Wednesday, December 7, 2011

WORDLESS WEDNESDAY ~ 28

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

blue-hair-girl-003


18-03-11_1245

18-03-11_1246 

416860msbhhg1zjm ana ayesha

Monday, December 5, 2011

HP SAUCE & TOBASCO SAUCE TIDAK HALAL

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

blue-hair-girl-003

Korang pasti kenal dan tau HP SAUCE & TOBASCO SAUCE sebab mudah diperolehi di kedai dan pasaraya. Sos ni juga digunakan secara meluas di rumah, gerai, restoran makanan segera sebagai penambah perisa dlm makanan contohnya sos steak, burger dan piza. 

Tapi sebenarnya, sos ini tidak halal sebab mengandungi asid deoksiribonukleik (DNA) babi, La ni semakin byk produk makanan yang digunakan dengan meluas oleh umat Islam mengandungi DNA babi, seharusnya umat Islam mesti sentiasa peka dgn berita semasa

Surat ni adalah bukti kedua2 sos adalah tidak halal

328442_181968598558604_100002363960436_385322_892096243_o 

Tapi kalau baca berita ni, kedua2 sos ni masih dipamerkan sederet dgn produk2 lain yg halal di rak terbuka …..

PRODUK jenama Tabasco dan HP Souce diletak sebaris dengan barangan halal di sebuah pusat beli-belah  di Kelantan.

 

Tak pernah beli sos ni sebab tak de logo halal tapi mungkin secara tidak sedar telah termakan di gerai, restoran atau kedai makanan segera, "Astagfirrullahhalazim"

Sunday, December 4, 2011

Kenduri Kawin Semalam

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

blue-hair-girl-003

Siang semalam pergi makan kenduri kawin member office di  Presint 16 (dgn  gigihnya menamatkan percutian utk menghadiri kenduri kawin nih, ikutkan kata hati haari ni baru mau  pulang)

Nak tunjuk kad undangan dulu …..

P1090912

Ni muka depan kad undangan

P1090913

Ni pulak bhg dlmnya, so sweet, ada karton2 maklumlah pengantin lelaki kerja dgn sy yg terbitkan siri  karton yg popular tu … betul, betul,betul, hehehe  

Sampai agak  lewat, dewan pun dah agak lengang tapi hidangannya mmg sedap (lupalah nak snap) ada nasi minyak, ayam masak merah, rendang daging … tapi yg paling best ada ulam dan sambal belacan juga ada ikan masin and my fav. acaar buah MEMANG BEST! rasa nak tambah tapi segan pulak, pencuci mulut juga disediakan, bubur pulut hitam dan agar2 merah, kuning n hijau ….. ceria

P1090910 

Warna tema purple ….. Tangkap dr jarak jauh jeeeer waktu nih pengantin bergambar dgn keluarga

289755_2655776322069_1485683558_32979810_585555959_o

Nilah  pasangan pengantin tu ….. cer korang perati pengantin lelaki tu …… kenal tak?

338605_2679279789641_1485683558_32988834_1986716045_o

Ehem …..ehem ….. SELAMAT PENGANTIN BARU SEMOGA KEKAL HINGGA KE SYURGA

~ Jangan mare, ai terambil gbr2 nikah dr fb byk sgt gbr yg cun ~

416860msbhhg1zjm ana ayesha

Friday, December 2, 2011

Petua Hilangkan Masalah Rambut Gugur

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

blue-hair-girl-003

Lama benor tak bersiaran …….

Rambut korang gugur tak ????????……

hair loss

Hari tu …….. tak ingatlah bila, ana tertengok rcgn mengenai kesihatan dan kecantikan dlm bhs Tamil di TV2, (1Malaysia le katakan), opppppppppps jgn salah faham ana tak faham bhs Tamil tapikan ada sarikata ……

Memang menariklah rcgn tu …… lain dr yg lain byk info …….

Dalam rcgan tu ada satu segmen petua dari pakar perubatan India yg bercerita mengenai kegunaan buah pokok melaka dalam perubatan ayurveda.  Salah satunya adalah untuk hilangkan masalah rambut gugur

Korang pasti tau pokok melaka yg ada ditanam di negeri Melaka …..

Nilah rupernya pokok melaka …… mereka yg di negeri Melaka mesti kenal pokok ni, betul tak zafiranabilah ?

tree-at-river-bank.jpg

Sumber

Ini pulak buah pokok melaka

Sumber

Khabarnya buah pokok melaka ni byk khasiatnya …… juga boleh  dibuat jeruk tapi ana tak pernahlah rasa tapi jus buah pokok melaka ni pernahlah rasa waktu FLORIA 2011 yg lalu, rasanya pahit2 …..

Sumber

Okay cara nak hilangkan masalah rambut gugur …..

Buah pokok melaka dijadikan jus dan diramas dengan daun bunga raya  ……. kemudian disapu di kepala sebelum mandi, biarkan seketika sebelum dibasuh . Utk hasil yg memuaskan amalkan selalu ….. kena rajinlah, tak boleh hangat2 t*i* ayam yer

MUDAH JER ….. JOM CUBA ….. TAPI MANA NAK DAPATKAN BUAH MELAKA ? DI MELAKA ADA KER JUAL POKOK BUAH MELAKA ZAFIRANABILAH ?

