Sunday, September 5, 2010

~~BiSkUt RaYa~~Part 3

Ni kuih raya ke 3 yg ana buat pada hari cuti Merdeka, biskut oat yg disalut dgn susu tepung.  Resipi ni amat popular sebab rasanya yg sedap.  Resipi asal yang ana dapat tidak menggunakan serbuk koko, tapi untuk mendapatkan biskut yg lebih enak ana tambahkan serbuk koko.  Resepi yg ana gunakan hampir sama dgn resepi biskut oat [disketkosong] di kompilasi biskut mforum.cari.com.my




Resepi CNP dari mforum.cari.com.my

BISKUT OAT [disketkosong ]

Bhn A

5 cwn oat (ana kisar halus)
3 cwn tepung gandum
5 sudu koko (ana guna sudu besar)

Bhn B

1/2 cwn butter (ana guna 1 cwn)
1 1/2 cwn minyak sapi (ana guna 1 cwn)
1 cwn gula halus

Bhn C

susu tepung (ana guna susu tepung nespray)
gula halus

Cara ana :
5 sudu susu tepung + 3 sudu gula ising

Cara2:1)pukul bhn B hingga kembang.

2)Masukkan bhn A ke dlm bhn B dan gaul sebati.

3)Bentukkan bulat2 dan bakar mcm biasa.(150 darjah celcius selama 15-17 minit- ikut oven DK pensonic AE-11)~ana guna penerap bentuk empat segi dan bakar 170 darjah celcius selama 15 min

4)susu tepung + gula halus (sukatan agak je la..).biskut yg dah siap dibakar tu di golekkan dlm campuran susu tepung + gula halus tu.mcm buat biskut makmur tu..dan siap utk dihidangkan..
kalau nak nampak lagi kemas,letakkan biskut tu dlm paper cup lepas siap golek dlm susu tepung tu.

~~SELAMAT MENCUBA~~

1 comment:

  1. menarik gak ni...tp dh tk larat dh kot nk buat lagi..hehe..

    tunggu thn depan jer la.. :)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    LELAKI ITU

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...