Wednesday, March 9, 2011

Day Napping

Day napping bermaksud tidur sekejap

Sekejap lagi pukul 1 tghari waktu rehat bagi semua yg bekerja di pejabat

Skrg ni mesti ramai yg dah layu jer mata, menahan rasa mengantuk, tak pa sat lagi pukul 1 tgh, hangpa semua boleh tidoq.

Yg di pjbt tu mesti ada pot utk lepak utk day napping, ada yg tidur bwh meja, atas meja, atas kerusi, dlm bilik setor hahaha msg2 pandailah mencari pot yg selesa.

12 10716-001-06-1100 123_sleeping_businessman_who_has_decided_to_take_a_snooze_or_nap_under_his_desk_at_work

Korang tau tak mengikut kajian terdpt sekurang2nya 8 manfaat day napping

1. membantu mengurangkan tekanan di tempat kerja dan belajar

2. meningkatkan kecekapan dan produktiviti

3. meningkatkan kemampuan pembelajaran dan daya ingatan

4. baik utk jantung dan kesihatan

5. meningkatkan fungsi kognitif

6. memberi stamina kepada tubuh utk melakukan senaman

7. menjadikan minda lebih kreatif

8. mengelakkan drpd mengantuk ketika bekerja/belajar

Tapi sebenarnya, Islam telah mengajar umatnya tentang day napping dan telah menjadi salah satu sunah Rasulullah s.a.w. yg disebut sebagai qailulah dlm bhs Arab yg bermaksud tidur sebentar pada waktu tengah hari

Sabda Rasulullah s.a.w. yg bermaksud,

“Lakukanlah qailulah (tidur siang hari), kerana sesungguhnya syaitan itu tidak melakukan qailulah.”

(Riwayat al-Tabarani)

Namun Rasulullah s.a.w. mengajar kita utk tidur sekejap sahaja dantidak berlebihan.  Kajian menunjukkan jika kita tidur berlebihan pada siang hari dan dilakukan selepas pukul 4 ptg, badan kita akan memasuki fasa tidur yang lena yg susah untuk bangkit semula.  Kesannya, badan akan berasa pening dan terhuyung-hayang dala tempoh masa yg lama.

Tapi jgnlah jadi koala, tidur 20 jam sehari, makan 4 jam sehari

11-09-10-sligthly-overweight-coala-napping

Comelnya koala ni

Sumber Inspirasi : Solusi, Isu 29

416860msbhhg1zjm ana ayesha

6 comments:

  1. wee...nk tidur juga la...tp seingt sy..selama keje dkt 2 thn ni...sy tk pernh tido time lunch..baring2 tu ada.. :)

    x selesa pun yer juga...biasanya suka dok2 kt pntry...baru nk baring2...org dh buka pintu...

    kalau cuti...lepas2 lunch...sy suka tdo.. :)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    BLOG REVIEW : GORENGBAIK

    ReplyDelete
  2. bestnya tido dapat peluk koala. bulu koala sangat lembut dan best utk dipeluk

    ReplyDelete
  3. @nabilah_2908
    hi nabilah, kena carilah pot yg sesuai utk day napping spy tak kena kacou

    lps mkn tidur ni mmg best tapi jgn amalkan nanti bertbh bam2

    ReplyDelete
  4. @RaJa NuRuL FaTiN
    hi dik! belijerlah patung koala tu bawak tidur

    masa akak gi caversham tu, koala ni sdg tidor sambil memeluk batang pokok, tak dptlah nak bergbr sakan

    ReplyDelete
  5. selalu terlajak sampai 2 jam tido kalo kt umah...dh tak kira day napping lg kan...huaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  6. @Ogy

    kalau hari cuti mmg best tido siang boleh mimpi lagi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...