Monday, March 7, 2011

Village in Holland with no roads at all

Entri santai di petang Isnin

Bila sebut jer negara Belanda pasti terbayang kincir angin, terompah kayu dan bunga tulip

tdz ru_03.1

Tapi apa yg lebih unik negara Belanda, 1/5 drpd tanahnya adalah ditebusguna drpd laut dan paya dgn jumlah keluasan keseluruhannya 7,000 km persegi.  40 peratus dr negara Belanda terletak di bawah paras laut, oleh itu penduduk di sana perlu berusaha untuk menggunakan tanah tersebut utk hidup, jadinya mereka telah menebus gunakan tanah tersebut dan menggunakannya untuk pelbagai kegunaan termasuk ladang ternakan.   

Belanda juga dikenali sebagai Netherland yg bermaksud lowland dan Holland adalah nama lama bagi Netherland.

Jom layan gbr di sebuah kpg di Belanda yg dikatakan tidak mempunyai jlnraya.  Gbr2 ni mengingatkan ana akan kaw perumahan mewah di Perth yg dibangunkan dgn konsep yg sama tapi bezanya di Perth jalanraya masih merupakan jalan penghubung utama.

19307.gif 19308.gif 19309.gif 19319.gif

19305.gif

holland8 holland9 holland3 holland2 

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

10 comments:

  1. e bestnyaat gk gambar yg ada sampan tu...romantik je rasa..hehe tapi tak berlaga plak sampan byk2 tu..mendamaikanlah.......

    ReplyDelete
  2. cantiknya.....kn best kalau dtp rumah sejibik kt sini...tenang je rasa bila tgk air ni.. :)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    TRILOGI CINTA

    ReplyDelete
  3. bestnya dapat g belanda kan? ni salah satu tempat idaman yg saya nak pergi. doakan saya dapt pergi tempat ni

    ReplyDelete
  4. mmg best sgt kalau dpt gi sane, cam amannn je tempat die..hihi

    meh ke rumah..

    ~air tangan ibu~

    keep in touch ye..♥♥♥

    ReplyDelete
  5. @Ogy yup betul tu mama, sungguh mendamaikan

    ReplyDelete
  6. @nabilah_2908 mmg cantik dan sungguh tenang, bestkan kalo dpt tinggal di kaw mcm ni, boleh lah kita berjiran nanti yer

    ReplyDelete
  7. @RaJa NuRuL FaTiN akak pun teringin nak gi sana tapi bilalah agaknya ?

    ReplyDelete
  8. @Dda Ly hi dda ly salam perkenalan ow kita share tajuk blog yg sama it's all about life kebetulan .....

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum ana....

    cantiknya...tenang dan mendamaikan .....kalau lah dpt kesana ...berangan je..

    ReplyDelete
  10. @azlina

    Wa'alaikummusalam Ina, terima kasih sudi dtg

    mmg cantik pemandangan di sana, jom kita berangan dulu mana tau jadi kenyataan satu hari nanti

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...