Wednesday, October 13, 2010

Mee Segera : Ketahui Kaedah Memasak Yang Betul

Ini lanjutan daripada n3 ana mengenai mee segera.

Ramai yg menggemari mee segera sebab mudah disediakan dan mudah dimakan  tapi ketahuilah mee segera mengandungi lilin yang memudaratkan sistem badan.  Oleh itu ketahuilah cara terbaik untuk memasak mee segera untuk mengelakkan kesan lilin tersebut.

Artikel ini ana ambil dari blog chef tersohor tanahair, Chef Norz. Jom baca untuk pengetahuan kita bersama.

Mungkin ramai sudah tahu bahawa mi segera mengandungi lapisan wax (sejenis lilin) yang akan mengambil masa 4-5 hari sebelum dapat dikeluarkan daripada sistem badan.

Cara terbaik untuk mengelak daripada akibat buruk wax terhadap tubuh kita adalah dengan mengubah kaedah memasaknya. Ini juga akan menghalang MSG di dalam serbuk perencah bertukar dari segi struktur molekular menjadi bahan toksingkin ramai sudah tahu bahawa mi segera mengandungi lapisan wax (sejenis lilin) yang akan mengambil masa 4-5 hari sebelum dapat dikeluarkan daripada sistem badan. 

Cara terbaik untuk mengelak daripada akibat buruk wax terhadap tubuh kita adalah dengan mengubah kaedah memasaknya. Ini juga akan menghalang MSG di dalam serbuk perencah bertukar dari segi struktur molekular menjadi bahan toksik.

Begini cara terbaik:
(1) Rebus mi dalam air mendidih.
(2) Bila mi kembang, sejat atau toskan ke dalam penapis.
(3) Dalam periuk dengan air mendidih yang baru, masukkan mi dan tutup api.
(4) Masukkan pula serbuk perencah, kacau dan sajikan.

*Kaedah ini biasa dilakukan untuk mi jenis 'goreng' atau tanpa kuah. Jika hendak tambah telur dan sayur, masukkan dalam air mendidih baru, sebelum mi.

:: Ramai yang berusia 18-24 tahun mendapat penyakit pancreatitis (bengkak atau jangkitan pada pancreas) kerana terlalu kerap makan mi segera. Elakkan memakan lebih daripada 3 kali seminggu ::

1 comment:

 1. sy pernh baca tntg ini suatu ketika tu.. :)

  dari 2 minit...akan jadi lebih lama dari itu kan..? hehehe...

  kesimpulannya...elakkan lah makan meggi.. :)

  jom ke APA KATA HATI pulak,
  CERMIN KU RETAK SERIBU

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...