416860msbhhg1zjm ana ayesha

Wednesday, November 23, 2011

WORDLESS WEDNESDAY ~ 27

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

blue-hair-girl-003

 

111117192256

 

111123112009 

Sumber

Kapal selam yang bakal dijadikan Muzium Kapal Selam yang pertama di negara ini

416860msbhhg1zjm ana ayesha

WORDLESS WEDNESDAY ~ 26

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!blue-hair-girl-003


MALAYSIA vs INDONESIA / BOLASEPAK / SUKAN SEA INDONESIA 2011

Sumber 

Alangkah baiknya jika berpakaian menutup aurat ……

416860msbhhg1zjm ana ayesha

Tuesday, November 22, 2011

Harimau ‘ngap’ Garuda, Aummmmmmmmmmmmm !

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!blue-hair-girl-003Presentation2

Hari ni sana sini, org dok citer kejayaan skuad bolasepak Malaysia bawah 23 tahun,  Harimau Malaya membenamkan Indonesia 4 – 3 menerusi penentuan sepakan penalti selepas terikat 1-1 pada perlawanan akhir acara bola sepak Sukan Sea 2011 di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta malam tadi.

TAHNIAH! SKUAD HARIMAU MALAYA

Ini adalah di antara ‘aummmmmmmmmmmmmm’ rakan2 fb yg sempat dicapture sblm fb diblok menjelang 8.30am …….

Presentation1

 

Tuah Baddrol, belang Apek

Presentation36

Badrol Bakthiar “wira Harimau Muda” selepas menjaringkan sepakan penalti terakhir ……..

 

Kemenangan Malaysia mengatasi Indonesia utk menjuarai Piala Suzuki 2010 disambut dgn cuti umum keesokan harinya.  Perlu ker kemenangan kali ni diisytiharkan cuti umum juga ???????

 

416860msbhhg1zjm ana ayesha

Friday, November 18, 2011

Citer Jer : UPSR, Kejayaan Yang Amat Menyentuh Hati

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

blue-hair-girl-003

Hari ini hari Jumaat …….

Kejadian di hari semalam Khamis ~ UPSR diumumkan,

TAHNIAH ! pada semua tak kiralah dpt A atau dapat selain drpd A, yg pentingnya ianya dah berlalu, redha dgn keputusan yg diperolehi

Kalau tak dpt A adik2/anak2 ttp dpt belajar lagi, itulah yg bagusnya sistem persekolahan di negara kita.

Bagi yg lulus cemerlang, tidak bermakna anda akan sentiasa cemerlang kecuali terus berusaha utk mengekalkan kecemerlangan, diiringi dgn doa kepada yg Maha Kuasa

Bagi yg lulus bisa2 jer tidak juga bermakna anda gagal, berusaha utk menebus segala kesilapan/kelalaian/kekurangan …. teruskan usaha utk mengejar kecemerlangan juga jgn lupa panjatkan doa kepada yg Maha Kuasa spy sentiasa diberikan kekuatan, kerajinan utk berusaha.

Aba nak share gbr yg amat menyentuh hati ~ mereka yg tidak sempurna dari segi kesihatan tapi tetap berjaya melakar kejayaan mendapat keputusan yg cemerlang peperiksaan UPSR.  Pastinya kejayaan ini sesuatu yg cukup manis utk dikenang.

 

111117151817

Adik Muhammad Qayyim Nizar terpaksa melihat keputusan peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang diperolehnya dari jarak dekat akibat masalah penglihatan, di SK Kampung Sirih, Kota Bharu, Kelantan. Dia memperoleh 3A dan 2B. - Utusan

 

111117151321

Adik Syakirah Karim yang mempunyai penyakit sendi diberi ucapan tahniah oleh ibunya, Radiah Saden, 42, selepas pelajar SK Sacred Heart Bandar Hilir itu mendapat keputusan 5A pada peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), di Melaka. - Utusan/GAIE UCHEL

416860msbhhg1zjm ana ayesha

Thursday, November 17, 2011

Cite Jer : Ibadah Korban …..…..

::~ ASSALAMU’ALAIKUM WBT ~::

hAI! hALO! aLOHA! sELAMAT sIANG!

blue-hair-girl-003

Yeye hari ni hari Khamis! Mcm mana mood kerja korang ?

Mestile suke kan ! Sbb esok hari Jumaat, lusa plak hari Sabtu yg mmg ditunggu2 ……hari Ahad tak pyh criterlah mmg semuanya suker !

Tapi yg paling suker pastinya budak2 sekolah sbb minggu ni minggu terakhir persekolahan thn 2011, starting next week bermulalah cuti sekolah yg maha panjang ……

blue-hair-girl-003

Mehle layan gbr2 disekitar ibadah korban yg lalu di surau berhampiran ……(wp cerita ni sebenarnya dah basi)

P1090804

4 drpd 7 ekor lembu yg telah pun dikorbankan demi memberi pahala kpd manusia

P1090807 P1090809 

P1090810 P1090814 

Kedudukan tempat lembu disembelih agak tinggi, jadi ini adalah kaedah yg digunakan utk memudahkan kerja ….

P1090805

Kerja-kerja melapah dimonopoli oleh kaum bapa

P1090812 P1090811

…… sementara menanti lembu dilapah, kaum ibu menyediakan rencah masakan

P1090818 

Tulang lembu utk dibuat sup

P1090815P1090813

P1090820 P1090821

Kaum bapa, gotong royong utk mengagihkan daging lembu

P1090817

Dah pun siap utk diagihkan ……

Berkat semangat bergotong royong di kalangan ahli qariah, semua kerja melapah, memasak dan mengagihkan daging dapat disiapkan sebelum azan zuhur berkumandang, ALHAMDULILLAH

416860msbhhg1zjm ana ayesha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...