Friday, October 29, 2010

Pasaran hartanah Malaysia dijangkakan akan mengalami gelembung harga


Apa yg dimaksudkan gelembung harga?  Gelembung harga bermakna peningkatan harga, oleh itu harga hartanah di Malaysia dijangkakan akan meningkat.  Bila akan meningkat?

Menurut Laporan OSK Research Sdn. Bhd.

SEKTOR hartanah negara bakal menyaksikan peningkatan harga hartanah kediaman tertinggi dalam tempoh sedekad apabila harganya dijangka mencecah kemuncak antara 2012 dan 2013 sebelum kemungkinan harganya kembali sederhana.

Ini bermakna akan berlaku peningkatan harga hartanah dan kemudiaannya harga hartanah akan jatuh. 

Laporan akhbar hari ini, Bank Negara telah mengambil langkah proaktif untuk mengekang spekulasi hartanah.  Ini bertujuan bagi mengawal berlakunya kenaikan keterlaluan harga hartanah di Malaysia.  Kawalan yg akan dikenakan oleh BN adalah dengan menurunkan had margin pembiayaan pembelian rumah ketiga dan seterusnya, kepada antara 80 hingga 70 peratus berbanding 90 peratus masa kini.

Walau bagaimanapun, pembelian rumah pertama atau mungkin rumah kedua tidak tertakluk kepada kawalan tersebut.

p/s
~ telah terbukti sebelum terjadi kemelesetan ekonomi, akan berlaku peningkatan harga hartanah dan diikuti dengan penurunan harga dan ini berlaku setiap 10 tahun
~ bila berlakunya penurunan harga, mungkin nilai pasaran semasa hartanah akan menjadi lebih rendah berbanding harga belian

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...