Tuesday, March 1, 2011

Perth ~ Day 4 ~ Part 1 @ Caversham Wildlife Park

Hari ke 4 kami di Perth, 30 November 2010, hari Selasa

Tak lengkap kalau melancung ke Perth jika tidak singgah ke Caversham Wildlife Park (CWP).  Kami dibawa ke sana pada hari ke 3 kami di Perth.   CWP terletak di dalam Whiteman Park yang jaraknya adalah lebih kurang 15 km dari Perth.  CWP adalah milik persendirian!

perth2caversham

P1060211Dalam perjalanan kami ke sana, kami melintasi bandar2 kecik serta ladang anggur yang ditanam untuk diproses menjadi wine.  Caversham adalah kawasan pembuat wine di Austalia Barat.

P1060210Kami juga nampak signage di tepi jln yg menunjukkan haiwan  seperti lembu, kangaroo dan ular mungkin akan melintas

P1060213

Sampai di CWP,  kami disambut oleh replika ini ~ kangaroo

P1060215 Ni pulak adalah bgn yg menempatkan kaunter tiket, laluan masuk ke CWP, kedai dan tandas

P1060216Park in dibuka setiap hari dari 8.30 pagi hingga 4.30 petang dan hanya tutup pada hari Krismas. Harga tiket dewasa RM66 dan kanak2 RM29, ni kalau convert ke RM, mahalnya.  P1060222

Kami berkumpul berhampiran pintu masuk ke CWP.  Seorg Mat Saleh telah menegur kami dlm bhs Malaysia.  Kami terkejut dan terpegun, kemudian mat saleh tu bagitau yg dia pernah bekerja di Indonesia dan boleh bertutur dgn lancar dlm bhs Malaysia yg tidak byk bezanya dgn bhs Indonesia

P1060223

Kami diperkenalkan kpd seorg lagi tourist guide yg akan bw kami melawat CWP (tapi yg ni tak blh ckp Melayu).  Apa yg menariknya, tourist guide ni berjln secara mengundur sambil memberi penerangan mengenai CWP (maknanya dia tidak membelakangkan kami).  Dari pintu masuk, kami di bawa berjln ke Molly Farm utk menyaksikan pertunjukkan haiwan.  Agak jauh jugaklah kami berjln sambil mendengar penerangan tourist guide yg berjln secara mengundur.  Cuaca masa tu dah mula panas dan kami masing2 berjln laju utk cepat smp ke Molly Farm.

P1060234 Yg mata pejam tulah tourist guide yg jln mengundur, muda lagi umur 18 thn

P1060230Di farm show, di antara acara yg ditunjukkan adalah cara mencukur bulu biri2, memerah susu lembu, ditunjukkan juga bgm seekor sheep dog mengawal sekumpulan biri2 ke dlm kandang.  Juga di tunjukkan cara utk memukul tali (whip cracking) yg digunakan oleh cowboy utk mengawal biri2 dan cara utk memusingkan (swing) bekas (billy) yg mengandungi air tanpa menumpahkannya, seperti gbr di bwh,

Billy Tea Tour Tea 2

Kredit : bainosbanter.blogspot.com

P1060252

P1060255

Habis bulu biri2 ni kena cukur, merah2 jadi bdnnya. 

CWP

Gbr di bhg atas, biri2 bertempiaran lari bila dikejar sheep dog

CWP1

Tapi event yg paling best adalah Abg Hafiz bersama2 2 org awek dlm acara menyusukan anak biri2.  Comelnyer anak biri2 tu

milking

Tamatlah farm show di Molly Farm, next episode masih di CWP, melawat haiwan2 di sana  antaranya koala & wombat and not to forget kangaroo.

416860msbhhg1zjm ana ayesha

2 comments:

  1. masa masuk ni...kena bayar..or dah siap bayar..masuk je..?

    mahal juga yer...huhu...


    jom ke APA KATA HATI pulak,
    BLOG REVIEW_2

    ReplyDelete
  2. @nabilah_2908 hi nabilah. tiket masuk all in dlm pakej, mungkin murahlah agaknya sbb dlm group. kalau kena byr sendiri mungkin jugak kami tak akan masuk

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...