Friday, January 21, 2011

Perth ~ Day 2 ~ Part 9

CruiseS dari Fremantle ke Perth

Selesai meninjau2 di Fremantle Market, kami dibawa ke O’Connor Landing di Victoria Quay.  O’ Connor Landing (dibina pada kos 1 billion termasuk tempat letak kereta) adalah tempat khas untuk feri berlabuh untuk cruise dari Fremantle – Perth versa.  Waktu ni cuaca amat panas, lebih panas daripada cuaca di Malaysia, tekak rasa kering.

P1050939

Jom tengok gambar di sekitar Victoria Quay.

P1050877_thumb[6][4] P1050878_thumb[6]

Tempat letak kereta banyak disediakan

P1050873_thumb[4]P1050872_thumb[3]

Bot2 persendirian di simpan di sekitar kawasan pelabuhan

P1050929_thumb[5]P1050875_thumb[11]

Kelihatan feri dan kapal sedang berlabuh

P1050928_thumb[3]

Banyaknya basikal di dalam bot, kemana agaknya nak dibawa?

P1050923_thumb[7]

Seperti biasa, model tak berbayar, Abg Hafiz bergaya dgn topi yg dibeli di Fremantle Market bergambar kenangan.  Topi ni harganya A$5 satu di Fremantle Market tapi di kedai souviner yg kami singgah pada hari pertama di Perth boleh dapat pada harga serendah A$2, terasa amatlah ruginya.

P1050925_thumb[2]

  Inilah dia feri 2 tingkat yang kami naiki ~ James Stirling

P1050930_thumb[3] P1050931_thumb[4]

Beratur menaiki feri

P1050935_thumb[1]P1050934_thumb[1]

P1050941_thumb[1]P1050943_thumb[1]

Di dalam feri ~ kami duduk di tingkat atas.  Ada disediakan minuman di dlm feri tapi kami tak minum pun

Inilah laluan feri di antara Fremantle ke Perth.

image038 Cruise Fremantle ke Perth adalah melalui Swan River.  Kredit : brendaluderman.info

Jom tengok apa yang kami nampak sepanjang cruise nih

P1050949P1050946

 

Kapal yang berlabuh di sepanjang pelabuhan

P1050952P1050954

P1050953

Sepanjang cruise, terdapat banyak bot yang melalui Swan River, mungkin juga pemilikan bot bukan sesuatu yang asing di sini dan dianggap sebagai salah satu cara untuk beriadah. 

P1050955 

Dah namanya pun Swan River, tentulah ada swan. Kelihatan dalam gbr adalah swan hitam

P1050950

Nampak tu ada jambatan keretapi dibina merintangi Swan River

P1050956Police Water Office ~ mungkin sebab ramai yang menggunakan bot jadinya diwujudkan pasukan polis bagi mengawal lalu lintas di kawasan perairan Swan River

Cruise ni memakan masa yang agak lama, rasa boring le pulak.  Mungkin sebab pemandangannya biasa2 jer tak nampak apa yang istimewa.  Sejam kemudian, rasa amat lega, akhirnya sampai juga di destinasi bila nampak jeti untuk feri landing di Perth, Mr. David telah sedia menanti kami di sana.

P1050960

Ini gambar jeti untuk feri landing di Perth.  Bangunan yg mcm roket tu adalah Swan Bell Tower yg merupakan salah satu tarikan pelancong di Perth.

416860msbhhg1zjm (1) ana ayesha

6 comments:

  1. seronoknyaaa..... tak pernah lagi pegi sini kak.., wahhh... maybe one day.. insha allah...

    ReplyDelete
  2. bayran yg dikenakan tuk naik cruse ni..berbaloi tak.. ? :)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    KERETA MERAH KU

    ReplyDelete
  3. @Amni hi salam perkenalan. ada rezeki nanti boleh sampai ke sana satu hari nanti, Insya Allah

    tq follow blog ana yer

    ReplyDelete
  4. @nabilah_2908 tak pastilah bayarannya, sebab semuanya dibayar lum sum pd travel agent, nway ok jugaklah cruise tu dpt pengalaman baru

    ReplyDelete
  5. wah kak ana, ni percutian orang kaya. orang kaya je mampu naik cruise. hari tu saya jalan2 ngan keta kawan je... saya suka sangat kat bell tower punya area. sangat cantik

    ReplyDelete
  6. @RaJa NuRuL FaTiN ye ker percutian org kaya? tapi rasanya cruise ni ada byk pakej, yg akak gi ni yg plg murah le kot sbb rasanya ada yg sekali dgn lunch yg mungkin ambik masa half day

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...