Monday, January 24, 2011

Perth ~ Day 2 ~ Part 10

Solat Jamak Takhir di Masjid Mohammaden, Perth

Sewaktu feri cruise dari Fremantle berlabuh di jeti Perth, waktu asar telah pun masuk dan kami bercadang untuk solat jamak takhir.  Tour leader berbincang dengan Mr David, untuk pulang ke hotel untuk menunaikan solat.  Tetapi Mr David cadangkan kami solat di Masjid Mohammaden sebab katanya kalau dah balik ke hotel, ramailah yang akan lepak dan akan lambat untuk dinner. 

Solat di masjid tiada di dalam agenda lawatan dan kami amat bertuah kerana peluang untuk menunaikan solat di sebuah masjid di Perth.  Pada hari pertama kami bersolat jamak takhir di bilik hotel sahaja.

Masjid Mohammedan beralamat 427-429 William Street, Perth.  Masjid ini terletak di North Bridge dan merupakan masjid pertama di Western Australia, ia didirikan 106 tahun dahulu iaitu pada tahun 13 November 1905 seperti yang tercatat pada papan tanda di dalam masjid. 

P1050970

  Inilah dia masjid tu

imagesTembok yang tinggi dibina mengelilingi bgn masjid.  Kedit : terungceweng.blogspot.com

P1050974

Grandma bergambar di sisi pintu gerbang masjid yg diperbuat drpd kayu

MASJIDPERTH

Bila dibuka pintu gerbang, barulah nampak bangunan masjid.  Besar jugalah masjid nih satu bhg bgn dibina 2 tkt mungkin sambungan drpd bgn asal yg setingkat.

416860msbhhg1zjm ana ayesha

4 comments:

  1. ada juga masjid besar di perth.. ;)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    NATURE CALLS

    ReplyDelete
  2. bagus la kak ana share pengalaman kak ana ni. banyak tempat yang akak pergi saya x pergi, termasuk la masjid ni. saya smayang kat padang n pantai je sebab malas nak cari masjid or surau.hehehe....

    bila nak habis crita pengalaman kak ana ni? saya x sabar nak tengok mana lg tempat kak ana jalan2

    ReplyDelete
  3. @nabilah_2908ana pun tak sangka berkesempatan solat di masjid Perth, ALHAMDULILLAH

    ReplyDelete
  4. @RaJa NuRuL FaTiN tak tau le bile nak abis sbb rasanya mood nak menulis tu dah semakin down tapi ttp akn tulis jugak sbb kenangan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...