Tuesday, February 22, 2011

Mufin Coklat Kukus

Mufin ni buat pada hari Ahad yg lepas untuk goddie bag sempena majlis Maulidur Rasul yg diadakan di rumah no. 13, Putrajaya. 

P1070158Resepi Muffin Kukus Coklat

Sumber : Kak Am

Bhn A
2 cwn susu cair
1 cwn myk @ 250g butter cair ~ ana guna butter
1 3/4 cwn gula castor - (ltk 1½ cwn jer) ~ ana guna 11/2 cwn jugak
1 biji telur


Bhn B - ayak
250g tepung superfine @ gandum
50g serbuk koko
1st bpowder
1st sbikarbonat
1sb emulco


Cara
Satukan A dan kacau sebati, guna whisker saje
Masukkan B dan gaul rata
Kukus 10'


Tips :
Utk dptkan muffin pecah 4 ni, air kukusan hendaklah dipanaskan hingga mendidih dengan api besar dan jarakkan ruang muffin antara satu sama lain supaya kesemua muffin masak dgn elok.

p/s ~ muffin ni lembut, gebu, tak manis sangat serta mudah disediakan. next time kalau nak buat nak cuba letak kekacang/choc chips

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

7 comments:

  1. hanya mampu memandang..tak mampu nk buat....{dlm erti kata lain..malasss nk buat...haha}

    ReplyDelete
  2. sedapnya....tk dan nak buat..sure kena makan sendiri jer nnti..huhu..

    buatkan tuk sy sebiji boleh..? hehehehe... (^_-)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    AUTOMATIK PING BLOG

    ReplyDelete
  3. kalau ikut resipi tu dapat berapa biji yer ?

    ReplyDelete
  4. @Ogy mama senang jer nak buat muffin ni pejam mata pun blh buat tau. cubalah rajin2kan dirik tu, abg tu pasti suker

    ReplyDelete
  5. @nabilah_2908 sebijik jer? sebijik besar le kot! nantilah bila kita jumpa blh ana buatkan

    ReplyDelete
  6. @YAYA AZURA hi yaya, ari tu ana buat dpt dlm 18 biji guna cup yg besar

    ReplyDelete
  7. sedap kak.....mekasih byk2....akak ni mmg isteri yg rajin memasak.....sy tabik laaa......

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...