Monday, January 31, 2011

Perth ~ Day 2 ~ Part 11

Dinner @ RESTORAN TASIK INDONESIA

Selesai  solat di Masjid Muhammaden, kami dibawa ke Restoran Tasik Indonesia yang terletak di North Bridge untuk dinner.  Dinner ni mmg ditunggu2 sbbnya lunch di Esplanade Hotel tidak menggembirakan (lebih tepat tak kenyang).  Nak tau knp tidak menggembirakan kenalah baca di sini.  Disbbkan lapar tahap  piranha, ana terlupa nak ambik gbr restoran dan makanan yg dihidangkan.

Hidangan makan malam kami adalah nasi putih dan lauk-pauk.  Yg ana ingat adalah ayam goreng dan sambal belacan (manis ler pulak rasanye) serta keropok sayur (hidangan yg Abg Hafiz suker sgt).  Hidangan lain adalah ikan masak cili dan sayur campur.

tasekindo

Pandangan di hadapan restoran, warna biru lembut.  Susah juga nak dptkan gbr restoran ni.  Sumber : google

KINGS PARK & BOTANIC GARDEN

Selesai dinner, badan mmg penat sbb hari ke 2 ni mmg all out dan keinginan utk balik ke hotel mmg tinggi.  Tapi En. David ttp nak teruskan agenda lawatan ke Kings Park.

Kings Park terletak lebih kurang 1.5 km drpd pusat bandar Perth.  Makanya tak jauhlah dr restoran.  Dengan jumlah keluasan 400.6 hektar,  Kings Park terletak bersempadan dgn Swan River.  Di Kings Park, terdapat pelbagai himpunan flora dan merupakan tempat yg popular utk berkelah, bersantai (sewaktu kami sampai di Kings Park, terdapat ramai yg bersantai menghadap Swan River sambil menyaksikan matahari terbenam), kebudayaan (waktu kami di sana terdpt konsert yg diadakan secara percuma tapi tak tengok, masa suntuk sgt) dan juga upacara pengkebumian.

P1050995  Ni Abg Hafiz bergbr kenangan.  Bgn yg kelihatan tu, adalah information centre tapi waktu kami smp centre tu dah tutup

Apa yang ada di Kings Park?

kingspark

kingspark1

Pokok2 ni terletak berhampiran parking lot, setiap tanaman dilabelkan namanya

P1050991

Ini di antara pokok yg terdapat di Kings Park.  Di Perth mmg terdpt byk pokok besar mcm yg dlm gbr, mungkin the oz begitu menghargai pk2

Di Kings Park juga terdapat war  memorial bg memperingati tentera Australia yg terkorban seperti yg terdapat di Fremantle

220px-Kings_Park_War_Memorial_Sunrise_2

Kredit : google

P1060002

Plak ni pun sama spt yg terdpt di Fremantle  war memorial

kingspark2

Di atas batu bentuk 4 segi tu tertulis nama tentera yg terkorban.  Sg yg kelihatan tu mesti Swan River.

Kawasan Kings Park ni mmg besar dan kami tak sempat menjelajah keseluruhannya kerana kesuntukan masa tambahan lagi badan pun dah penat.  Kalau tgk web site Kings Park mcm2 ada ………. maybe next time jika berpeluang ke Perth lagi

416860msbhhg1zjm (1)[5] ana ayesha

6 comments:

  1. bila travel..bab makan la payah sikit..kena hati2.. kira puas la ye dpt makan di restoran indonesia tu..? :)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    HARI MENTERNAK LEMAK

    ReplyDelete
  2. @nabilah_2908 tul tu nabila, bila di negara org mmg kena hati2. sbnrnya restoran indon pd hari terakhirlah yg plg sedap mknannya

    ReplyDelete
  3. @dya adriza mmg sronok gi melancung tapi tak tak best duit abis

    ReplyDelete
  4. suka la statement kak ana yg memang seronok melancong tp tak best duit habis. student cam saya memang kena ikat perut la lepas melancong kalau terlebih bajet. lepas tu hari2 duk check duit JPA dah masuk ke belum. tp bagi saya, pengalaman ni mengajar saya buat bajet dengan bijaksana

    ReplyDelete
  5. @RaJa NuRuL FaTiN bertuah dik dpt belajar di negara org pasti byk pengalaman yg tak dpt dilupakan. updatelah blog selalu bolehlah akak baca wp tak ke sana

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...