menulis di blog ini. 

Hari ni nak cerita pasal haiwan yang amat istimewa, unta.  Korang pernah lihat unta, pastinya pernah mungkin di zoo atau di kaca tv atau mungkin pernah tengok secara live face to face. 

Ana pernah tunggang (dibaca naik) unta sewaktu mengerjakan umrah sekitar tahun 2005.  Naik pulak tu dgn Abg Hafiz eeeeee gayat tau kaki unta tu kan panjang, bila unta tu berjln dia melenggang lenggok rasa mcm nak jatuh jer.  Tapi Abg Hafiz gelak2 happy, maklumlah waktu tu dia masih budak kecik benor.

untaduduk Unta akan duduk bersimpoh mcm ni utk memudahkan manusia naik ke tempat duduk yg disediakan.  Bila dah duduk di tempat yg disediakan, pegang kuat2 sbb unta ni akan berdiri masa ni rasa mcm nak jatuh jer

 

Unta Haiwan Istimewa

Terdapat 2 jenis unta iaitu pertama, unta yang memiliki satu bonggol dinamakan Dromedaries, yang terdapat di kawasan padang pasir negara Arab, padang pasir Afrika, dan juga di kawasan Asia. Kedua, unta yang memiliki dua bonggol dinamakan Bactrians.  Unta jenis ini terdapat di puncak gunung Himalaya, India.

camel-info0

Bila sebut unta mesti ingat padang pasir/gurun yang panas membakar, ribut pasir, sukar untuk ditemui air, tiada hidupan, tiada sempadan seluas mata memandang, namun unta adalah haiwan yang unik yang mampu bertahan selama berbulan-bulan di padang pasir.  Dalam sirah Rasulullah SAW juga dinyatakan unta sebagai haiwan yang mengangkut barang dagangan baginda.  Unta juga dijadikan haiwan tungangan manusia.  Begitu berjasa unta kepada manusia di padang pasir.

Allah telah menciptakan unta khusus untuk hidup di padang pasir dengan ciri2 yang istimewa.   Allah juga telah memerintahkan manusia supaya memerhatikan kejadian unta yg begitu istimewa. 

 

“Maka apakah mereka tidak memperhatikan kepada unta, bagaimana dia diciptakan?”

Surah Al-Ghasyiah ayat 17.

 

untalabel

Apa yang membuatkan unta mampu bertahan di padang pasir?

Kepala

camel_toe_40 

Di dlm keadaan yg berbahaya, penutup bulu mata secara automatik akan tertutup. Bulu mata yg menutupinya menghalang sebarang zarah habuk memasuki matanya. Hidung dan telinga ditumbuhi bebulu panjang bagi melindunginya drpd pasir dan habuk.  Rongga leher yg panjang membantu Ia mencapai dedaun setinggi 3 meter diatas tanah sebagai makanan

Bulu

Unta dapat bertahan dgn suhu mencecah 50 darjah C pada musim panas dan serendah -50 darjah C pada musim sejuk kerana mempunyai bulu yang tebal dan padat.  Bulu yg tebal melindung unta daripada panas terik dan dingin membeku serta menghalang kehilangan air. 

BONGGOL

Bonggol unta berperanan utk menyediakan nutrien di waktu tiada makanan/minuman dan unta mampu bertahan selama 3 minggu tanpa air tetapi akan mengalami penyusutan berat badan.

KAKI

Kaki unta terdiri daripada 2 jari kaki yg bersambung dgn pad elastik.  Struktur ini yg membantu pergerakan berdiri yg stabil di permukaan tanah mengandungi 4 bebola lemak dan amat sesuai utk semua jenis tanah.  Kuku jari melindungi kaki dari potensi bahaya akibat sebarang jenis perlanggaran.

7339camel_toe 

Permukaan lutut diliputi struktur berbalur yg terdiri drpd struktur kulit sekeras dan setebal tanduk.  Ketika duduk bertimpuh di permukaan padang pasir yg panas, struktur berbalur ini akan melindunginya drpd tercedera akibat kehangatan padang pasir  images2 Unta pun tau sujud ……….

 

YANG SEBANDING DENGAN UNTA …………..

 burung untaBurung unta ~ ciri2 yg menyerupai unta, kaki dan tengkuk yg panjang serta bentuk bdn yg melengkung seolah2 bonggol unta.  Burung terbesar didunia dan boleh ditunggang spt unta

sanggul unta

Isu yg hangat diperkatakan ~ Sanggul unta ………

62591160v16_480x480_Front

Jom ronda2 naik unta, jimat minyak 

416860msbhhg1zjm ana ayesha

Monday, April 11, 2011

Tiada Telur Tiruan Di Malaysia

Minggu lepas kita telah dikejutkan dengan berita penemuan telur tiruan di Pulau Tikus, Pulau Pinang.  Berita mengenai telur tiruan telah mendapat tempat di media cetak dan media elektronik.  Risau jugak kan pasal telur tiruan ni, semua nak tau cara nak kenal telur tiruan.  So mcm2 artikel dan gbr muncul sbg panduan.

cid_003601ca843bb4c27460639712acWanZ

Tapi, menurut berita terkini di Utusan Online Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Datuk Dr. Abd Aziz  telah mengesahkan tidak terdapat telur tiruan di Malaysia.  Menurut beliau lagi, telur yang dirampas  di pasar Pulau Tikus tu tidak mempunyai ciri2 telur tiruan. 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Thursday, April 7, 2011

Telur Tiruan

AWAS! TELUR TIRUAN

Pernah dapat email mengenai telur tiruan ni yang khabarnya berasal dari negeri China, tapi tak sangka pulak boleh sampai ke Malaysia. 

Laporan Kosmo Online  dan thestar mengenai penemuan telur tiruan di Pulau Tikus, Pulau Pinang.

n_10telor n_10telor1 

ne_04.1

 

Ciri2 telur tiruan

  • saiz lebih besar
  • tidak berbau telur tetapi berbau bahan kimia
  • tidak mempunyai rasa telur
  • kulit telur lebih berkilat
  • bila telur dipecahkan telur kuning bercampur dgn telur putih
  • warna kuning telur yang lebih kuning ~ ni mesti guna pewarna

 

Jom tengok kaedah membuat telur tiruan daripada bahan kimia yang boleh memudaratkan jika dimakan 

Manufacturing fake eggs

!cid_002401ca843b$b4bdb970$639712ac@WanZanita 

!cid_002601ca843b$b4c27460$639712ac@WanZanita

In China there are fake schools and classes that teach a variety of blatant fraud technology, even eggs can be modulated by chemical materials, but also be able to fry cook, is currently the most popular False course..


Step 1 modulation of raw materials

Using 7 kinds of chemical materials, see pic below

!cid_002801ca843b$b4c27460$639712ac@WanZanita Fake egg was made from calcium carbonate, starch, resin, gelatin, alum and other chemical products.

Step 2 egg production
Raw egg into the mold to 2 / 3 full, put calcium chloride, colouring die, the egg appears on the film been announced.

!cid_002a01ca843b$b4c27460$639712ac@WanZanita

The 'yolk' is shaped in the round mould. 'Magic water' containing calcium chloride is used.

!cid_002c01ca843b$b4c27460$639712ac@WanZanita

By adding a yellow pigment and become raw egg yolk.


Step 3 fake egg shape
In the mold into 1 / 3 raw egg white, like the first package, like dumplings into the egg yolk, egg white into another, into the magic water, a shell eggs will come slowly. Naked egg shape to 1 hour to dry after washing with water, at shells ready.

Step 4
Sewing lines through the use of eggs, immersed in paraffin wax, calcium carbonate, such as modulation of the eggshell into a solution, repeated several times until the shell a little dry, immersion in cold water pumping line shape, this point, the egg has been put on a false cloak , You're done.

!cid_002e01ca843b$b4c27460$639712ac@WanZanita

Hard shells are formed by soaking in paraffin wax onto the egg, which are then left to dry.

!cid_003001ca843b$b4c27460$639712ac@WanZanita

!cid_003201ca843b$b4c27460$639712ac@WanZanita

Oh yeah The Egg is ready. The artificial egg shell is very fragile and break easily but who cares!!
Look so real

!cid_003401ca843b$b4c27460$639712ac@WanZanita

Many small bubbles is formed during frying the egg but not many people can tell the difference.
The egg look exactly the same, and the eggs taste better than real but you are adding to the
statistic of food poisoning person.

!cid_003601ca843b$b4c27460$639712ac@WanZanita

 

p/s ~ pelik! Malaysia tidak pernah mengalami masalah kekurangan telur ayam knp perlu adanya telur tiruan, dah lah tu harganya lebih mahal dr hg telur sebenar

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Wednesday, April 6, 2011

Laman Web Haram

Assalamu’alaikum wbt

Hari ni nak cerita pasal laman web yg diharamkan di sini.  Jangan salah faham! laman web haram ni tiada kaitan dgn isu porno/lucah dan yang sewaktu dengannya

Jom tengok laman web yg dimaksudkan, mungkin sama dgn laman web yg diharamkan di tempat korang

1.  Facebook.com ~ laman web ni dah lama disekat, gara2 terlalu ramai yg online dan main game.  Akibatnya tenet jadi slow + …… tapikan dah di blok pun tenet masih umpama kura2 jugak, di mana ye silapnya ? (gua tak kisah fb diblok, gua tak fanatik fb, sekadar memeriahkan dunia fb, kwn2 fb pun masih boleh dibilang dan semuanya gua kenal, kecuali adalah sorang dua)

 

escan5

 

Apa jua yg berkaitan FB dipaparkan warna hitam kelam

escan7

bosch ai pernah tanya, adakah pelik seseorang tu tak de akaun fb? ha, sape nak tolong jwp? silalah beri pandangan, tq

 

2.  Blogger.com, yg ni petang Isnin minggu ni dah mula diblok, tak blh akses akaun blogger/blogger in draft, bermakna  no comment/reply comment, hanya boleh baca, belek dan telek jer n3 di blog yg ai suker singgah …… huhuhuhu kejam

escan6

 

3.  U Tube ~ yg ni pun lama dah blok, alasannya ada yg tengok cerita korea yg dibintangi oleh aktor/aktres yg cun melecun, haaaaa terkejut jugak, betul/tidak tak pasti!

escan8

4.  Yg terkini yahoomail & gmail ~ apa rasionalnya? hny mrk yg berbuat demikian shj yg tau

Mungkin byk lagi laman web yg telah diharamkan yg ai tak tau ………… tpt korang mcm mana pulak?

p/s ~ mmg berbaloi2 haramkan laman web yg melekakan tapi berlaku adillah, jgn pc sendiri dikecualikan

 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...